- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
To MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση για την σύσταση προανακριτικής
«Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς»
To MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
To MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δεν θα μετέχει ούτε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, όπως προανήγγειλε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι με τη σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.
«Δεν θα συμμετέχουμε στη διαδικασία, θα αποχωρήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Αυτή η κοκορομαχία που είδαμε σήμερα δεν συνάδει με εικόνα Κοινοβουλίου που θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά και οι Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε «να ξανασκεφτούμε το νομικό πλαίσιο και την προσωπική μας συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο», προτείνοντας οι επιτροπές που συστήνονται στην Βουλή, να επικεντρώνονται μόνον στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.
«Το νομικό πλαίσιο με αναγκάζει να θυμηθώ τον Μοντεσκιέ ο οποίος είπε ότι όταν το νομοθετικό και το δικαστικό Σώμα γίνονται ένα, παύει να υπάρχει ελευθερία» είπε. Διερωτήθηκε σε ποιο άλλο Κοινοβούλιο οι βουλευτές προσποιούνται τον δικαστή, και ανέφερε ότι όταν η Γερουσία στις ΗΠΑ ξεκινά την διαδικασία ελέγχου του προέδρου των ΗΠΑ, αυτό αφορά στο κατά πόσο πολιτικά το Κογκρέσο κρίνει αν ο κ. Τραμπ έχει την νομιμοποίηση να είναι πρόεδρος και δεν παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα.
Εξεταστικές επιτροπές πρέπει να γίνονται και να εξετάζονται πολιτικές ευθύνες, διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για το πως η παρασιτική ολιγαρχία φόρτωσε με εκατοντάδες δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό και το τι συνέβη μετά, στην μνημονιακή Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα».
Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 διαπίστωσε «τεράστια αναντιστοιχία του κόσμου με το Κοινοβούλιο» και εκτίμησε ότι όταν το λαϊκό αίσθημα δεν εκφράζεται από το σύνολο της ολομέλειας, έχουμε τεράστιο ζήτημα νομιμοποίησης του Κοινοβουλίου - ηθικής και πολιτικής - στα μάτια του λαού. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για τα σκάνδαλα, για τις σκευωρίες, για την Siemens και τη Novartis, όχι ποιος και τι, αλλά για την διαπλοκή που νιώθει στο πετσί του, τα παιδιά του είναι στο εξωτερικό ή ετοιμάζονται να φύγουν λόγω μιας γενικευμένης παρασιτικής ολιγαρχίας στην οποία συμμετείχαν μεγαλοεπιχειρηματίες και λειτουργοί του κράτους […] Είναι εξευτελισμός του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, ότι αυτά τα μαθαίνουμε όταν σκάει μια έρευνα του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Siemens και τη Novartis» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι εδώ το πολιτικό σύστημα χρίζει τους πάντες ένοχους, με αποτέλεσμα την αναντιστοιχία του λαϊκού αισθήματος και αυτού που εμφανίζεται στην Βουλή, και που τελικά οδηγεί στην πλήρη ατιμωρησία.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Σώμα δίωξης πολιτειακού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, «ένα δικό μας FBI», το οποίο θα είναι ανεξάρτητη Αρχή υπό την επιτήρηση του Κοινοβουλίου και το οποίο θα έχει τα μέσα να κάνει αυτό που κάνει το FBI.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα πέντε διαμερίσματα ενός Ρώσου λαθρεμπόρου καυσίμων το 1984 μέχρι τον πύργο της Μόσχας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευτούν την παράταξη στις εθνικές εκλογές
Η αποκαλυπτική έρευνα των Μιχάλη Νικηφόρου, Βλάσση Μίσσου, Χρήστου Πέρρου και Νικόλαου Ροδουσάκη
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεχτικά τα επεισόδια στη Γαλλία
Αιχμές του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την εβδομαδιαία ανασκόπηση Μητσοτάκη
Τι είπε για τα νέα μέτρα στήριξης
Γιατί η φθορά της κυβέρνησης δεν μετατρέπεται αυτόματα σε πολιτικό κέρδος για τους αντιπάλους της
Το τηλεφώνημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ανυποψίαστο υπάλληλο υπενθυμίζει ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο θεσμική αρχιτεκτονική, αλλά και διαπροσωπική σχέση
Πριν από τα Χριστούγεννα η πρώτη πληρωμή
Η Δόμνα Μιχαηλίδου προανήγγειλε την επέκτασή του
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, η συλλογική ηγεσία είναι βαθιά αριστερή επιλογή» σημείωσε η Ρένα Δούρου
«Ε, δεν μπορεί ο Τσίπρας να προσπαθεί να βγάλει ολόκληρο τον λαό ότι πάσχει από αμνησία» σχολίασε ο υπουργός Υγείας
«Η μόνη ρεαλιστική λύση στις εθνικές εκλογές είναι η αυτοδυναμία»
«Δεν υπάρχει μαγική λύση» για την ενέργεια, το μήνυμα Φον ντερ Λάιεν
Τι θα είχε συμβεί αν εκείνη την Κυριακή η Ιστορία είχε γραφεί διαφορετικά;
Ο αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν τα έργα και το μήνυμα Χαρδαλιά
Ο Αλέξης Τσίπρας αγνοεί για μια ακόμα φορά βασικά πράγματα
Σε ποιο ποσό «κλειδώνει» το μηνιαίο voucher για τρόφιμα - Τι δήλωσαν Μιχαηλίδου και Καφούνης
Ποιες αλλαγές εξετάζει το υπουργείο
Τι πρέπει να τσεκάρουν οι δικαιούχοι για να μην καθυστερήσει η πληρωμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.