- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θεσσαλονίκη: Γεγονός ο ισχυρότερος επεξεργαστικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως
Λειτουργεί με φως και φέρει ελληνική σφραγίδα
Ο επεξεργαστής Τεχνητής Νοημοσύνης βασίζεται σε φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα
Γεγονός είναι ο ισχυρότερος επεξεργαστικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως, που λειτουργεί με φως και φέρει ελληνική σφραγίδα.
Το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έπειτα από τη δημιουργία του ταχύτερου επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιούργησε και ανακοίνωσε πριν από περίπου δύο χρόνια, παρουσιάζει έναν φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος προσφέρει τη μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, παγκοσμίως, στην κατηγορία των πλήρως προγραμματιζόμενων επεξεργαστικών πυρήνων.
Ο επεξεργαστής αυτός βασίζεται σε φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα, υλοποιώντας μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική η οποία, για πρώτη φορά, μπορεί και υλοποιεί αλγεβρικές πράξεις σε υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας πολυπλεξία σε τρεις διαστάσεις: χρόνο, χώρο και μήκος κύματος. Με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να παρέχει συνολική υπολογιστική ισχύ ίση με 262 TOPS (262 × 1012 πράξεις ανά δευτερόλεπτο), η οποία αποτελεί αριθμό ρεκόρ μεταξύ όλων των προγραμματιζόμενων πυρήνων Τεχνητής Νοημοσύνης: είναι περίπου 24 φορές υψηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις άλλων ερευνητικών πρωτοτύπων πλήρως προγραμματιζόμενων φωτονικών επεξεργαστών και περίπου 10 φορές υψηλότερη από τον ισχυρότερο πυρήνα Τεχνητής Νοημοσύνης (tensor core) B200 της NVIDIA.
Η έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έρχεται να επιλύσει ένα από τα σημαντικότερα τρέχοντα προβλήματα στον τομέα των φωτονικών επεξεργαστών, το οποίο συνίσταται στη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν μεγάλα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η πρωτοποριακή έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο βασίστηκε στη διεπιστημονική συνεργασία δύο ερευνητικών ομάδων του Τμήματος Πληροφορικής: της ερευνητικής ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (WinPhoS, http://winphos.web.auth.gr/ ) του ΚΕΔΕΚ του Αριστοτελείου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Νίκο Πλέρο, και της ερευνητικής ομάδας Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Βαθιάς Μάθησης του Τμήματος Πληροφορικής (CIDL Research group, https://cidl.csd.auth.gr/ ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Αναστάσιο Τέφα και βασικό συνεργάτη τον Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Νικόλαο Πασσαλή.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο κύριος ερευνητής, Χρήστος Παππάς, διακρίθηκε πρόσφατα για τη συγκεκριμένη έρευνα από την IEEE Photonics Society μεταξύ των 10 κορυφαίων υποψήφιων διδακτόρων παγκοσμίως για το έτος 2025 και έλαβε το βραβείο 2025 Photonics Society Graduate Student Scholarship, ενώ ο Δρ Απόστολος Τσακυρίδης προσκλήθηκε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στο παγκόσμιο συνέδριο Οπτικών Επικοινωνιών το Μάρτιο του 2026 στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α.
Η συνεργασία των δύο ερευνητικών ομάδων του Αριστοτελείου έχει προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση από πλήθος ευρωπαϊκών Horizon και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και από την αμερικάνικη start-up εταιρεία Celestial AI, η οποία εδρεύει στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας και πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Marvell Technologies έναντι τιμήματος 5,5 δισ. δολαρίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των ήσυχων ανθρώπων δουλεύει εντατικότερα, αλλά με διαφορετικό ρυθμό
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους
Μια επίσκεψη στο κατάστημα της ΔΕΗ στο Μαρούσι μάς έδωσε την απάντηση
Πώς διδάσκεις όταν η μηχανή ξέρει ήδη την απάντηση; Δύο υπουργοί και δύο εκπαιδευτικοί εξηγούν τι αλλάζει μέσα στην τάξη
«Ο Αριστοτέλης θα θαύμαζε το ChatGPT, αλλά δεν θα το θεωρούσε ποτέ ίσο του», λέει ο Αρμάντ Λερουά
Μια συζήτηση για τις ευκαιρίες, τους κινδύνους και τα μεγάλα διλήμματα της νέας εποχής
Αμερικανικές πολιτείες έχουν υποβάλει αίτημα στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για παροχή πληροφοριών
Οι χρήστες αδυνατούσαν να συνδεθούν για περίπου μιάμιση ώρα
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας - Οι χρήστες αδυνατούν να συνδεθούν
Αναφορές από χρήστες ότι δε μπορούν να μπουν στις πλατφόρμες
Η εξαπάτηση δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση, αλλά εξελικτική στρατηγική που διαμόρφωσε τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Εντοπίστηκαν απολιθώματα σε βάθος άνω των 7 χλμ., με ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 5,3 εκατομμύρια χρόνια
Ποιοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Βασίζεται σε αρχαία νευροβιολογικά συστήματα - Πώς εξελίχθηκε ως στρατηγική επιβίωσης
Η Anthropic διαθέτει το Claude Fable 5 παρά τις ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια
Πρώτη φορά που αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εντάσσεται σε αποστολή του προγράμματος Artemis
Από το gov.gr στην εποχή της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης
Η Sega επιβεβαίωσε την ψηφιακή αναβίωση του θρυλικού ράπερ στο «Stranger Than Heaven»
Η νεαρή φιλόσοφος είναι η ψυχή του Claude της Anthropic και οι προβληματισμοί έχουν σημασία
Ο Γιάννης Ασσαέλ μιλά για τον οδηγό «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους», τον οποίο χαρακτηρίζει «παγκόσμια πρωτοπορία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.