TV + Series

Οι πιο διάσημες αδελφές στην Αγγλία σήμερα δεν είναι οι Καρντάσιανς. Είναι οι Μπροντέ!

Η νέα  συγκλονιστική ταινία του BBC «To Walk Invisible»  φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αινιγματική ιστορία της ζωής τους

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339643-706401.jpg

Παραμονές του νέου χρόνου, στις 30 Δεκεμβρίου 2016, προβλήθηκε από την τηλεόραση του BBC1 η ταινία «To Walk Invisible» με θέμα τη δύσκολη οικογενειακή ζωή των αδελφών Μπροντέ.

Σήμερα, το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί κοινό και ΜΜΕ. Η «Τζέην Έυρ», τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»  και η «Άγκνες Γκρέυ» ξαναδιαβάζονται μανιωδώς, ενώ οι θαυμαστές τους δίνουν αναμεταξύ τους παθιασμένες λογοτεχνικές μάχες  ανάλογα με ποια από τις τρεις προτιμούν –την Σάρλοτ, την Έμιλυ ή την Αν–  με αποτέλεσμα «οι αδελφές Μπροντέ να ακούγονται σαν τα Spice Girls»!

Στο Πρεσβυτέριο, οι αδελφές Μπροντέ έγραφαν σ΄αυτό το δωμάτιο.

Στο Πρεσβυτέριο, οι αδελφές Μπροντέ έγραφαν σ’ αυτό το δωμάτιο.

Είναι αλήθεια ότι οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στην Αγγλία, ποτέ δεν έπαψαν να ασχολούνται με τις πιο διάσημες αδελφές της αγγλικής λογοτεχνίας

Ίσως γιατί η ζωή των τριών αδελφών είναι αινιγματική. Αλλά και επειδή πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία που σημαδεύτηκε από  μεγάλες οικογενειακές τραγωδίες αλλά και από το θηριώδες πείσμα της Σάρλοτ, της Έμιλυ και της Αν να αναγνωριστούν, παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια και τις αντιξοότητες, η ιδιοφυΐα και το ταλέντο τους σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, όπως ήταν αυτός του 19ου αιώνα.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από ένα γράμμα της Σάρλοτ στον εκδότη της όπου η ίδια του επισημαίνει πως «Τι αξία θα είχε ένας συγγραφέας αν δεν έχαιρε του προνομίου να μπορεί να είναι αόρατος», φράση που επαναλαμβάνεται και σε μια σκηνή του έργου, όπου η Σάρλοτ, στην ενδεχόμενη πρώτη έκδοση των έργων τους, προτείνει στις αδελφές της να υπογράψουν με ανδρικά ψευδώνυμα. «Σαν γυναίκες, δεν θα μας πάρει κανείς στα σοβαρά. Πρέπει να κινηθούμε σαν να ήμασταν αόρατες» τους λέει.

Ωστόσο η ταινία αναφέρεται λιγότερο στο πώς γράφτηκαν η «Τζέην Έυρ», τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και η «Άγκνες Γκρέυ». Το θέμα της ταινίας επικεντρώνεται σε μια όχι και τόσο γνωστή πλευρά των τριών συγκλονιστικών χρόνων της ζωής της οικογένειας Μπροντέ (1845-1848) στην διάρκεια των οποίων οι τρεις αδελφές έγραψαν τα βιβλία που θα τις έκαναν διάσημες, χρόνια που όμως σφραγίστηκαν από την κατάρρευση, την κατρακύλα και τελικά το θάνατο του αδελφού τους Μπράντγουελ εξαιτίας της εξάρτησής του από το πιοτό και το όπιο.

Πίσω στο χρόνο. Με ρούχα του 19ου αιώνα, βόλτα στους δρόμους του Γιορκ

Πίσω στο χρόνο. Με ρούχα του 19ου αιώνα, βόλτα στους δρόμους του Γιορκ

To «To Walk Invisible» γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα ίδια μέρη όπου βρίσκεται το χωριό Χάουορθ στο Δυτικό Γιορκσάιρ και η κατοικία - Πρεσβυτέρειο των Μπροντέ, σε σκηνοθεσία της Sally Wainwright («Η Τελευταία Έξοδος για το Χάλιφαξ» ), επίσης γέννημα θρέμμα της περιοχής. Η ίδια λέει ότι μεγάλωσε σε ένα κοντινό χωριό, δίπλα στο Χάουορθ, και η επίσκεψη στο Πρεσβυτέρειο ήταν από τις συνηθισμένες κυριακάτικες βόλτες που έκανε με τους γονείς και την αδελφή της. «Σε αυτή τη μεριά του τραπεζιού έγραφε η Σάρλοτ, αυτή ήταν η καρέκλα της Έμιλυ, αυτή ήταν η αγαπημένη θέση της Άν» άκουγε να της λέει συχνά η μητέρα της. Η Sally Wainwright ουσιαστικά μεγάλωσε παρέα με τις αδελφές Μπροντέ. Η απορία της σήμερα είναι πώς και άργησε τόσο πολύ να κάνει ταινία τη ζωή τους. 

Η Finn Atkins (Σάρλοτ Μπροντέ) στα διαλείμματα των γυρισμάτων, απαθανατίζει τη στιγμή,

Η Finn Atkins (Σάρλοτ Μπροντέ) στα διαλείμματα των γυρισμάτων, απαθανατίζει τη στιγμή

Οι δρόμοι γύρω από το Χάουορθ μετατρέπονται σε λασπωμένους χωματόδρομους του 1800.

Οι δρόμοι γύρω από το Χάουορθ μετατρέπονται σε λασπωμένους χωματόδρομους του 1800.

Στο χωριό των Μπροντέ  από τον περασμένο Μάιο άρχισε να στήνεται των γυρισμάτων της ταινίας.

Στο χωριό των Μπροντέ από τον περασμένο Μάιο άρχισαν να στήνονται τα γυρίσματα της ταινίας.

"To Walk Invisible". Η ιστορία των πιο διάσημων αδελφών της Αγγλικής λογοτεχνίας.

«To Walk Invisible». Η ιστορία των πιο διάσημων αδελφών της αγγλικής λογοτεχνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ