Τεχνολογια - Επιστημη

Μπορείς να αντέξεις μια ώρα χωρίς κινητό;

Η νέα πρωτοβουλία της εταιρίας Hinge

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νέα πρωτοβουλία της εταιρίας Hinge
© hinge.co

Phonebook: Με την πρωτοβουλία «One More Hour» η εταιρία Hinge δημιουργήσε βίβλιο με τρόπους για να αντέξουμε έστω και μία ώρα δίχως κινητό 

Αν κάτι γνωρίζει σχεδόν εξαιρετικά η γενιά των Gen-Z, με των Gen-A ήδη να ακολουθεί, είναι η επικοινωνία μέσω κινητού. Ό,τι και αν χρειαζόμαστε βρίσκεται σε αυτή τη μικρή συσκευή, από την οποία μάλλον εξαρτιώμαστε όλο και περισσότερο. Φλερτ, επικοινωνία με φίλους, διαδικτυακές αγορές, όλα είναι εκεί. Θα αντέχαμε άραγε μια ώρα χωρίς κινητό; Για κάποιους ίσως μοιάζει ενιδαφέρουσα πρόκληση, για άλλους σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενώ μερικοί αναρωτιούνται «τι μπορώ όντως να κάνω αν δεν είμαι on-line;». Κάπως έτσι, η εφαρμογή Hinge ξεκίνησε την πρωτοβουλία «One More Hour» δημιουργώντας το Phonebook, έναν οδηγό για να συνδεθούμε ξανά με τον πραγματικό κόσμο και κάνοντας ένα διάλειμμα από τον ψηφιακό.

Η φιλοσοφία της Hinge
H Hinge είναι μια εφαρμογή γνωριμιών, η οποία λειτουργεί με γνώμονα τη φράση «σχεδιασμένο για διαγραφή» εδώ και αρκετά χρόνια. Στόχος της η τεχνολογία να δίνει ώθηση στον κόσμο να έρθει πιο κοντά, όχι να τον περιορίζει πίσω από μια οθόνη. Έτσι τον Ιανουάριο αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικού αντίκτυπου, θέλοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της «επιδημίας μοναξιάς». Σύμφωνα με εθνική έρευνα του Survey Center on American Life, σημειώνεται πως το 56% των Gen-Zers αισθάνονται μόνοι τουλάχιστον μία με δύο φορές τον μήνα, ενώ το Forbes προειδοποιεί πως το αίσθημα αυτό μπορεί να είναι τόσο επιβλαβές όσο και το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Τι είναι το Phonebook;

Υποθέτοντας ότι δεν έχουμε σύνδεση στο διαδίκτυο, τι μπορούμε άραγε να κάνουμε, ποιες είναι οι επιλογές μας; Αυτό ακριβώς θέλει να αναδείξει το Phonebook, ένας έντυπος οδηγός με ιδέες και εναλλακτικές δραστηριότητες για τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να πατήσουμε log-out. Το σχήμα του θυμίζει smartphone, η συσκευασία του κουτί iPhone, όμως το περιεχόμενο είναι αρκετά διαφορετικό. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου ώστε να είναι διαθέσιμο την Παγκόσμια Ημέρα Αποσύνδεσης, η οποία γιορτάζεται 1-2 Μαρτίου. Σχεδιασμένο για να χωράει στην παλάμη του ενός χεριού, προσφέρει πάνω από 100 ιδέες για να βοηθήσει τους νέους που δεν ξέρουν ή δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν την ημέρα τους χωρίς κινητό. Είτε είστε λάτρης της φύσης, είτε της μαγειρικής, είτε πιο καλλιτεχνική προσωπικότητα, το Phonebook έχει φροντίσει για όλους. 

Η νέα πρωτοβουλία της εταιρίας Hinge
© hinge.co

Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι μπορεί κανείς να βρει συνταγές, να δημιουργήσει φυτολόγιο μίας σελίδας, να μετατρέψει μπλούζες σε tie-dye και tips για το τέλειο πάρτι. Και αυτά είναι μόνο μερικά από όσα προτείνονται.

Sketchie, η νέα selfie
Μία από τις σελίδες που ξεχωρίζουν είναι η 18, στην οποία παρουσιάζεται το sketchie, ή αλλιώς η νέα selfie. Αντί να χαμογελάμε σε μια κάμερα, προσπαθώντας να βρούμε την κατάλληλη γωνία και συνήθως μόνοι, ίσως ήθρε η ώρα να ζωγραφίσουμε. Η διαδικασία είναι απλή: 

Βήμα 1ο: Βρεθείτε με έναν φίλο σας

Βήμα 2ο: Ποζάρετε σε ένα καθρέφτη

Βήμα 3ο: Ξεκινήστε να ζωγραφίζετε τη στιγμή αυτή όπως αποτυπώθηκε στο μυαλό σας με τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο

Η νέα πρωτοβουλία της εταιρίας Hinge
© hinge.co

Γάτες, η καλύτερη παρέα
Πιθανότατα γνωρίζετε ένα άτομο που αγαπάει περισσότερο τις γάτες από τους ανθρώπους, ενδεχομένως να εντάσσεστε και εσείς οι ίδιοι σε αυτή την κατηγορία. Για αυτό και το βιβλίο της Hinge αφιερώνει 6 σελίδες γεμάτες χαριτωμένες γάτες σε όλες τους τις εκφάνσεις, αντικαθιστώντας με τον δικό του τρόπο τα reels και tiktok βίντεο.

Η νέα πρωτοβουλία της εταιρίας Hinge
© hinge.co

Στόχος του Phonebook είναι να έρθουμε πιο κοντά τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό μας. Οι σελίδες του χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, μοντέρνες γραμματοσειρές, θέλοντας να προσεγγίσει τη Gen-Z, αλλά όχι με τη συνηθισμένη ασπρόμαυρη μορφή των βιβλίων. Η αλήθεια είναι πως στη σημερινή εποχή δεν είναι τόσο εύκολη η «αποσύνδεση», καθώς πλέον όλα έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο, με πιο σημαντικό τη δουλειά. Για να επικοινωνήσουμε με συναδέλφους συνήθως πρέπει να ανταλλάξουμε email, από την πανδημία και μετά η τηλεργασία έγινε το νέο trend και πλέον είναι ευκολότερο να διευθετηθούν πληρωμές μέσω υπολογιστή. Η τεχνολογία έχει απλοποιήσει σε πολλούς τομείς την καθημερινότητα, ωστόσο, ο κόσμος ήξερε να ζει και πριν από αυτήν, ή τουλάχιστον όσοι δεν μεγάλωσαν με ένα κινητό στα χέρια. Ίσως χρειαζόμαστε ένα εγχειρίδιο για να θυμηθούμε τι σημαίνει off-line.

Η νέα πρωτοβουλία της εταιρίας Hinge
© hinge.co

Αυτή τη στιγμή το βιβλίο έχει εξαντληθεί, όμως μπορείτε να το ξεφυλλίσετε κάνοντας δωρεάν λήψη και ανακαλύπτοντας τελικά πόσο ευχάριστα μπορεί να αξιοποιηθεί έστω και μια ώρα δίχως Internet και πολύχρωμες εφαμοργές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ