- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Χαμός στη Βουλή: ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Κατρούγκαλος καταγγέλλει τη ΝΔ για πονηριές - «Μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού η δήλωσή σου» απαντά η Πειραιώς
Τερτίπια και κοινοβουλευτικό ακτιβισμό προκαλεί η πολιτική εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί από τη διαφορετική ερμηνεία που δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο εάν η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται στο περιεχόμενο της κάθε διάταξης που θα ανοίξει από τις δύο ψηφοφορίες οι οποίες θα γίνουν από αυτή την προαναθεωρητική Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πως ακόμα και η δική του πρόταση μπορεί να λάβει στην παρούσα φάση την στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή να ξεπεράσει τις 180 θετικές ψήφους με αποτέλεσμα, στην επόμενη Βουλή, η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία να τροποποιήσει το επίμαχο άρθρο με απλή πλειοψηφία 151 και άρα να αποφύγει την επανάληψη της θεσμικής εμπλοκής που οδήγησε τον Δεκέμβριο του 2014 σε πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, επεξεργάζεται διάφορα σχέδια.
Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος προειδοποίησε ότι βουλευτές του κόμματος μπορεί να απόσχουν από την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του άρθρου 32 σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με σκοπό να μην εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της, που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Γιώργος Κατρούγκαλος, για να προσθέσει: «Αν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ, τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».
Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και φαίνεται να περνάει, είναι να υπάρχουν δύο βασικά διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί θα αναφέρεται η κατεύθυνση και το περιεχόμενο, και ένα άλλο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, που αναγράφει άρθρο και τη γενική κατεύθυνση της αλλαγής.
Παραδείγματος χάρη, στο άρθρο 32 που αφορά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ως κατεύθυνση να μη διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές είναι άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.
Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφει μόνο την κατεύθυνση: Δηλαδή να μη διαλύεται η Βουλή από αδυναμία εκλογής του ΠτΔ από τη Βουλή και ουσιαστικά θα αφήνει στην επόμενη Βουλή να αποφασίσει εάν η τρίτη κατά σειρά επαναληπτική θα αρκεί να γίνει με 151 ψήφους. Σύμφωνα με όσα έχουν ακολουθηθεί και στην Επιτροπή, ο κάθε ένας από τους 300 βουλευτές μεθαύριο θα μπορεί να ψηφίσει και τις δύο προτάσεις. Άλλωστε αυτό έκανε η ΝΔ και στην Επιτροπή, ψήφισε για το άρθρο 36 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει έως την Τετάρτη το μεσημέρι να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο Προεδρείο της Βουλής. Οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν και τα δύο ψηφοδέλτια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να πραγματοποιηθούν 6 συνεχόμενες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και εάν αποβούν άκαρπες τον λόγο να πάρει ο λαός. Η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες, και στην τελευταία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται ακόμα και με απλή πλειοψηφία. Από την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στην Επιτροπή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση, βλέπουν μια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσπεράσει τον σκόπελο προσφυγής στις κάλπες το 2020, οπότε λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.
Νωρίτερα το μεσημέρι, κατά την εισήγησή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε: «Πρέπει να αποφύγουμε τα διαδικαστικά τεχνάσματα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση του Συντάγματος όχι κουτοπόνηρη, αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική, με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων».
Ακόμα, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από τη ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «πονηριά της ΝΔ που έφθασε το πολιτικό παίγνιο στα άκρα».
«Ενώ συμφωνεί στην αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής, δεν συμφωνεί με τις συνεχείς κοινοβουλευτικές προσπάθειες και προτείνει μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρεί η ΝΔ ότι δεν δεσμεύει η παρούσα Βουλή την επόμενη, αλλά το χειρότερο είναι ότι η δική της ψήφο δεν δεσμεύει την ίδια. Αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 110 και εκφυλισμό της διαδικασίας με τεχνάσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Κατρούγκαλος.
«Αυτή η Αναθεώρηση του Συντάγματος, πέρα από ιστορική, συμπίπτει και με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και στην πλήρη ανάκτηση της κυριαρχίας της μετά από μια κρίσιμη περίοδο που δεν την περιόρισε μόνο θεσμικά, αλλά χαρακτηρίζεται και από μια αλλαγή. Από κράτος οφειλέτης, η χώρα μας έγινε κράτος πρωταγωνιστής της ειρήνης και της ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν και στο καθεστώς της παθογένειας με φαινόμενα πελατειασμού σύμφυτα με το πολιτικό σύστημα. Διεξάγεται σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε διλημματικές επιλογές όπου συγκρούονται δύο απόψεις. Οι εθνικιστικές και η άποψη η δική μας για μια Ευρώπη των ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».
Πηγές ΝΔ: Μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού η δήλωση Κατρούγκαλου
Για πλήρη αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού με αφορμή τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ.
Σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία.
Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες, αναφέρουν πηγές προσκείμενες της ΝΔ.
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τη σκέψη που αποκάλυψε, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, για να αποτραπεί ένα τέτοιο ανοικτά υπαρκτό ζήτημα είναι να μην ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (!) ώστε να μην πάρει και στις δύο ψηφοφορίες 180 ψήφους και να χρειάζονται 180 ψήφους στην αναθεωρητέα Βουλή! Χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που από άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά…».
Πηγές της ΝΔ απαντούν ότι η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται και ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. «Αν το αντέχουν χαλάλι τους» λένε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.