Άντρας που πατάει μπανανόφλουδα και πέφτει
© Alexas fotos / Unsplash
Opinion

Τι φοβόμαστε όσο μεγαλώνουμε;

Δεν φοβόμαστε τίποτα στα 25, 35 και 45 μας, αλλά όσο ανεβαίνουν οι πενταετίες σαν τάλιρα, τόσο αρχίζουμε να φοβόμαστε διάφορα πράγματα… όχι πάντα παράλογα.

Φοβίες: Από το να πέσεις και να χτυπήσεις μέχρι να αρρωστήσεις, όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται και αλλάζουν οι φόβοι μας.

Διάφοροι φόβοι κυκλοφορούν αυτή την εποχή - μερικοί, όπως πχ ο φόβος του πολέμου, της φτώχειας ή της ανεργίας, δεν έχουν σχέση με την ηλικία. Κάποιοι φόβοι είναι ειδικής κατηγορίας: αν φοβάσαι μήπως πέσεις από το κότερο ή το ελικόπτερο, π.χ. δεν θα ασχοληθούμε μαζί σου διότι είσαι τρελή μειοψηφία και κανένας δεν μπορεί να ταυτιστεί (εκτός από άλλους με κότερο και ελικόπτερο). Υπάρχουν όμως φόβοι τους οποίους δεν είχες πριν κλείσεις τα 50-55, και ορίστε που τους έχεις φεσωθεί χωρίς να το καταλάβεις. Όπως, π.χ.:

  • Μη σπάσεις τίποτα, φόβος που σε απασχολεί κυρίως αν έχεις σπάσει ήδη κάτι, με γελοίο τρόπο ή όχι. Δεν έσπαγες τίποτα στα 25, που χοροπηδούσες σαν ακρίδα, είναι περίεργο το ότι «ξαφνικά» μετά τα 50 όλο και κάτι ραγίζει, σπάει ή/και διαλύεται. Και είναι μεγάλη ταλαιπωρία, δεν το ρισκάρεις, καλύτερα να μην κατέβεις τα σκαλάκια τσιριμπίμ-τσιριμπόμ, ή και να μην τα κατέβεις καθόλου, καλύτερα να πάρεις το ασανσέρ.
  • Μη σκοντάψεις και πέσεις, ακόμα κι αν δεν σπάσεις κόκαλο. Οι πιθανότητες, άπαξ και πέσεις, να σπάσεις κόκαλο, είναι μεγάλες μετά τα 50. Μπορεί να σπάσεις δόντια ή να ανοίξεις το κεφάλι σου, το έχεις καταλάβει ότι δεν έχεις την άψογη ισορροπία που είχες στα 25, ειδικά αν δούλευες σε τσίρκο τότε, και την έπαιζες στα δάχτυλα (την ισορροπία).

Άντρας που πέφτει στις σκάλες
© Sander Sammy / Unsplash

  • Μη σου πέσουν τα δόντια. Τα οποία δόντια αραιώνουν με την ηλικία, κι αν κατέβουν πολύ τα ούλα, ορίστε που πέφτουν τα δόντια σου σα στραγάλια. Η μασέλα είναι μια λύση που όμως την σπρώχνεις στο μυαλό σου για «μετά τα 90». Η πιθανότητα να την χρειαστείς αμέσως μετά τα 50, είναι άλλος ένας φρικτός φόβος…
  • Μην αρρωστήσεις. Δεν χρειάζεται επεξηγήσεις, σε βομβαρδίζει συνέχεια το Ίντερνετ και το κινητό σου με 100 αρρώστιες που μπορεί/μάλλον/παίζει/ίσως να έχεις. Ίσως πάλι να μην τις έχεις, αλλά από την ώρα που διαβάζεις τα συμπτώματα, τις έχεις όλες, μαζί με κάτι διπλανές τους.
  • Μην αρρωστήσει αγαπημένο σου πρόσωπο, με μία ή περισσότερες από τις 800 αρρώστιες που κυκλοφορούν αμολητές, με συμπτώματα και φωτογραφίες, στο λάπτοπ και κινητό σου, ανάμεσα στις ειδήσεις και τον καιρό
  • Μη βρέξει. Όχι ότι έχεις απλωμένη μπουγάδα συνέχεια, απλώς αν βρέξει, παίζει να γλιστρήσεις, να πέσεις και να σπάσεις κάτι, οτιδήποτε. Οπότε αν είναι να βρέξει θέλεις να το ξέρεις. Δεν πρόκειται για φόβο-της-βροχής, αλλά τσεκάρεις τα σάιτ καιρού και προτιμάς να μη βρέξει. 
  • Μη ξεμείνεις από τα αγαπημένα σου φάρμακα, ακόμα και από τις αγαπημένες σου βιταμίνες. Φίλη που ήθελε συγκεκριμένη αντιβίωση η οποία είναι σε έλλειψη, καρα-αγχώθηκε ψάχνοντας τα μισά φαρμακεία μέχρι να τη βρει (την αντιβίωση). Κι ας ήταν αρχαία (η αντιβίωση – η φίλη κρατάει ακόμα).
  • Μη σου κόψουν το ρεύμα. Το φοβάσαι όταν είσαι μεγαλούτσικος. Όταν ήσουν 25, είχες περάσει μια βδομάδα χωρίς ρεύμα επειδή όλο ξέχναγες να πάς να το πληρώσεις, είχες πολλές δουλειές. Πλενόσουν με παγωμένο νερό κι ούτε που το καταλάβαινες. Άντε να το κάνεις τώρα αυτό…
  • Μη πεθάνεις, κατά τύχη. Απίθανο, αλλά μερικές φορές ισχύει, μέχρι και πεθαίνουμε εμείς οι άνθρωποι. Δεν καταλαβαίνεις πώς δεν έχει λυθεί αυτό το ζητηματάκι. 
  • Μη πεθάνουν οι φίλοι/ες και συγγενείς σου και μείνεις σόλο αρκούδα, με απολύτως κανένα αγαπημένο άτομο που να θυμάται τα ίδια πράγματα με σένα αλλά με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μαλώνετε ποιος/α είναι λίρα εκατό και ποιος/α τα έχει χαμένα.
  • Μην ανεβάσεις πυρετό και δεν έχεις στην κατάψυξη ένα μπούτι κοτόπουλο να φτιάξεις μια στοιχειώδη σούπα. Δύο μπούτια κοτόπουλο, ακόμα καλύτερα.
  • Μη γίνει σεισμός, οπότε και αποκλείεται να προλάβεις να κατέβεις τις σκάλες αγκαλιά με την κοτόσουπα, θα τσακιστείς και θα σπάσεις κόκκαλο, που δεν το θέλει ο θεός.
  • Μην προκύψει επείγουσα ιατρική ανάγκη συγγενούς ή φίλου την ημέρα που δεν έχεις κοιμηθεί καθόλου την προ ηγηθείσα νύχτα – δεν υπάρχει χειρότερο από το να τραβιέσαι σε νοσοκομεία, στον ρόλο του συνετού συνοδού, όταν είσαι κουδούνι, με μία ή με καμία ώρα ύπνου.
  • Μην πάνε όλα στραβά, που έτσι δείχνουνε, και δεν αποκαταστήσεις τα παιδιά σου. Εκτός κι αν δεν έχεις παιδιά, οπότε μόλις γλύτωσες έναν επιπλέον φόβο.
  • Μην πεθάνεις και σε βρούνε ένα μήνα μετά: φόβος που προκύπτει όταν δεν έχεις παιδιά, τα οποία όλο και θα σε ψάξουν για να τα χαρτζιλικώσεις πάνω στη βδομάδα. Βέβαια, άπαξ και έχεις πεθάνει, δύσκολα θα αγχωθείς ως νεκρός για το πότε θα σε ανακαλύψουν…απλώς κάποιος φίλος εξέφρασε αυτόν τον φόβο, και τον συμπεριλαμβάνουμε στον κατάλογο.

snowboarding
© Κostiantyn Li / Unsplash

  • Μη τυχόν και κάτι δεν πάει καλά συνολικά στο μηχάνημα – ζάχαρο, πίεση, αιμοπετάλια, ουρία, χοληστερίνη, όλες αυτές οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να λειτουργούν ρολόι για να μην πιτσικάρεις.
  • Μη σε πατήσει αμάξι ενώ περνάς αφηρημένα το δρόμο σε λάθος σημείο. Μη σε πατήσει τρόλευ, μηχανάκι, παπί, φορτηγό ή άλλος άνθρωπος με μεγάλα πόδια.
  • Μη πατήσεις κακά σκύλου. Αυτός ο φόβος δεν είναι «της ηλικίας» αλλά συφιλιάζεσαι πολύ περισσότερο όταν πατάς κουράδα στα 50+ γιατί την έχεις ξαναπάθει, και δεν το πιστεύεις ότι σου έτυχε αυτό εσένα, που την είχες ξαναπάθει. Επίσης, παίζει να γλιστρήσεις, να πέσεις και να σπάσεις κάτι – εκτός που θα είσαι σκατωμένος…
  • Μην σου επιτεθεί κανένας το βράδυ. Όχι τίποτα, ας σου πάρει τα λεφτά, μπερεκέτι, το θέμα είναι μη σε σπρώξει κάποιος, μη σαβουρωθείς και σπάσεις κόκκαλο ή ακόμα χειρότερα, μη σε μαχαιρώσει ο κάποιος. Πάνω που αρχίζει να βρέχει.
  • Μη μπούνε διαρρήκτες στο σπίτι και σου πάρουν την εσπρεσιέρα, τη συλλογή από κόμικς, το ραβδομπλέντερ, τον πορτοκαλοστίφτη και ό,τι άλλο πολύτιμο ηλεκτρονικό έχεις.
  • Μη σου κλέψουν το κινητό, που έχεις μέσα ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ. Ναι, κάνεις μπακάπ, αλλά παρόλα αυτά είναι ένας φόβος (εκτός που σίγουρα δεν το έχεις κάνει σωστά το παλιο-μπακάπ, αν είσαι πάνω από 50).
  • Μη βρεθείς στο δρόμο. Καλά που κράτησες το κότερο ή/και το ελικόπτερο, και δεν είσαι τελείως στο κενό…

Υπάρχουν φόβοι τους οποίους ΔΕΝ έχεις λόγω ηλικίας: δεν σε απασχολεί μήπως διαρρεύσει βιντεάκι σου να κάνεις σεξ ή/και να είσαι γυμνό άτομο, ρεντίκολο με άλλα γυμνά άτομα, διότι τις εποχές που έκανες τέτοια αεροπλανικά δεν τραβούσε κανένας ερασιτεχνικά ταινιάκια με τα κινητά γιατί στην αρχή δεν υπήρχαν κινητά, και μετά δεν είχανε κάμερες της προκοπής. Αυτός είναι ένας φόβος που απασχολεί μικρότερες ηλικίες – ορίστε που έχει και τα καλά του, το να είσαι 50+…

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice