TV + Series

Fargo κύκλος 5: μια αλληγορία της αμερικάνικης ακροδεξιάς

Ένα must για τους οπαδούς όχι μόνο των Κοέν αλλά και του ιδιοφυούς Hawley

telis-samantas.jpg
Τέλης Σαμαντάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fargo κύκλος 5: μια αλληγορία της αμερικάνικης ακροδεξιάς
© Fargo / Instagram

Fargo: Ο 5ος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς αποδεικνύει πως κάτω από τα χιόνια της Μινεσότα κρύβονται ακόμη πολλά πτώματα (No spoilers)

«Fargo», κύκλος 5, ολοκλήρωση με το 10ο επεισόδιο με τίτλο «Bisquik».

Για μια ακόμη σεζόν ο Noah Hawley συνεχίζει να δημιουργεί, βασισμένος όχι μόνο στον τύπο αλλά και στην ουσία του ομώνυμου αριστουργήματος των αδελφών Κοέν, που κλείνει ήδη 27 χρόνια από την πρώτη προβολή του. Αποδεικνύοντας πως κάτω από τα χιονισμένα τοπία της Μινεσότα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη πολλά πτώματα. Νεκρών ή νεκροζώντανων.

Fargo Season 5 Trailer

Ένα must για τους οπαδούς όχι μόνο των Κοέν αλλά και του ιδιοφυούς Hawley, που καταφέρνει να κεντήσει πάνω στον καμβά των «ηθών και εθίμων» των Μεσοδυτικών Πολιτειών, οδηγημένων στα άκρα, -από τον ωμό ρατσισμό μέχρι τη «φυσιολογική» κακοποίηση των γυναικών-, μια αλληγορία σύγχρονων καταστάσεων μιας όψης της βαθιά συντηρητικής Αμερικής. Όπως λέει δε ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς: [Η πραγματικότητα είναι ότι, αν κοιτάξετε την αμερικάνικη Δεξιά, αυτή την εποχή, αυτή η «ηθική πλειοψηφία», o κλειστός αυτός κόσμος, που πρεσβεύει και ορκίζεται σε κάθε εδάφιο της Βίβλου, έχει πραγματικά αλλάξει. Ο «Γύρνα το άλλο μάγουλο Ιησούς» έχει γίνει «Ιησούς πολεμιστής» και η Αμερική έχει γίνει η Αμερική του «Tiger King». Έχει παραχθεί ένας περίεργος ηδονισμός της βίας που έχει μετακινήσει ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού κατά κάποιο παράδοξο τρόπο].

Άλλωστε, τι να κοροϊδευόμαστε, όπως είναι γνωστό: «ΑΥΤΗ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΉ ΙΣΤΟΡΊΑ.  Τα γεγονότα που απεικονίζονται έλαβαν χώρα στη Μινεσότα το 2019. Κατόπιν αιτήματος των επιζώντων, τα ονόματα έχουν αλλάξει. Από σεβασμό προς τους νεκρούς, τα υπόλοιπα έχουν ειπωθεί ακριβώς όπως συνέβησαν».

ΥΓ. Και μια μικρή υποσημείωση προς όσες «γλυκοκοίταζαν» τον John Hamm ως Don Draper ήδη από τους Mad Men: η κατάληξη του ως μάτσο, κακοποιητή σερίφη Roy Tillman ήταν από τότε προδιαγεγραμμένη. Γι’ αυτό προσέχετε προς τα πού βλέπετε …

Στην COSMOTE.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ