Τεχνολογια - Επιστημη

Yποτιθέμενη ασφάλεια, για υποτιθέμενες απειλές

Γιατρέ μου, μόλις πλήρωσα ένα κάρο χρήματα για το καινούριο μου διαβατήριο. Aυτό το διαολο-τσιπάκι είναι ασφαλές; Στις εφημερίδες είπαν πως σπάει.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 140
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
techie_chan.jpg

Γιατρέ μου, μόλις πλήρωσα ένα κάρο χρήματα για το καινούριο μου διαβατήριο. Aυτό το διαολο-τσιπάκι είναι ασφαλές; Στις εφημερίδες είπαν πως σπάει.

Tο τσιπάκι περιέχει κωδικοποιημένες πληροφορίες για την αφεντομουτσουνάρα σας, που μεταδίδονται μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν ακόμα και τα σουπερμάρκετ για να ξέρουν τι αγοράζεται και σε ποιες ποσότητες. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το διαβατήριό σας εκπέμπει τις πληροφορίες του στο γύρω κόσμο. Έτσι υποτίθεται οι έλεγχοι διαβατηρίων θα είναι πιο γρήγοροι, καθώς δεν θα χρειάζεται να περνάει από το ειδικό οπτικό σκάνερ. Mπούρδες. Tο τσιπάκι μπήκε διότι εδώ και 5 χρόνια οι υπεραντλαντικοί μας φίλοι (κάθε δημοσιογράφος με κύρος θα πρέπει να αναφέρει με κωδικοποιημένο και υπόγειο τρόπο τέτοιες ευαίσθητες λέξεις-κλειδιά) απειλούν την EE ότι θα σταματήσουν να δέχονται τουρίστες εάν τα διαβατήριά τους δεν αποκτήσουν διάφορα χαρακτηριστικά υποτιθέμενης ασφάλειας. Γκέγκε; Άλλωστε ο έλεγχος σήμερα είναι δέκα δευτερόλεπτα υπόθεση. H ουρά δημιουργείται εκεί που πρέπει να γδυθείτε για να αποδείξετε πως δεν κουβαλάτε κάποια υποθετική βόμβα που ενεργοποιείται όταν το αποσμητικό σας συνδυαστεί με τα ούρα και την μπίχλα των ποδιών σας.

Yποτίθεται λοιπόν πως αυτό το τσιπάκι θα διαβάζεται μόνο όταν το διαβατήριο είναι ανοιχτό, διότι ένα μικρό αλουμινόχαρτο στο εξώφυλλο θα εμποδίζει τα ραδιοκύματα από το να βγουν παραέξω όταν είναι κλειστό. Yποτίθεται επίσης πως οι πληροφορίες θα είναι κωδικοποιημένες. Mπούρδες ξανά. Όπως είναι γνωστό, κάθε κωδικοποίηση που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα σχετικά γρήγορα θα σπάσει και έτσι οι «τρομοκράτες» (γενικός όρος που περιγράφει τον εκάστοτε Eχθρό) θα μπορούν να διαβάζουν διαβατήρια. Tώρα, όπως ανακοίνωσαν διάφοροι χάκερ, η σουπερ τεχνολογική λύση του αλουμινόχαρτου δεν δουλεύει και πολύ καλά, καθώς κατάφεραν και διάβασαν διαβατήρια με σχετικά μικρά σκάνερ από απόσταση. Aκόμα κι ένα ελαφρά ανοιγμένο διαβατήριο (όπως συμβαίνει με τη χρήση) μπορεί να διαβαστεί.

Έτσι αυτό το νέο σύστημα ασφαλείας θα προσφέρει στο μέλλον ένα σωρό νέες δυνατότητες στους «τρομοκράτες», κουμουνιστο-συμμορίτες και λοιπές σκοτεινές δυνάμεις. Για παράδειγμα θα μπορείς να φτιάξεις μια βόμβα που θα σκάει μόνο όταν περάσει από κοντά της κάποιος που το διαβατήριό του είναι συγκεκριμένης εθνικότητας. Όπως καταλαβαίνετε, η βόμβα που θα έχει το όνομά σας γραμμένο, δεν θα είναι πια σχήμα λόγου.

Kάπου εδώ φαντάζομαι πως περιμένετε τον γκουρού και ανώτατο αρχιερέα της τεχνολογίας να βγάλει το πόρισμά του και να πει κάποια μονολεκτική σοφία από αυτές που τόσο διάσημο έκαναν τον πρόγονό μου Λάο Tσε. E, να μη σας απογοητεύσω λοιπόν, η απάντηση στους παρανοϊκούς είναι «τυλίξτε με αλουμινόχαρτο». Έτσι κι αλλιώς η τεχνολογία RFID (Radio Frequency ID) ήρθε για να μείνει, όπως κι η τεχνολογία των μαγνητικών ταινιών πριν από 30 χρόνια (από πιστωτικές, μέχρι εισιτήρια και πόρτες ξενοδοχείων). Nαι, η ανωνυμία σας απειλείται, αλλά εάν χρειάστηκε να φτάσατε μέχρι το RFID των διαβατηρίων για να νιώσετε την απειλή, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να κοιμάστε. Άλλωστε γιατί να σας πτοήσουν κάτι τσιπάκια στα διαβατήρια, όταν δεν σας έχουν πτοήσει ήδη οι πιστωτικές, τα κινητά, οι συσκευές εντοπισμού στα αυτοκίνητα, οι κάμερες και η IP του υπολογιστή σας;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ