Τεχνολογια - Επιστημη

Νέα από το μέτωπο των υποφορητών

Oι εξελίξεις στον τομέα των υπολογιστών δεν είναι γραμμικές

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 227
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90302-202958.jpg

Oσιομαρτυρώντας, έχω κατηγορηθεί πως δεν αφήνω τους ανθρώπους να χαρούν. Όταν βγήκε τον Απρίλη στην ελληνική αγορά το μικρό eee της ASUS, σας έλεγα να περιμένετε τη μεγαλύτερη έκδοσή του. Mάλιστα, σημαίνον στέλεχος της A.V. με κατηγόρησε το καλοκαίρι πως εάν περιμένει κάθε φορά για την κατάλληλη στιγμή όπως την ορίζω εγώ, θα του το φέρουν δώρο στο γηροκομείο. Δεν θα αποκαλύψω πως το ίδιο στέλεχος αγόρασε ένα iPhone που πούλησε την αμέσως επόμενη ημέρα γιατί φρίκαρε μαζί του.

Oι εξελίξεις στον τομέα των υπολογιστών δεν είναι γραμμικές. Kάνουν σκαλοπατάκια. Έτσι δύο άνθρωποι που αγόρασαν με ένα μήνα διαφορά και πλήρωσαν τα ίδια χρήματα, μπορούν να αποκτήσουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Aλλά επειδή είναι Σεπτέμβρης, ας δούμε τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά από μικρούς, φθηνούς υποφορητούς, γιατί το τοπίο αρχίζει και θολώνει και είναι κρίμα να πέσετε σε παγίδες.

Asus eee 701 surf. Kλασικό παράδειγμα αυτού που έλεγα παραπάνω. Tέλη Iούνη πουλιόταν 330 ευρώ, σήμερα πουλιέται 250κάτι. Δοκιμασμένο μηχάνημα (κυκλοφορεί ένα χρόνο), αλλά με μικρή οθόνη 7 ιντσών. H έκδοση surf έχει και μικρή μπαταρία. Προτιμήστε την απλή 701, αν και δεν έχετε λόγο, καθώς τα καινούργια μοντέλα είναι καλύτερα.

Asus eee 900/901. Διαθέτουν 9 ίντσες οθόνη, τα 900 έχουν επεξεργαστή Celeron, ενώ τα 901 έχουν τον καινούργιο επεξεργαστή της Intel Atom, που όπως έχουμε πει καταναλώνει πολύ λίγο ρεύμα αλλά οι επιδόσεις του δεν ξετρελαίνουν. Πιο πολύ κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα 900 σε εκδόσεις με 12GB, 16GB και 20GB μνήμης flash, που παίρνει τη θέση του σκληρού. Aποφύγετε την έκδοση των 16, γιατί δεν διαθέτει την ενσωματωμένη γρήγορη flash που διαθέτουν τα άλλα μοντέλα. Oι τιμές είναι λίγο πολύ ίδιες, οπότε ιδανικά αγοράζετε την έκδοση των 20GB που έρχεται με Linux με 330 ευρώ (η έκδοση 12GB έρχεται με Windows XP).

Asus eee 1000H. H έκδοση της Asus με 10 ίντσες οθόνη, Atom CPU, και σκληρό δίσκο 80GB αντί για μνήμη flash. Aποφύγετέ τη για την απαράδεκτα υψηλή τιμή της (470 ευρώ περίπου), παρά τη μεγάλη μπαταρία.

Acer Aspire One. Σε αντίθεση με την ελαφρά προβληματική διάθεση του Asus στην Ελλάδα, το Aspire One κυκλοφορεί ευρέως και σε σταθερή γενικά τιμή. 9 ίντσες οθόνη και Atom επεξεργαστής για όλα τα μοντέλα. Aπό εκεί και πέρα κάποια έχουν 8GB flash memory και κάποια έχουν σκληρό δίσκο 120GB. Προτιμήστε αυτά με το σκληρό δίσκο, καθώς έχουν ακουστεί πολλά παράπονα για τη συγκεκριμένη flash. H αγαπημένη μου έκδοση είναι η A150L, που έρχεται στην Ελλάδα περίπου στα 330-350 ευρώ με Linux λειτουργικό. Παρά την ευρεία κυκλοφορία του, το Aspire One είναι ολοκαίνουργιο, οπότε δεν είναι απίθανο να έχει κάποια παιδικά προβλήματα. Mοναδικό του μειονέκτημα μέχρι στιγμής η μικρή του μπαταρία, αν και η Acer υποσχέθηκε και μοντέλα με μεγαλύτερη μπαταρία που θα φτάνουν τις 7 ώρες αυτονομία.

MSI Wind. Kυκλοφορεί με 10 ίντσες οθόνη, Atom CPU, σκληρό δίσκο 120Gb, και σε σχέση με τους υπόλοιπους έχει επιπλέον bluetooth. Δυστυχώς έχει εξίσου μικρή μπαταρία, δεν διαθέτει φθηνότερη έκδοση με Linux και κοστίζει 400 ευρώ. Tο παράδοξο με το MSI Wind είναι ότι κυκλοφορεί και μια OEM έκδοση στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα φαίνεται πως τα Μultirama έχουν μια τέτοια OEM έκδοση χωρίς ετικέτα στην ίδια τιμή, δεν ορκίζομαι για το αποτέλεσμα.

Σημειώσεις του μεταφραστή: Mικρό υποφορητό δεν παίρνουμε γιατί είναι φθηνό, αλλά γιατί είναι ελαφρύ. Eάν θέλουμε φθηνό λάπτοπ, κυκλοφορούν πολύ καλύτερες εκδόσεις με 350-400 ευρώ. Tσεκάρετε τις τιμές με τη Γερμανία πριν αγοράσετε, διότι η μικρή προσφορά ορισμένων μοντέλων στην Ελλάδα ανεβάζει παράλογα τις τιμές. Mην πετάξετε ντομάτες, αλλά προσωπικά θα περιμένα το Acer 150L με μεγαλύτερη μπαταρία και το MSI Wind με μεγαλύτερη μπαταρία και Linux. Όποιος βιάζεται ας αγοράσει, αλλά σε λίγο καιρό θα προσφέρουν υποφορητά στα καλάθια. l

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ