TV + Series

«Nada»: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο Μπουένος Άιρες

Μια σειρά γαστριμαργίας, λεπτών γεύσεων και υψηλών συναισθημάτων

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Nada» («Τίποτα»): Η μίνι σειρά από την Αργεντινή με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο που ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια και τη ζεστασιά της — και τη μαγειρική της

«Nada» («Τίποτα»): Η μίνι σειρά από την Αργεντινή με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο που ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια και τη ζεστασιά της — και τη μαγειρική της

Αν ξεκινήσει κανείς αυτή τη μίνι σειρά (είναι πέντε ημίωρα επεισόδια όλα κι όλα, και δεν θα έχει συνέχεια) χωρίς να ξέρει τίποτε, θα εκπλαγεί σαν να τρώει για πρώτη του φορά ένα γλυκό που έχει μια κρυφή γέμιση ρευστής, ζεστής σοκολάτας, που ξαφνικά κυλάει στο στόμα του και τον αναστατώνει με τη σπιρτάδα της. Είναι τόσο αναπάντεχα καλό,και τόσο ευχάριστο. Και τόσο γλυκό. Όχι όπως ο πρωταγωνιστής του δηλαδή, ο κεντρικός ήρωας, ο Μανουέλ, που είναι κυνικός, απόλυτος, πεισματάρης, στρυφνόςκαι σνομπ. Ένας υπέροχος τύπος!

Ένας δανδής που ζει μόνος στο (πανέμορφο) σπίτι του μαζί με την οικονόμο του, συγγραφέας που έχει να εκδώσει βιβλίο πάνω από μια εικοσαετία και τρώει από τα έτοιμα —κυριολεκτικά: πουλάει κομμάτι-κομμάτι την περιουσία του, πίνακες και άλλα ακριβά αντικείμενα, για να… τρέφεται—, κριτικός γεύσης από τους πιο δύστροπους, δυσκοίλιους, αυστηρούς και χολερικούς της πόλης, που περιφέρεται από ακριβό εστιατόριο σε ακριβό εστιατόριο ξέροντας πως, χάρη στις δάφνες τού μάλλον περασμένου μεγαλείου του, δεν θα του ζητήσουν ποτέ τον λογαριασμό. Ένας Όσκαρ Γουάιλντ τού σήμερα.

Γνήσιος «πορτένιο», γέννημα-θρέμμα του Μπουένος Άιρες δηλαδή, δεν έχει βγει ποτέ από τη μαγική αυτή πόλη, και ούτε προτίθεται να το κάνει. Του αρέσει να ζει όπως ζει, να μαγειρεύει στο σπίτι του και να τρώει έξω, να περιφέρεται στις λεωφόρους της πόλης και να διασχίζει τα πάρκα της, και πού και πού να συναντιέται —πάντα για φαγητό, αλλά πολύ υψηλού επιπέδου φαγητό— με τους φίλους του. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Αρνείται να καθίσει πάλι στο γραφείο του και να γράψει, θεωρώντας πως, όσα έχει πει στο παρελθόν, αρκούν για μια ζωή. Μόνο που η ζωή δεν είναι ακριβώς κομμένη στα μέτρα του. Και πρέπει κάτι να κάνει γι’ αυτό.

«Nada» («Τίποτα»): Η μίνι σειρά από την Αργεντινή με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο που ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια και τη ζεστασιά της — και τη μαγειρική της

Ειδικά όταν θα μείνει μόνος του: η πιστή οικονόμος του, εντελώς ξαφνικά, εκεί που έβλεπε τηλεόραση, πεθαίνει. Και ο Μανουέλ μένει από τη μια στιγμή στην άλλη μόνος. Δεν ξέρει να βάλει πλυντήριο, δεν ξέρει να στρώσει το κρεβάτι του, δεν ξέρει το ΡΙΝ της κάρτας του, δεν ξέρει τίποτε. Δεν έχει δίπλωμα για το αυτοκίνητό του. Δεν έχει καν κινητό. Ο κόσμος είναι γι’ αυτόν ένα τεράστιο ερωτηματικό, ένας λαβύρινθος από όπου δεν μπορεί να βγει, και βέβαια γεμάτο ανθρώπους που θα τον εκμεταλλευτούν με πολύ μεγάλη χαρά.

Και τότε έρχεται στη ζωή του η Αντόνια. Η Αντόνια είναι μια νεαρή μετανάστρια από την Παραγουάη, μία ιθαγενής Γκουαρανί, που θα μπει στο σπίτι του και θα το μεταμορφώσει — και θα μεταμορφώσει και τον ίδιο τον Μανουέλ. Όπως και ο Μανουέλ, όμως, θα αλλάξει τελείως τη ζωή της.

Σ’ αυτή τη σειρά, όπου τόσα άσχημα φαίνεται να συμβαίνουν, όλοι είναι εντέλει καλοί, εύκολοι, συνεννοήσιμοι, άνθρωποι γεμάτοι ζεστασιά και ομορφιά. Ναι, συμβαίνουν πολλά δύσκολα πράγματα, υπάρχουν στιγμές αμηχανίας και λεκτικής βίας, και μία στιγμή φυσικής βίας. Αλλά τίποτε από αυτά δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μυρωδιά θεσπέσιου φαγητού που βγαίνει από μια παλιά κουζίνα, τίποτα δεν μπορεί να τα βάλει με το συγκλονιστικό αργεντίνικο κρέας που ψήνεται, λες, μπροστά στα μάτια μας, ή με τις ινδιάνικες σούπες που σου ζεσταίνουν την καρδιά, ή με τα γλυκά που μοσχομυρίζουν και σε κάνουν να γλείφεις τα χείλη σου βλέποντας τηλεόραση — αν το δείτε, θα μας θυμηθείτε γιατί θα συμβεί και σε εσάς.

«Nada» («Τίποτα»): Η μίνι σειρά από την Αργεντινή με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο που ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια και τη ζεστασιά της — και τη μαγειρική της

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, σε έναν ρόλο που παίζει με όρεξη, μικρό αλλά καταλυτικό, ως ο παλαιός φίλος του Μανουέλ, και ταυτόχρονα ένας διάσημος συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, είναι και ο αφηγητής της σειράς, κι αυτός που θα πει μπόλικες φορές —έξι— και τον τίτλο της: Nada.

Εκπληκτικός στον ρόλο του Μανουέλ ο Λουίς Μπραντόνι, στα 83 του πια, γλυκύτατη η τριαντάχρονη πανέμορφη Γκουαρανί Μάχο Καμπρέρα, ονειρεμένο το Μπουένος Άιρες, τρομερά εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές και καντίνες για βρόμικο, και πάνω απ’ όλα μία σειρά από μοναδικά πιάτα που ετοιμάζονται μπροστά μας και μας κάνουν να ξεροκαταπίνουμε διαρκώς. Μια ωδή στη γεύση.

Αν σας αρέσει η Αργεντινή (επειδή διαβάσατε Μπόρχες μικροί, ας πούμε) και το Μπουένος Άιρες, αν αγαπάτε το μαγείρεμα και το καλό φαγητό, αν θέλετε να περάσετε δυόμισι πανέμορφες ώρες χαμογελώντας σχεδόν συνέχεια, κι ενώ θα θέλετε να πιείτε μάτε, δείτε το «Τίποτα» στο Disney+ και θα μας θυμηθείτε.

Nada | Official Trailer | Hulu

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ