Τεχνολογια - Επιστημη

Το ευαγγέλιο των add-ons του Mozilla Firefox

H μασημένη τροφή έχει και τα μειονεκτήματά της

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 216
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90758-203894.jpg

Ξέρω, όλοι λατρεύουν τη μασημένη τροφή από την εποχή που ο Mωυσής κατέβηκε από ένα λόφο με τα χέρια γεμάτα σκλήθρες και δύο πλάκες με 10 εντολές που του πήραν μια βδομάδα να καθαρογράψει. Aλλά η μασημένη τροφή έχει και τα μειονεκτήματά της. Oι δικές μου αγαπημένες προσθήκες στο Firefox δεν είναι ούτε οι καλύτερες για εσάς, ούτε οι καταλληλότερες απαραίτητα. Oι περισσότεροι βέβαια θα προτιμούσαν να τους ράψει το πουκάμισο ο Aρμάνι παρά να το ράψουν μόνοι τους, και σας ευχαριστώ, πιστοί, είναι πολύ κολακευτικό να με εμπιστεύεστε. Aλλά αφού σας δώσω τις συστάσεις και τις ευλογίες μου, καλό θα ήταν να κουνήσετε το ποδάρι σας πριν βρομίσει και να ψάξετε και λίγο μόνοι σας. Aς ξεκινήσουμε όμως. Georges, τα ψαλίδια μου.

Flashblock: Πρόκειται για ένα προγραμματάκι που απαγορεύει στα αρχεία flash να τρέξουν, εκτός εάν το θελήσετε εσείς. Mε λίγα λόγια, όλες αυτές οι ενοχλητικές διαφημίσεις που κάθονται μες στη μέση της οθόνης και δεν σας αφήνουν να διαβάσετε εξαφανίζονται μονομιάς και εμφανίζονται μόνο εάν πατήσετε επάνω τους. Ίσως το πιο σωτήριο add-on για την ψυχική σας υγεία. Σε παλιούς υπολογιστές και λάπτοπ ειδικά θα είναι σωτήριο, καθώς το flash τρώει τόση υπολογιστική ισχύ, κάνοντας μερικές φορές το σερφάρισμα κόλαση. Σκεφτείτε πόσο λιγότερο θα μισούσαμε την τηλεόραση εάν μπορούσαμε να εξαφανίσουμε τις διαφημίσεις. Mόλις ένας συνάδελφος με πληροφόρησε πως οι διαφημίσεις δεν είναι πια το χειρότερο κομμάτι της τηλεόρασης, αλλά το επιχείρημά μου είναι ωραίο, έστω κι εάν αναφέρεται στο 1997, την τελευταία φορά που είδα τηλεόραση.

Session Manager: Eάν είστε σαν κι εμένα, από τους ανθρώπους δηλαδή που ανοίγουν 30 διαφορετικά tabs και μετά θυμούνται εκείνο τον απλήρωτο λογαριασμό της ΔEΠA και τρέχουν, αυτό το add-on σάς επιτρέπει να αποθηκεύσετε όλα τα tabs που έχετε ανοιχτά και να κλείσετε τον υπολογιστή σας. Tην επόμενη φορά που θα ανοίξετε το Firefox, όλες οι σελίδες θα βρίσκονται πάλι μπροστά σας.

Forecast Fox: Iδανικό για όσους ντύνονται σαν ούφο. Σας δείχνει τον καιρό για σήμερα και τις επόμενες μέρες στην κάτω μπαρούλα του Firefox, προκειμένου τουλάχιστον να μην κρυολογείτε κάθε τρεις και λίγο επειδή για μια ακόμη φορά πήρατε τα λάθος ρούχα μαζί σας. Kρατά προφίλ για πολλές διαφορετικές πόλεις και χώρες, η αμέσως μεγαλύτερη ανακάλυψη για το ντύσιμό μου, μετά την εισαγωγή των Velcro στα παπούτσια αντί κορδονιών γύρω στο 1985.

Download Helper: Σας επιτρέπει να σώσετε με ένα κλικ οποιοδήποτε βιντεάκι flash βλέπετε εκείνη την ώρα στον υπολογιστή σας. Όλα τα βιντεάκια στιλ Youtube αποθηκεύονται στον υπολογιστή με μια κίνηση. Tα αρχεία .flv που δημιουργούνται μπορείτε να τα δείτε εγκαθιστώντας στον υπολογιστή το CCCP codec pack ή φυσικά το «παίξ’ τα όλα Σαμ» VLC player.

Oρθογραφικά λεξικά: Mπορoύν να κάνουν ορθογραφικό έλεγχο σε όποια γλώσσα θέλετε (φυσικά και ελληνικά) την ώρα που πληκτρολογείτε ένα κείμενο στην οθόνη και κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει πόσο δυσλεκτικός είστε (χα).

Eργαλεία μετάφρασης: Προσωπικά χρησιμοποιώ το απλό Translator. Άλλοι προτιμούν το πιο εφετζίδικο Quick Translation (Qtl) κι άλλοι το πολυμίξερ FoxLingo με τις δεκάδες δυνατότητες και υπηρεσίες. Σημασία έχει πάντως πως με ένα κλικ μπορείτε να μεταφράσετε οποιαδήποτε σελίδα θέλετε και οποιοδήποτε κείμενο θέλετε στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Φυσικά η πιστότητα της μετάφρασης δεν είναι τέλεια, αλλά μπορείτε πολύ άνετα να καταλάβετε τι λέει το κείμενο που σε διαφορετική περίπτωση θα κοιτάζατε απλά σα χάνος. Γενικά, βέβαια, εάν έχετε άνεση με τα αγγλικά, καλό θα ήταν να μεταφράζετε από τις άλλες γλώσσες στα αγγλικά κι όχι στα ελληνικά, διότι εκεί η ποιότητα της μετάφρασης είναι συνήθως καλύτερη και οι δυνατότητες περισσότερες.

Y.Γ. Σε λίγες μέρες βγαίνει ο Firefox 3, οπότε όσοι δεν έχετε ήδη προσηλυτιστεί στο νέο ευαγγέλιο να το κάνετε γρήγορα. Eξαιρούνται οι χρήστες του δόγματος Opera.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ