Μια γυναίκα κάνει γιόγκα.
© Unsplash
Lifestyle

Πώς η γιόγκα άλλαξε την καθημερινότητά μου

Η ενίσχυση της υγείας, η αύξηση της δύναμης και της ευελιξίας, η μείωση των συμπτωμάτων στρες και της κατάθλιψης βρίσκονται ανάμεσα στα οφέλη της γιόγκα

Γιόγκα: Η άσκηση που έχει σωματικά, πνευματικά και ψυχικά οφέλη

Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ γιόγκα μέχρι πρότινος. Η ελάχιστη επαφή που είχα με το συγκεκριμένο είδος άσκησης ήταν να βάζω τα DVD της Ελένης Πετρουλάκη και να προσπαθώ να ακολουθήσω τις οδηγίες από την τηλεόραση. Λίγο που ήμουν μικρή και δεν συγκεντρωνόμουν εύκολα, λίγο που προτιμούσα να εκτονώνω την ενέργειά μου στο χορό, ξέχασα τα DVD στο συρτάρι και η γιόγκα έγινε μια αμυδρή ανάμνηση.

Μέχρι που αποφάσισα να ξεκινήσω γυμναστήριο και να αξιοποιήσω στο έπακρο την εγγραφή μου δοκιμάζοντας όλα τα ομαδικά προγράμματα που προσφέρει. Ανάμεσά τους και η γιόγκα, που συνέχιζε να μην μου γεμίζει τόσο το μάτι. Αλλά μετά από τόσα δυναμικά προγράμματα, που με δυσκολία μπορούσα να κάνω τη διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αποφάσισα να της δώσω μια ευκαιρία. 

Η εμπειρία μου; Μάθημα με το μάθημα, άρχισα να νιώθω ότι αλλάζει η καθημερινότητα. Αυτή η μία ώρα στο τέλος της ημέρας, ότι θα βρεθώ στην αίθουσα, θα ακολουθήσω το πρόγραμμα, θα πάρω τις ανάσες μου και θα συνδεθώ με το σώμα μου έγινε η σκέψη που με ηρεμεί και με βοηθά να αφήνω το άγχος της δουλειάς και των γρήγορων ρυθμών της ζωής μου.

Ένα κορίτσι κάνει γιόγκα.
© Unsplash

Τα οφέλη πολλά, ψυχικά και σωματικά, που τα έχουν απαριθμήσει οι ειδικοί εδώ και χρόνια. Είτε επιλέξετε να δοκιμάσετε μόνοι στο σπίτι είτε σε κάποια ομάδα, αξίζει τον κόπο να δείτε αν ανήκετε σε αυτούς που η γιόγκα βελτιώνει την καθημερινότητά τους.

Η ευλυγισία δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος γιόγκα. Ωστόσο, θα δείτε πως με τις συχνές συνεδρίες και τις προπονήσεις, θα υπάρξει σταδιακή βελτίωσή της. Ασκήσεις που στην αρχή σάς φαίνονταν σχεδόν αδύνατες, θα καταλήξουν απλές. Μάλιστα, η ευλυγισία θα βοηθήσει στην υποχώρηση ενοχλήσεων και πόνων που συνδέονται με την καθιστική ζωή, ενώ βελτιώνεται και η στάση του σώματος.

Θα δείτε αποτελέσματα και βελτίωση στη μυϊκή δύναμή σας, καθώς η γιόγκα βασίζεται σε ασκήσεις σωματικού βάρους που διεγείρουν τους μυς. Ωστόσο, συμβαίνει και το εξής «μαγικό» με τη γιόγκα. Πρέπει να εμπιστευτείτε τον κορμό σας, τα άκρα σας και κάθε σημείο του σώματός σας για να βρείτε την ισορροπία σας και να «βγάλετε» τις ασκήσεις. Ουσιαστικά, η εμπιστοσύνη και η σύνδεση με όλα τα σημεία του σώματός σας δημιουργεί συναισθήματα αυτοπεποίθησης.

Ένα κορίτσι κάνει γιόγκα.
© Unsplash

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δεν αρκεί να είναι παρών το σώμα σας, αλλά καταλυτικό παράγοντα παίζει το μυαλό. Αποδεδειγμένα η γιόγκα βοηθάει στη συγκέντρωση και στη μνήμη.

Η γιόγκα συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ακόμα κι αν δεν αφορά σε άσκηση υψηλής έντασης όπως η προπόνηση με βάρη ή η αερόβια. Επειδή ακριβώς πρόκειται για μια πνευματική άσκηση, βοηθά στο να  τιθασεύει το μυαλό. Μελέτες δείχνουν πως η γιόγκα συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων διαταραχών της διατροφής καθώς και στην προδιάθεση για διατροφικές ατασθαλίες.

Κορίτσια κάνουν γιόγκα στην παραλία.
© Unsplash

Φεύγοντας από το μάθημα θα νιώθετε μια απρόσμενη ευφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί η γιόγκα έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνη που προκαλεί άγχος και στρες, μειώνονται και παράλληλα αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice