TV + Series

Βάλε Taboo να μας βρει το ξημέρωμα

H νέα σειρά του Tom Hardy γρονθοκοπεί την ανιαρή τηλεόραση

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345055-716981.jpg
Robert Viglasky/Scott Free Prods

Λίγα ψίχουλα τηλεοπτικής μαγείας σου γυρεύω. Με αιμοδιψή πλοκή, μεγαλομανείς χαρακτήρες μπλεγμένους σε έξοχο χάος, ζόρικους διαλόγους, εκρηκτικό σεξ, μεθυστική ατμόσφαιρα, στιλιζαρισμένα πλάνα. Το Taboo χτυπά διάνα και το κοινό δέχεται γροθιά στο στομάχι. Η σειρά που κάνει τις υπόλοιπες παραγωγές του 2017 να κοκκινίζουν έρχεται από το BBC Οne και το FX και μόλις έριξε αυλαία στην πρώτη σεζόν της.

Αν σου άρεσε το Peaky Blinders, θα τη λατρέψεις. Ο δημιουργός του, Steven Knight, είναι εδώ, ενώ τα υπόλοιπα credits των τίτλων είναι η πιο ασφαλής ένδειξη της ποιότητας ενός γνήσια εθιστικού δράματος: Ο Tom Hardy χρηματοδοτεί την παραγωγή και συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον πατέρα του, Edward «Chips» Hardy έχοντας στη διάθεσή του ένα ιδανικό καστ συμπρωταγωνιστών (Oona Chaplin, Jonathan Pryce, Michael Kelly) και με αφορμή τη γεωπολιτική σύγκρουση Βρετανίας και Αμερικής, τη θηριώδη προέλαση του αγγλικού ιμπεριαλισμού στην Αφρική και τις δόλιες δοσοληψίες στέμματος και κεφαλαίου το 19ο αιώνα, μας προσφέρει ένα καίριο σχόλιο για την ισοπεδωτική φύση της εξουσίας, μέσα από ιστορικά αληθοφανή στιγμιότυπα, εφετζίδικη steampunk ενδυματολογία και τους διαχρονικά άρτιους ηχητικούς όγκους του Max Richter σε ένα κλασικιστικό σάουντρακ. Το Taboo είναι ένας καινούργιος κόσμος που δεν έχουν πάρει πολλοί χαμπάρι, είναι τηλεόραση βγαλμένη από το σύμπαν των βιβλίων και τις ποντοπόρες σελίδες του Τζόζεφ Κόνραντ, μαζί με επαρκείς δόσεις από τα πορτρέτα της φτωχολογιάς που παρεπιδημεί στα έργα του Ντίκενς.

Το Taboo δεν έσπασε τα ταμεία. Λέγεται μάλιστα ότι κόστισε χρέη εκατομμυρίων στον εμπνευστή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για τον Tom Hardy. Είναι ηθοποιός που δουλεύει σκληρά, και αυτό είναι από μόνο του επιτυχία. Θα τον δούμε προσεχώς στη «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν, ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα blockbuster της χρονιάς. Έχει δρομολογήσει τη συμμετοχή του στο σίκουελ του «Mad Max: Fury Road» και οι φήμες τον θέλουν να πραγματοποιεί εμφάνιση στο επόμενο «Star Wars». Σίγουρα τον παίρνει να καταγίνεται με προσωπικά πρότζεκτ. Ακόμη και με λειψά logistics, το Taboo έχει ήδη εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητά του με δύο ακόμη σεζόν προγραμματισμένες.

Όσο για το σενάριο; Όπου ο Τομ Χάρντι φτάνει στο Λονδίνο καβάλα στο άλογο και ενσταλάζει το φόβο στις ψυχές των ανθρώπων. Ξεριζώνοντας αντίχειρες, μοιράζοντας διαμάντια, κρατώντας σε απόσταση γυναίκες που ανήκουν στο μεγάλο κύκλο που «κάποιος θα κρεβάτωνε και στον ακόμη μικρότερο για τις οποίες θα αυνανιζόταν», σφάζοντας στη μέση του δρόμου, λεηλατώντας το Στέμμα, καταδιώκοντας μια αδελφή που την προτιμά σαν ερωμένη του, ο Τζέιμς Κεζάια Ντιλέινι θέλει «όλο το τσάι της Κίνας και μια λωρίδα γης στην κωλοτρυπίδα ενός γουρουνιού» και θα μηχανευτεί κάθε ύπουλο σχέδιο για να τα αποσπάσει από το περιπλεγμένο κύκλωμα διπλωματών, αριστοκρατών και δουλεμπόρων που απαρτίζουν τον διεφθαρμένο, νεκρόφιλο περίγυρό του.

Το αφηγηματικό σώμα του Taboo είναι ο γοτθικός ρομαντισμός και η βαριά ατμόσφαιρα από τους καπνούς του οπίου. Η πείνα που ροκανίζει τα σωθικά της βικτωριανής Αγγλίας, η λάσπη και η ομίχλη, τα χαμαιτυπεία και τα πορνεία, τα μπουντρούμια του Πύργου του Λονδίνου και του ασύλου Μπέντλαμ, οι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το όραμα ενός Tom Hardy που συναθροίζει γύρω του καταραμένους ως επιχειρηματική στρατηγική. Εσωστρεφής, μουντρούχος, κατάστικτος από τατουάζ και πεισματικά μυστικιστικός, ο Τζέιμς Ντιλέινι του Hardy κρατά ζωντανή την αλήθεια του καλτ glamour για μυημένους. Φέρε τα πατατάκια και την κόκα κόλα και βάλε σειρά να ξημερωθούμε. Αν κάποιος έχει δει το Taboo, τότε τα έχει δει όλα φέτος. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ