Τεχνολογια - Επιστημη

«Ναυάγησε» το project της Apple για δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα δισεκατομμύρια, οι προσλήψεις και οι συνεχείς αλλαγές στο Project Titan

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Apple: «Ναυάγησε» το project για ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Apple: «Ναυάγησε» το project για ηλεκτρικό αυτοκίνητο © Unsplash

Apple: «Ναυάγησε» το project για δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Τα δισεκατομμύρια, οι προσλήψεις και οι συνεχείς αλλαγές στο Project Titan

Η Apple ακύρωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, τερματίζοντας ένα έργο που έχει καταναλώσει τεράστιους πόρους την τελευταία δεκαετία.

Στελέχη της εταιρείας έκαναν την απροσδόκητη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής σύσκεψης την Τρίτη, προβλέποντας απολύσεις και λέγοντας στους εργαζόμενους ότι πολλοί από αυτούς θα μεταφερθούν στον τομέα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Apple: Τα δισεκατομμύρια, οι προσλήψεις και οι αλλαγές στο project

Η Apple πιστεύεται ότι ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να αναπτύξει ένα ηλεκτρικό, ημιαυτόνομο όχημα με την κωδική ονομασία Project Titan και η απόφασή της να τερματίσει το πρόγραμμα αποτελεί σημαντική υποχώρηση από την προηγούμενη στρατηγική της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε υπαινιχθεί τα τελευταία χρόνια τα σχέδια της εταιρείας για ένα αυτοκίνητο, αν και ποτέ δεν δεσμεύτηκε πλήρως για την παράδοση ενός προϊόντος.

Παρόλο που η Apple δεν ανακοίνωσε επίσημα τα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο, το πρόγραμμα αποτέλεσε πηγή έντονων εικασιών μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τεχνολογικών βιομηχανιών. Η εταιρεία προσέλαβε στελέχη από αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Lamborghini και η Tesla, για να επιβλέψει την ανάπτυξή του, και εξαγόρασε την αυτόνομη startup οχημάτων Drive.ai το 2019.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αποτέλεσε έκπληξη για τους εκατοντάδες υπαλλήλους που εργάστηκαν στο πρόγραμμα, ανέφερε το Bloomberg, και πολλοί ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις. Τα σχέδια της εταιρείας για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχουν επανειλημμένα αλλάξει από τότε που άρχισε να αφιερώνει πόρους στην ιδέα το 2014. Ωστόσο, οι προσπάθειες να φέρει ένα προϊόν στην αγορά αντιμετώπισαν έκτοτε πολλές αναποδιές. Η Apple απέλυσε δεκάδες υπαλλήλους που συνδέονταν με το έργο σε μια αναδιάρθρωση του 2016 και το βασικό στέλεχος που ήταν υπεύθυνο για το έργο αυτομόλησε στη Ford το 2021.

Νωρίτερα φέτος, το Bloomberg ανέφερε ότι η εκτιμώμενη από την Apple ημερομηνία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου είχε καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 2028. Η Apple είχε επίσης μειώσει τις φιλοδοξίες της για το αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Bloomberg, πηγαίνοντας από ένα πλήρως αυτόνομο όχημα σε ένα με κάποιες δυνατότητες αυτοοδήγησης κατά τα πρότυπα των αυτοκινήτων της Tesla. Αντίθετα, η εταιρεία είχε εξετάσει μόλις πριν από λίγα χρόνια το ενδεχόμενο να αναπτύξει ένα πλήρως αυτοκινούμενο αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι και με εσωτερικό κάθισμα που περιτυλίγεται σαν λιμουζίνα.

Το ειρωνικό tweet του Μασκ για την Apple 

Ως απάντηση στην απόφαση της Apple να αποσυρθεί από τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δημοσίευσε post με emojis στο X.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ