- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στυλιανίδης: Σπάνιος ο συντονισμός των δυνάμεων στην Εύβοια
Επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής
«Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση ένας σπάνιος συντονισμός που έχει επιδειχθεί τις τελευταίες ημέρες στην Εύβοια», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο «σπάνιος συντονισμός» όλων των δυνάμεων στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά της Εύβοιας, η άμεση ανταπόκριση και αλληλεγγύη από την Ευρώπη και η πολύ καλή συνεργασία των τοπικών αρχών με την Πυροσβεστική, στον τομέα της πρόληψης και προετοιμασίας, είναι τα τρία σημεία που υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ενημέρωση που είχε σήμερα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι.
«Με την εμπειρία μου ως επίτροπος σε πολλές περιοχές του κόσμου σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, θέλω να πω ότι μου έκανε εξαιρετική εντύπωση ένας σπάνιος συντονισμός που επιδείχτηκε τις τελευταίες δύο μέρες στην Εύβοια» είπε ο κ. Στυλιανίδης και σημείωσε: «Η Ευρώπη θα μείνει δίπλα στην Ελλάδα και ό,τι χρειαστεί [και] νομίζω θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να περιοριστούν οι απώλειες της οικολογικής καταστροφής».
Ο επίτροπος ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό και τους ειδικούς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά στην Εύβοια ήταν πολύ δύσκολη, «αλλά παρά τις δύσκολες συνθήκες οι ελληνικές αρχές με τον εξαιρετικό συντονισμό κατάφεραν να αποφύγουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής».
«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" και ένα "μπράβο" σε όλους τους αρμόδιους που δρουν στο έδαφος εκεί, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε:
«Βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που θέλω να τονίσω. Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε το rescEU, εξαιτίας του οποίου θα έχουμε την συνδρομή και άλλων επιχειρησιακών μέσων από άλλες χώρες. Με δεδομένα της προηγούμενης δομής αυτό θα ήταν περίπου αδύνατο. Τώρα όμως ήδη έχει έλθει το πρώτο ιταλικό αεροσκάφος και το δεύτερο βρίσκεται στο δρόμο, ενώ έρχεται και ένα ισπανικό».
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πραγματοποιείται σύσκεψη και στην Κροατία αν θα έλθουν και άλλα δύο από εκεί διότι υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς στη χώρα λόγω καιρικών συνθηκών.
Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση και επεσήμανε:
«Με δεδομένο τις μεγάλες φωτιές στα Κανάρια Νησιά, έχουμε παρουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και είναι σε συνεχή επαφή, αν χρειαστεί, να μπορέσουμε να την επεκτείνουμε… Θέλω να ευχαριστήσω από εδώ, από την Ελλάδα, την ιταλική κυβέρνηση, την ισπανική κυβέρνηση, την κροατική κυβέρνηση αλλά και όλους τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στην Ελλάδα… Είμαι περήφανος ως Ευρωπαίος πολίτης διότι η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη είναι κάτι χειροπιαστό και δεν είναι κάτι στον αέρα».
Για το θέμα της πρόληψης και προετοιμασίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι απαραίτητη, εκτός από την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων, για να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές εξαιτίας των νέων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Και τόνισε ότι η συνεργασία των τοπικών αρχών και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών -που του ανέφεραν στην ενημέρωση- είναι κάτι που όλη η Ευρώπη θα δώσει την πρέπουσα σημασία, γι’ αυτό στο πλαίσιο του rescEU, έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο στις Βρυξέλλες που συζητούνται αυτά τα θέματα.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε: «Οι δύσκολες καταστάσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι γιατί εκεί αναδεικνύεται η αξία της συνεργασίας και αλληλεγγύης. Αυτό εκφράζει η επίσκεψη του επιτρόπου κ. Στυλιανίδη. Η αξία της συνεργασίας και αλληλεγγύης αναδείχτηκε έμπρακτα με την ενεργοποίηση του rescEU, μια προσπάθεια που αφορά όλη την Ευρώπη. Χώρες με δικά τους προβλήματα έστειλαν βοήθεια. Γι’ αυτό τους ευχαριστούμε. Αυτό είναι η Ευρώπη, αυτή την Ευρώπη θέλουμε».
Σε ό,τι αφορά την χτεσινή μέρα ο υπουργός υπογράμμισε ότι χτες στη φωτιά της Εύβοιας «καταφέραμε τα βασικά, να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων να μην υπάρξει ανθρώπινη απώλεια και να σώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων, αλλά και η πόλη των Ψαχνών δεν απειλήθηκε με όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν από όλους τους συμμετέχοντες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή αντίδραση εισαγγελέων στο αίτημα παραίτησης - Κλιμάκωση έντασης για τις υποκλοπές
Βασίζεται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή
Σφοδρή αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - Παρέμβαση προεδρείου
Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι αντάρτες, έχουν άποψη»
Αυξάνονται οι φόβοι της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στο Ιράν
«Προς όφελος της κοινωνίας», σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε μια εκτενή συνομιλία, ο Χοντορκόφσκι περιγράφει τις ισορροπίες στη Ρωσία, τις επιπτώσεις των κυρώσεων και τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα
Χρηματοδότηση έως 100% για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Χαμηλότερη ανάπτυξη, αυξημένος πληθωρισμός και νέα μέτρα στήριξης στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο
Για υπέρβαση περιθωρίου κέρδους σε προϊόντα - Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Από τον τραμπισμό και την άνοδο της Κίνας έως τον κίνδυνο ενεργειακού σοκ και τη δημοκρατική φθορά, ο Μάρτιν Γουλφ χαρτογραφεί έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας
Άλμα στις τιμές της ενέργειας δείχνουν τα στοιχεία Απριλίου
Oι διορισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 4 έως 6 μήνες
Πότε πληρώνεται το έκτακτο βοήθημα, αναλυτικά παραδείγματα
Πότε είναι προγραμματισμένη η πληρωμή
«Έχουμε αναρωτηθεί τι συνεπάγεται αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση;»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μισθωτοί
Στα εγκαίνια του πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.