TV + Series

14 ξανθές, μία Μέριλιν Μονρόε

Ποιες ηθοποιοί υποδύθηκαν την εμβληματική σταρ του Χόλιγουντ με την αναλλοίωτη θηλυκότητα

378702-781477.jpg
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 847
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις
© Netflix

Οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τη Μέριλιν Μονρόε σε σειρές και ταινίες.

Ξανθές υπάρχουν πολλές, Μέριλιν μόνο μία. Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της η Μέριλιν Μονρόε «ζει» και εξακολουθεί να συναρπάζει, παράξενο μεν, αληθινό δε. Η εμβληματική ξανθιά, η γυναίκα που έφυγε άδικα και άδοξα στα 36 της χρόνια, δεν παραμένει μόνο σύμβολο του σεξ αλλά και σταθερή αξία αναλλοίωτης θηλυκότητας. Δύσκολη παιδική ηλικία, ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, δέκα ανάδοχες οικογένειες μέσα σε λίγα χρόνια, με τη Μέριλιν να πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στα πιο τρυφερά της χρόνια. Από αυτές τις σκοτεινές προσωπικές εμπειρίες αναδύθηκε μια δημιουργικότητα και μια ικανότητα να ανταποκριθεί ως γυναίκα στις σκληρές προκλήσεις του άδικου κόσμου της εποχής της.

Κατακόκκινα χείλη, κατάξανθα μαλλιά, εκφραστικά μάτια, η περίφημη ψεύτικη ελιά, οι καμπύλες, το χαρακτηριστικό eyeliner, η επιτηδευμένη, απαλή φωνή. Εύθραυστη και σέξι μαζί, η Μέριλιν αποτέλεσε κι αυτή με τη σειρά της την ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. Είχε μόνο κορμί και καθόλου μυαλό; Ήταν απλά μια χαζή ξανθιά;
«Η Μονρόε κλήθηκε να ενσαρκώσει τον θριαμβευτικό μεταπολεμικό καπιταλισμό, με τον οποίο διαφωνούσε. Η Μονρόε ήταν πολύ πιο πολιτικά έξυπνη, από ό,τι της πιστώνεται – και είχε πλήρη επίγνωση του τι της είχε ζητηθεί να εκπροσωπήσει» δηλώνει η Τζάκλιν Ρόουζ, καθηγήτρια και συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου «Women in Dark Times From Rosa Luxemburg to Marilyn Monroe».
Πολύ πριν η Ana de Armas αναλάβει τον ρόλο της πρωταγωνίστριας στη συγκλονιστική ταινία «Blonde» –το σενάριο βασίζεται στη διασκευή του μυθιστορήματος της Τζόις Κάρολ Όουτς–, άλλες 13 ηθοποιοί (της Μαντόνας συμπεριλαμβανομένης) υποδύθηκαν τη σταρ-είδωλο στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Η ηθοποιός Misty Rowe ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Misty Rowe
Το «Good bye, Norma Jean» είναι μια βιογραφική ταινία του 1976 που εξιστορεί την πορεία της Μονρόε. Η Μίστι Ρόου υποδύεται την ηθοποιό κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη «Νόρμα Τζιν» –το όνομα γέννησης της Μονρόε που χρησιμοποιούσε κατά τα εφηβικά της χρόνια– στη Μέριλιν Μονρόε, τη σταρ που το κοινό γνώρισε και αποθέωσε.

Η ηθοποιός Theresa Russell ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Theresa Russell
Στην ταινία «Insignificance», που βασίζεται σε θεατρικό έργο, ένας καθηγητής φυσικής, μια σταρ του Χόλιγουντ, ο σύζυγός της, αστέρας του μπέιζμπολ, και ένας γερουσιαστής μένουν όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης. Αυτοί οι χαρακτήρες είναι μια σαφής απεικόνιση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, της Μέριλιν Μονρόε, του Τζο ΝτιΜάτζιο και του Τζόζεφ Μακάρθι, αλλά η ταινία δεν δηλώνει ποτέ ρητά ότι αυτοί οι χαρακτήρες είναι αντίστοιχοι των πραγματικών. Το φιλμ παρωδεί την πολιτική κουλτούρα της δεκαετίας του 1950, ενώ παρουσιάζει υπό ένα ιδιότυπο πρίσμα τις διάσημες προσωπικότητες της εποχής. Η Τερέζα Ράσελ υποδύεται τη Μέριλιν, μιλώντας με τον χαρακτηριστικό τόνο, φορώντας ένα λευκό halterneck φόρεμα.

Η ηθοποιός Susan Griffiths ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Suzan Griffiths
Έχοντας υποδυθεί την πρωταγωνίστρια του «Μερικοί το προτιμούν καυτό» δώδεκα φορές, η Σούζαν Γκρίφιθς πέρασε μια ζωή παίζοντας τη Μέριλιν. Δεν υποδύθηκε τη Μονρόε μόνο στην τηλεοπτική ταινία «Marylin and Me» του 1991, αλλά και, μεταξύ άλλων, σε τρεις διαφορετικές τηλεοπτικές σειρές, «Quantum Leap», «Dark Skies» και «Timecop».

Η τραγουδίστρια Madonna ως Μέριλιν Μονρόε
© youtube/ screenshot

Madonna
Το 1984 το μουσικό βίντεο για το «Material Girl» προκάλεσε αίσθηση και προτάθηκε για δύο βραβεία MTV Video Music Awards. Στο κλιπ, η Μαντόνα αναπαριστά τη σκηνή με το ροζ φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε από το φιλμ «Οι Άνδρες προτιμούν τις ξανθές» όπου τραγουδά το περίφημο «Diamonds Are a Girl’s Best Friends».

Αφίσα της ταινίας «Norma Jean and Marilyn»

Mira Sorvino
Η βραβευμένη βιογραφική ταινία «Norma Jean & Marilyn» εξερευνά τη δυαδικότητα του παρελθόντος της ηθοποιού ως Νόρμα Τζιν και του παρόντος της ως Μέριλιν Μονρόε. Η Μάιρα Σορβίνο υποδύεται το είδωλο στο απόγειο της καριέρας της.

Η ηθοποιός Ashley Judd ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Ashley Judd
Η Άσλεϊ Τζαντ είναι η αντίπαλος της Σορβίνο, στην παραπάνω ταινία, υποδύεται την Νόρμα Τζιν στα νιάτα της. Τόσο η Τζαντ όσο και η Σορβίνο ήταν υποψήφιες για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Η ηθοποιός Poppy Montgomery ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Poppy Montgomery
Στη μίνι σειρά δύο επεισοδίων με τίτλο «Blonde» του 2001, η οποία βασίζεται και αυτή στο βιβλίο της Τζόις Κάρολ Όουτς, η Πόπι Μοντγκόμερι υποδύθηκε τη Μέριλιν.

Η ηθοποιός Michelle Williams ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Michelle Williams
Η Μονρόε της Μισέλ Ουίλιαμς στο «My Week with Marilyn» έτυχε θερμότατης υποδοχής. Η Γουίλιαμς ήταν υποψήφια για Όσκαρ και BAFTA για την ερμηνεία της.

Η ηθοποιός Blake Lively ως Μέριλιν Μονρόε
© The CW

Blake Lively
Ακολουθώντας τα βήματα της Μαντόνα, η Μπλέικ Λάιβλι φόρεσε ένα φόρεμα παρόμοιο με το πρωτότυπο στην ταινία «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές». Σε αυτή την ονειρική σεκάνς από την επιτυχημένη σειρά «Gossip Girl», ο χαρακτήρας της Λάιβλι, Σερίνα βαν ντερ Γούντσεν, φαντάζεται τον εαυτό της ως ηθοποιό, ενώ οι άντρες πρωταγωνιστές της σειράς χορεύουν δίπλα της.

Η ηθοποιός Catherine Hicks ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Catherine Hicks
Η Κάθριν Χικς υποδύεται τη Μονρόε σε τηλεοπτική ταινία της δεκαετίας του ’80 που επικεντρώνεται στην πορεία της Μονρόε προς τη δόξα, καθώς και στη σχέση της με τον ατζέντη της, Τζόνι Χάιντ, και τους γάμους της με τους Τζέιμς Ντόχερτι, Τζο ΝτιΜάτζιο και Άρθουρ Μίλερ.

Η ηθοποιός Charlotte Sullivan ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Charlotte Sullivan
«The Kennedy’s». Σε αυτή την πολιτική μίνι σειρά του 2011 που παρουσιάζει το χρονικό της οικογένειας Κένεντι, η Σάρλοτ Σάλιβαν υποδύεται τη Μονρόε κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι.

Η ηθοποιός Kelli Garner ως Μέριλιν Μονρόε
© Lifetime

Kelli Garner
Η Κέλι Γκάρνερ υποδύεται τη Μονρόε στη μίνι σειρά «The Secret Life of Marilyn Monroe», η οποία εξιστορεί την οικογενειακή ζωή της Νόρμα Τζιν – συγκεκριμένα τη σχέση της με τη μητέρα της Γκλάντις Περλ Μπέικερ (την υποδύεται η Σούζαν Σάραντον). Η Γκάρνερ παραδέχτηκε στο Vanity Fair ότι δεν ήταν η μεγαλύτερη θαυμάστρια της αείμνηστης ηθοποιού, αλλά ένιωθε ότι «κάθε νεαρή ηθοποιός κρύβει μέσα της μια μικρή Μέριλιν».

Η ηθοποιός Barbara Niven ως Μέριλιν Μονρόε
© IMDB

Barbra Niven
Στην τηλεοπτική ταινία «The Rat Pack» του 1998, η Μπάρμπρα Νίβεν, σύζυγος του γνωστού Βρετανού ηθοποιού Ντέηβιντ Νίβεν, υποδύθηκε τη Μονρόε σε έναν μικρό δευτερεύοντα ρόλο που υπονοούσε τη σχέση της ηθοποιού με τον Κένεντι – καθώς και τη σχέση της με την υψηλή κοινωνία του Χόλiγουντ.

Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις.
© Netflix

Κι ύστερα ήρθε η Άνα Ντε Άρμας. Στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Blonde» του Άντριου Ντόμινικ, στο Φεστιβάλ της Βενετίας το κοινό χειροκροτούσε όρθιο επί 14 λεπτά. Η λαμπερή πρωταγωνίστρια που ενσαρκώνει την πιο διάσημη ξανθιά όλων των εποχών δεν σταματούσε να σκουπίζει τα δάκρυά της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ