TV + Series

Γαλλικές εκλογές: Το viral βίντεο του John Oliver από το 2017 παραμένει ακόμα επίκαιρο

Ο δεύτερος γύρος των Γαλλικών εκλογών είναι την Κυριακή 24 Απριλίου

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την εκπομπή του Τζον Όλιβερ «Last Week Tonight».
© YouTube / Last Week Tonight

Γαλλικές εκλογές: Το αφιέρωμα του Τζον Όλιβερ για την εκλογική αναμέτρηση Μακρόν - Λεπέν το 2017, έχει πολλές ομοιότητες με το σήμερα.

Την Κυριακή 24 Απριλίου μπορεί οι Έλληνες να γιορτάζουν το Πάσχα και να είναι μαζεμένοι οικογενειακά στα σπίτια τους, όμως τα βλέμματα της υπόλοιπης Ευρώπης θα βρίσκονται στραμμένα στη Γαλλία και την εκλογική μάχη. Ο δεύτερος γύρος των Γαλλικών εκλογών βρίσκει αντιμέτωπους για ακόμη μία φορά τους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν. Το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και πριν ακριβώς 5 χρόνια. Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους το 2017 με την παράταξη του Μακρόν να βγαίνει τελικά νικήτρια. Ο Βρετανός κωμικός Τζον Όλιβερ μέσω της εκπομπής του «Last Week Tonight» αφιέρωσε ένα ολόκληρο επεισόδιο για εκείνες τις εκλογές και εν ολίγοις προέτρεψε τους Γάλλους να μην ψηφίσουν τη «Γαλλίδα Τραμπ» κατά τα λεγόμενα του. Έχει αλλάξει κάτι όμως στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ή το άλλοτε viral βίντεο παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Zak (@ladyzak)

Ο Τζον Όλιβερ είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο γνωστούς κωμικούς της γενιάς του, αν όχι ο πιο γνωστός. Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1977 στο Έρντιγκτον του Μπέρμιγχαμ, όμως από το 2019 είναι Αμερικάνος πολίτης. Έγινε γνωστός από την εκπομπή «Daily Show with Jon Stewart» για την οποία κέρδισε τρία βραβεία Emmy για το γράψιμό της. Η αιτία όμως που μπήκε στις συνειδήσεις του κόσμου και έγινε παγκοσμίως γνωστός είναι η εκπομπή «Last Week Tonight» του HBO. Είναι ο παρουσιαστής της από το 2014 και χάρη στη δουλειά του έχει αγαπήθει αλλά και ταυτόχρονα βρεθεί στο επίκεντρο της κοινής γνώμης για τις απόψεις του σε πολλά θέματα. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη που έχει για την πολιτική και διάφορα κοινωνικά ζητήματα, αναλύοντας τα με το πάντα καυστικό του χιούμορ.  

Στις εκλογές του 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν του κεντρώου κόμματος «Η Δημοκρατία Προχωρά Μπροστά» και η Μαρίν Λε Πεν με την ακροδεξιά παράταξη «Εθνική Συσπείρωση» πέρασαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Τζον Όλιβερ από τα πρώτα λεπτά του επεισοδίου για τη Γαλλία κατέστησε σαφές το πόσο σημαντική είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον της Ευρώπης. Η Γαλλία δεν είχε συνέλθει ακόμα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2016 και μετά το Brexit, υπήρξαν κάποιες δειλές αναφορές για έξοδο της από την Ευρωζώνη, γεγονός που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ένωσης.

French Elections: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
 

Το ενδιαφέρον στο αφιέρωμα για τις Γαλλικές εκλογές μονοπώλησαν οι δύο υποψήφιοι που έφτασαν στον δεύτερο γύρο. Ο Τζον Όλιβερ αναφέρθηκε στο πολιτικό προφίλ του Εμάνουελ Μακρόν και το ότι φαίνεται αθώος και «βαρετός», καθώς δεν στρέφεται ούτε προς τη δεξιά μα ούτε και στην αριστερά, θυμίζοντας κάπως τον χαρακτήρα του Ted Mosby από το «How I Met Your Mother». Εκτός από την τόνωση της γαλλικής οικονομίας και την πίστη του στη νομισματική ένωση του Ευρώ, δεν γινόταν να περάσει στα ψιλά η σχέση του με την πρώην καθηγήτρια και κατά 20 χρόνια μεγαλύτερη του Μπριζίτ Τρονιέ. Η πρώτη τους γνωριμία έγινε όταν αυτός φοιτούσε σε σχολείο της γαλλικής πόλης Αμιάν και μετά τον γάμο τους έχει αποκτήσει 7 θετά εγγόνια με τον 45χρονο κωμικό να αναφέρει ότι «Το να αποκτήσει ένας 30αρης επτά θετά εγγόνια είναι σαν μία ταινία του Άστον Κάτσερ που δεν βλέπεται ούτε σε 9ωρη πτήση αεροπλάνου».

Το ωραίο όμως με το χιούμορ του Τζον Όλιβερ, είναι πως μιλώντας για θέματα μακριά από την πραγματικότητα του Αμερικάνου πολίτη, καταφέρνει να θίγει μεγάλα διαχρονικά πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αρχή του επεισοδίου και στην προσπάθεια εξήγησης του γαλλικού μοντέλου εκλογών λέει ειρωνικά για το πόσο «γελοίο» είναι το εκλογικό τους σύστημα και γιατί δεν δοκιμάζουν το αμερικάνικο, που βασίζεται σε απαρχαιωμένα δημογραφικά δεδομένα και αυτό οδηγεί πολλές φορές σε ήττα τον πιο δημοφιλή στο εκλογικό σώμα. Σίγουρα είναι από τις απορίες που πολλοί έχουν, όταν ξαγρυπνούν παρέα με τα ελληνικά κανάλια και περιμένουν τον τελικό νικητή από τις ΗΠΑ.

Με τον ίδιο τρόπο ο Όλιβερ άγγιξε το θέμα της Μαρίν Λε Πεν, αναφέροντας λίγο πολύ πως θυμίζει μια «Γαλλίδα Τραμπ». Φέρνει στην επιφάνεια μερικά αποσπάσματα με επικίνδυνες και ραστιστικές απόψεις της 53χρονης πολιτικού και τη συνέδεσε με τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων χάρη στις καμπάνιες λαϊκισμού που χρησιμοποιεί το κόμμα της, τη αντιμεταναστευτική ρητορική και τη αντίθεση της απέναντι στην ελίτ, ακόμα κι αν η ίδια προέρχεται από μία πλούσια και με μεγάλη δύναμη οικογένεια. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marine Le Pen (@marine_lepen)

Το αφιέρωμά του το 2017 ήταν ένας τρόπος του κωμικού να ξυπνήσει τους Γάλλους πολίτες, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα  και να μην παρασυρθούν από την αλαζονεία που επεδείκνυαν στα κανάλια οι πολιτικοί αναλυτές της εποχής λέγοντας ότι η Λε Πεν δεν γίνεται να κερδίσει τις εκλογές. Ο Εμανουέλ Μακρόν θριάμβευσε σε εκείνον τον δεύτερο γύρο, όμως το στάτους της πολιτικής σκηνής το 2022 έχει αλλάξει. Η «Εθνική Συσπείρωση» μπαίνει όλο και περισσότερο στη γαλλική πραγματικότητα, ενώ στον πρώτο γύρο τα δύο αντίπαλα κόμματα κονταροχτυπήθηκαν. Η Μαρίν Λε Πεν έχει προσπαθήσει πολύ να βγάλει από την παράταξη της τη στάμπα του αρνητή του ολοκαυτώματος πατέρα της, λεγόντας πως η δική της κουλτούρα απέχει πολύ από του Ζαν - Μαρί Λε Πεν και είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν πολλοί ακροδεξιοί πολιτικοί στον πλανήτη, για να τραβήξουν και τις πιο μετριοπαθείς ψήφους.

Το τέλος του επεισοδίου θα μπορούσε να έχει αντίκρισμα και στις εκλογές της Κυριακής. Ο Τζον Όλιβερ θέλησε να κλείσει το 20λεπτο αφιέρωμα με έναν τρόπο που θα έκανε γκελ στους Γάλλους πολίτες. Θέλησε να αναδείξει την κουλτούρα της χώρας τους και τους κάλεσε σε ένα τηλεοπτικό δείπνο με γαλλική μουσική, κρασί και κεριά σε ασπρόμαυρο φόντο. Κοίταξε στα μάτια τους τηλεθεατές και χρησιμοποιώντας τη γαλλική γλώσα είπε:

«Καλησπέρα Γαλλία. Ξέρω ότι σας φαίνεται σαν γαλλικός κρυπτονίτης να μιλάει ένας Βρετανός στην αμερικάνικη τηλέοραση για τη Γαλλική Δημοκρατία. Επίσης ξέρω ότι μιλάω την υπέροχη γλώσσα σας με τον ίδιο τρόπο που ο Γκάι Ρίτσι θα γύριζε το Amelie, όμως τη χρησιμοποιώ για να με ακούσετε. Η Αμερική και η Αγγλία τα γ*μησαν τελείως, οπότε αποδείξτε πως είστε καλύτεροι και μην τα γ*μήσετε και εσείς». 

Είναι παράξενο μα συνάμα συναρπαστικό πολλές φορές το γεγονός πως η ιστορία κάνει συχνά κύκλους και το viral βίντεο για τις Γαλλικές εκλογές του 2017 από τον Τζον Όλιβερ για λογαριασμό του «Last Week Tonight», παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα. Ακόμη μία φορά που μία εκλογική αναμέτρηση μακριά από το ενδιαφέρον της χώρας μας, μπορεί να αλλάξει το πως παίζεται το παιχνίδι παγκόσμια. Υπομονή λοιπόν μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ