TV + Series

Σαν Σήμερα 26 Μαρτίου 2005 «επανεμφανίζεται» στην βρετανική ΤV ο «Doctor Who»

Mετά από 16 χρόνια απουσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν Σήμερα 26 Μαρτίου 2005 «επανεμφανίζεται» στην βρετανική ΤV ο «Doctor Who»
© WikimediaCommons

Σαν Σήμερα: «Επανεμφανίζεται» στην βρετανική ΤV ο «Dr Who»

Το «Doctor Who» επέστρεψε στην τηλεόραση σαν Σήμερα στις 26 Μαρτίου 2005. Για τους αφοσιωμένους οπαδούς της σειράς - που στερούνταν νέα επεισόδια για 16 χρόνια - αυτή ήταν μια κομβική στιγμή. 

«Dοctor Who»: Ο «θρύλος» της βρετανικής τηλεόρασης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας και ως η "πιο επιτυχημένη" σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση της εκπομπής, τις πωλήσεις DVD, βιβλίων και πολυμέσων από το iTunes. Το πρόγραμμα, ειδικά η αρχική κλασσική σειρά, έχει αναγνωριστεί τόσο για τις ευφάνταστες ιστορίες του, παρά το χαμηλό προϋπολογισμό ακόμη και στα ειδικά εφέ, όσο και για τη χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής.

Η σειρά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βρετανικής ποπ κουλτούρας. Επίσης όπου έχει προβληθεί έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα. Η σειρά έχει επηρεάσει γενιές της βρετανικής τηλεόρασης και επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους μεγάλωσαν βλέποντάς την. Έχει επιβραβευτεί από τους κριτικούς και το κοινό ως ένα από τα καλύτερα βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου BAFTA για την καλύτερη δραματική σειρά το 2006, και πέντε συνεχόμενες νίκες στα Εθνικά (Βρετανικά) Τηλεοπτικά Βραβεία (NTA) 2005 - 2010, στην κατηγορία "Δράμα", κατά την εποχή του Ράσσελ T Ντέηβις ως Διευθυντή Παραγωγής.

Η σειρά παίχτηκε αρχικά από το 1963 έως το 1989. Υπήρξε μια ανεπιτυχής προσπάθεια να αναβιώσει το 1996 με έναν πιλότο backdoor με τη μορφή μιας τηλεοπτικής ταινίας με τίτλο Doctor Who. Η σειρά επανεκκίνησε το 2005 και η παραγωγή της έγινε από το BBC Wales στο Κάρντιφ. Από το 2023, η σειρά είναι συμπαραγωγή του Bad Wolf και του BBC Studios Productions. Το Doctor Who έχει επίσης γεννήσει πολυάριθμα spin-offs, όπως κόμικς, ταινίες, μυθιστορήματα, καθώς και τις τηλεοπτικές σειρές Torchwood (2006-2011), The Sarah Jane Adventures (2007-2011), K9 (2009-2010) και Class (2016). Έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών παρωδιών και αναφορών στη pop κουλτούρα.

Η σειρά γιόρτασε τα πενήντα της χρόνια στις 23 Νοεμβρίου του 2013, με εορταστικό επεισόδιο διάρκειας 75 λεπτών, στο οποίο συμμετειχε ξανά, μετά την αποχώρησή του από τη σειρά το 2010, ο Ντέηβιντ Τένναντ μαζί με την Μπίλλι Πάιπερ που συνόδευε ως Ρόουζ Τάυλερ τον Δόκτoρα στους δύο πρώτους κύκλους της ανανεωμένης σειράς (2005, 2006). Στο ρόλο της ενσάρκωσης του "Δόκτoρα του Πολέμου" συμμετείχε και ο Τζον Χερτ. Από το εορταστικό επεισόδιο δεν έλειπαν επίσης ο ενδέκατος Δόκτωρ (Ματ Σμιθ), η Κλάρα Όσγουαλντ (Τζένα Κόουλμαν), ο δωδέκατος Δόκτωρ (Πήτερ Καπάλντι) και ο Επιστάτης (μία μελλοντική ενσάρκωση του Δόκτoρα την οποία έπαιξε ο Τομ Μπέικερ).

Το 2023 η σειρά γιόρτασε τα εξήντα χρόνια από την πρεμιέρα της με τρία ειδικά επεισόδια, όπου πρωταγωνίστησε ο 14ος Δόκτωρ (Ντέηβιντ Τένναντ) και η Ντόννα Νόουμπλ (Κάθριν Τέητ), ξανά υπό την πένα του Ράσσελ Τ Ντέηβις (μετά το διάστημα 2005 - 2010). Πρόκειται για την πρώτη φορά όπου ηθοποιός που υποδύθηκε τον Δόκτορα εμφανίστηκε ξανά και ενσάρκωσε έναν διαφορετικό, αναγεννημένο Δόκτορα. Με το τέλος των επεισοδίων, τη σκυτάλη πήρε ο Νσούτι Γκάτουα ως 15ος Δόκτωρ ενώ ο Ράσσελ Τ Ντέηβις θα συνεχίσει τη γραφή του σεναρίου.

Dr. Who's Entire Timeline Explained

Ο χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας του Δόκτορα ήταν από την αρχή καλυμμένος σε ένα πέπλο μυστήριου. Όλα όσα ήταν γνωστά γι' αυτόν στις πρώτες ημέρες του προγράμματος ήταν ότι ήταν ένας εκκεντρικός εξωγήινος ταξιδιώτης μεγάλης ευφυΐας που μαχόταν την αδικία, ενώ διερευνούσε το χρόνο και χώρο σε μια αναξιόπιστη μηχανή του χρόνου, το "TARDIS» (ένα αρκτικόλεξο για το "Time And Relative Dimension In Space", που σημαίνει Χρόνος Και Σχετική Διάσταση Στο Χώρο), το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα πολύ μεγαλύτερο στο εσωτερικό από ό,τι στο εξωτερικό του (μία ιδιότητα που αναφέρεται ως "υπέρβαση των διαστάσεων"). Ο αρχικά οξύθυμος και ελαφρώς απειλητικός Δόκτωρ γρήγορα ωρίμασε σε μια πιο συμπονετική φιγούρα. Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι έτρεχε να ξεφύγει από τους δικούς του, τους Άρχοντες του Χρόνου, από τον πλανήτη Γκάλλιφρεϋ. Ο Δόκτωρ γνωρίζει καινούργια πλάσματα και ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων στη συνέχεια τον συντροφεύουν στις περιπέτειές του, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν και οι εχθροί του, με σημαντικότερο τον Αφέντη (Master).

An Introduction to Doctor Who

Αλλαγές στην εμφάνιση

Ως ένας Άρχοντας του Χρόνου (Time Lord), ο Δόκτωρ έχει τη δυνατότητα να Αναγεννήσει το σώμα του, όταν είναι κοντά στο θάνατο. Η Αναγέννηση εισήχθη στην ιστορία ως ένας τρόπος για τη συνέχιση της σειράς, όταν οι σεναριογράφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αποχώρηση του πρωταγωνιστή Ουίλλιαμ Χάρτνελ το 1966, συνέχισε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο της σειράς, επιτρέποντας για την πρόσληψη νέου πρωταγωνιστή όταν η προέκυπτε η ανάγκη. Τα σήριαλ The Deadly Assassin, Mawdryn Undead και η ταινία του 1996 δείχνουν ότι ένας Άρχοντας του Χρόνου μπορεί να αναγεννηθεί 12 φορές, να έχει δηλαδή συνολικά 13 ενσαρκώσεις (ζωές), με την δυνατότητα να του εισαχθούν και άλλες αναγεννήσεις μετά από σχετική διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο η ηγεσία των Αρχόντων του Χρόνου σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Το The Death of the Doctor, μια ιστορία του 2010 της σειράς The Sarah Jane Adventures με πρωταγωνίστρια την πάλαι ποτέ σύντροφο του Δόκτορα, Σάρα Τζέην Σμιθ, παρουσιάζει το Δόκτορα να ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναγεννηθεί 507 φορές, αλλά ο συγγραφέας του επεισοδίου Ράσσελ Τ Ντέηβις αργότερα είπε ότι αυτό προοριζόταν ως αστείο, και δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν. Ο Δόκτωρ έχει πλήρως περάσει από αυτή τη διαδικασία και τις επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτή δεκατρείς φορές, με κάθε μία από τις ενσαρκώσεις του, να έχει τις δικές του ιδιορρυθμίες και ικανότητές, αλλά κατά τα άλλα να μοιράζονται τη συνείδηση, τις μνήμες, την εμπειρία και τη βασική προσωπικότητα του από τις προηγούμενες ενσαρκώσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ