TV + Series

«Feud, Σεζόν 2»: Τρούμαν Καπότε εναντίον Κύκνων

Η απεικόνιση της νεοϋρκέζικης αριστοκρατίας από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 1975

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H δεύτερη σεζόν της σειράς ανθολογίας «Feud» —η πρώτη σεζόν αφηγούνταν την αντιζηλία μεταξύ της Μπέτι Ντέιβις και της Τζόαν Κρόφορντ— προβάλλεται αυτές τις μέρες στο FX και αφορά τον Τρούμαν Καπότε και τις κοσμικές κυρίες της ανώτερης τάξης στη Νέα Υόρκη. Το «Capote vs. The Swans» είναι μια δημιουργία του Ryan Murphy («American Horror Story», «Pose», «Hollywood» «Ratched»), του Jaffe Cohen και του Michael Zam που έχουν σκηνοθετήσει ο Gus Van Sant, ο Max Winkler και η Jennifer Lynch σε σενάριο του Jon Robin Baitz. Η σεζόν των οκτώ επεισοδίων βασίζεται στο βιβλίο «Capote's Women: A True Story of Love, Betrayal, and a Swan Song for an Era» του Laurence Leamer. Τα δύο πρώτα επεισόδια έκαναν πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου 2024, τα οποία έγιναν διασθέσιμα στο Hulu την επομένη της μετάδοσής του στο FX.

Έχουν γυριστεί πολλές ταινίες με επίκεντρο τον Αμερικανό συγγραφέα Τρούμαν Καπότε, ο οποίος είχε, μεταξύ άλλων, το ταλέντο να καταστρέφει τις φιλίες του: παραήταν κουτσομπόλης. Εδώ, καταστρέφει τις κοινωνικές του σχέσεις με τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης, τις επονομαζόμενες «Κύκνους», υπογράφοντας μια μυθιστορηματική αφήγηση της σκανδαλώδους και ηδονιστικής ζωής τους στο μυθιστόρημά του «Απαντημένες προσευχές» —που, παρά τη φιλοδοξία να ανταγωνιστεί το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ, έμεινε ημιτελές. Όταν το περιοδικό Esquire δημοσίευσε το κεφάλαιο «La Côte Basque», που πήρε το όνομά του από το εστιατόριο στο οποίο σύχναζαν οι «Κύκνοι», πολλές από εκείνες τις γυναίκες ορκίστηκαν να εκδικηθούν σκληρά τον Καπότε.

Το πρότζεκτ του FX έδωσε μεγάλο περιθώριο για all-star cast, στο οποίο φιγουράρει η Naomi Watts, η Diane Lane, η Chloë Sevigny, η Calista Flockhart, η Demi Moore, η Molly Ringwald. Στον ρόλο του Καπότε εμφανίζεται ο Βρετανός ηθοποιός Tom Hollander, ενώ η Jessica Lange παίζει τον ρόλο της μητέρας του. Ο Treat Williams, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2023, εμφανίζεται εδώ για τελευταία φορά.

Η δεύτερη σεζόν είναι, όπως και η πρώτη, guilty pleasure, κάτι στο οποίο διαπρέπει ο Ryan Murphy: η απεικόνιση της νεοϋρκέζικης αριστοκρατίας από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 1975 απαιτεί άψογη σκηνογραφία και ενδυματολογία που αναδεικνύουν την πολυτέλεια, την κομψότητα και την κενότητα της αργόσχολης τάξης. Οι κριτικές ήταν μέχρι τώρα γενικά ευνοϊκές, αλλά ίσως έχει έρθει η στιγμή που το κοινό χορταίνει το camp του Murphy.

Δειτε περισσοτερα