- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Ανανεωτική Αριστερά»: «Επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ, ακύρωση του ΚΙΝΑΛ
«Η εμμονή στο παρελθόν, το άγχος για την ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν σχέδιο για το μέλλον»
Συνεδρίαση της γραμματείας της «Ανανεωτικής Αριστεράς» - Αναλυτικά οι αποφάσεις
Θα πρόκειται για «σοβαρό λάθος» το ενδεχόμενο οι εσωκομματικές εξελίξεις εντός του ΚΙΝΑΛ, για την εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο του 2021, να επικεντρωθούν στην προεδρολογία και τις προσωποκεντρικές προτάσεις, αντί των πολιτικών ιδεών, αναφέρει στο κείμενο αποφάσεών της η γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά», η οποία συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 27/5.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, την πραγματική ατζέντα των συζητήσεων για τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούν, μεταξύ άλλων, «τα ζητήματα που έχουν με ένταση μπει στην καθημερινότητα της χώρας και αφορούν την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αρνητική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων», ενώ στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «μια εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, που απευθύνεται για εκλογικούς σχεδιασμούς μονόπλευρα στο πιο κοντινό ακροατήριο, αυτό του ΠΑΣΟΚ, δεν ωφελεί το κοινό μας εγχείρημα για ένα σύγχρονο ευρύ φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας».
Τέλος, η γραμματεία της «Ανανεωτικής Αριστερας» τονίζει ότι «το άγχος για την ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ», δεν αποτελεί από μόνο του σχέδιο για το μέλλον», ενώ αναφέρει σαφώς, ως επιδίωξή της, τη «διαμόρφωση ενός ρεύματος ιδεών, για μια σύγχρονη προοδευτική και κοινωνική θέση της Σοσιαλδημοκρατίας», μαζί με άλλες κινήσεις, τάσεις, στελέχη του ΚΙΝΑΛ.
Αναλυτικά οι αποφάσεις της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»
1. Το Κίνημα Αλλαγής με την στάση του στην πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της αναδεικνύεται σε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Αντιμετωπίζει, τη νέα κατάσταση χωρίς ακρότητες και πρόχειρη αντιπολίτευση, με εναλλακτικές προτάσεις και συναινετική λογική, όπως για παράδειγμα στο θέμα του μαζικού εμβολιασμού. Η στάση του ΚΙΝΑΛ το καθιερώνει ως την πραγματική μορφή αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή την εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο του 2021 δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία εσωστρέφειας. Τώρα χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ να βρεθεί πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών, στις αγωνίες για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Για την Ανανεωτική Αριστερά μία διαδικασία με αποκλειστικό επίκεντρο την προεδρολογία αποτελεί σοβαρό λάθος. Η συζήτηση οφείλει, σε εύλογο χρόνο, να αφορά πολιτικές ιδέες και προτάσεις και όχι προσωποκεντρικές επιλογές. Τα ζητήματα που έχουν με ένταση μπει στην καθημερινότητα της χώρας και αφορούν την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αρνητική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, την ανάγκη οικολογικών προτεραιοτήτων για την Κλιματική αλλαγή, την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και την σημασία της Ανοιχτής κοινωνίας αποτελούν την πραγματική ατζέντα των συζητήσεων για τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Όλο και περισσότερο -ιδίως μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ- αναδεικνύεται πλέον μια αντιπαράθεση μεταξύ νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών επιλογών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η περιπέτεια της πανδημίας απέδειξε ότι μια νέα «κανονικότητα» επωφελής για όλους μπορεί να διαμορφωθεί μόνο με την εφαρμογή των Σοσιαλδημοκρατικών προταγμάτων, των ισχυρών δημοσίων επενδύσεων, της αναδιανομής και της προοδευτικής φορολογίας.
3. Μια εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, που απευθύνεται για εκλογικούς σχεδιασμούς μονόπλευρα στο πιο κοντινό ακροατήριο, αυτό του ΠΑΣΟΚ, δεν ωφελεί το κοινό μας εγχείρημα για ένα σύγχρονο ευρύ φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας. Από αυτή την άποψη, η αντίληψη για «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακύρωση της εντολής των διαδικασιών του 2017 και των συνεδρίων του ΚΙΝΑΛ. Η εμμονή στο παρελθόν, το άγχος για την ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν από μόνα τους σχέδιο για το μέλλον. Δεν απευθύνονται στις νέες γενιές και στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι βεβαίως η ατμομηχανή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, όμως με όλες τις δυνάμεις που το συγκροτούν θα οικοδομήσει έναν ανοιχτό σύγχρονο φορέα της Κεντροαριστεράς.
4. Η «Ανανεωτική Αριστερά» θα επιδιώξει μαζί με άλλες κινήσεις, τάσεις, στελέχη του ΚΙΝΑΛ, να διαμορφωθεί ένα ρεύμα ιδεών για μια σύγχρονη προοδευτική και κοινωνική θέση της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα ενισχύει τον κοινό μας πολιτικό φορέα και θα διευκολύνει την διεύρυνση στον κόσμο της Αριστεράς, του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και των νέων κοινωνικών κινημάτων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.