Τεχνολογια - Επιστημη

Η Αθήνα μετατρέπεται για 3 μέρες σε παγκόσμιο επίκεντρο Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης

2ο GenAI: Το μεγαλύτερο συνέδριο Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη από την Οργανωτική Ομάδα και τους 100mentors

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2o GenAI Summit SE Europe
Πώς θα έμοιαζε ο Παρθενώνας αν βρισκόταν στα σύννεφα; Εικόνα που δημιουργήθηκε από την ομάδα του φετινού GenAI Summit SE Europe με χρήση generative ΑΙ εργαλείων και την καθοδήγηση designers.

GenΑΙ: Το δεύτερο συνέδριο Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης λαμβάνει φέτος χώρα στην Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου, στο ίδρυμα Ευγενίδου

Πώς μπορεί η τεχνολογία να ενισχύσει τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία μέσω Tεχνητής Nοημοσύνης; Το 2o GenAI Summit SE Europe από την Οργανωτική Ομάδα και την εταιρεία 100mentors, έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ενημερώσει και να ενδυναμώσει επιχειρήσεις, δημόσιους και ακαδημαϊκούς οργανισμούς στην Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να παρακολουθήσει συζητήσεις και workshops καλεσμένων από κορυφαίες εταιρείες, όπως OpenAI, Google και ΝVIDIA, αλλά και από διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως Stanford, Cambridge και Harvard.

2o GenAI Summit SE Europe
Στιγμυότυπο από το GenAI Summit SE Europe 2023

GenAI Summit SE Europe: Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης επιστρέφει για 2η χρονιά στην Αθήνα

Το φετινό συνέδριο είναι μεγαλύτερο και πιο συγκεκριμένο σε σχέση με το περσινό, καθώς αποτελείται από 70 panels/workshops, 200 (50 μη Έλληνες) ομιλητές και 4 χιλιάδες live συμμετέχοντες. Εμφανίζονται για πρώτη φορά 16.000 συμμετέχοντες στη διαδικτυακή κοινότητα, προσθέτονται 7 νέοι θεματικοί άξονες και συμμετέχουν 50 οργανισμοί μέλη και εταιρείες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εστιάζει στο πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε δίκαια, βιώσιμα και κυρίως υπεύθυνα, την παραγωγική Tεχνητή Nοημοσύνη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, η διοργάνωση σημειώνει πως το 2024 είναι η χρονιά που το 70% των επιχειρήσεων θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση GenAI στις ροές εργασίας τους (GenAI augmented workflows). Στον δημόσιο τομέα, μέσω του συνεδρίου θα μοιραστούν οι βέλτιστες πρακτικές από προγράμματα ανάπτυξης GenAI δεξιοτήτων σε εθνικό επίπεδο, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμμετεχόντων χωρών, καθώς και πολλαπλές πρωτοβουλίες για την προσαρμογή του τρόπου διδασκαλίας, αξιολόγησης και λειτουργίας ακαδημαϊκών οργανισμών από όλο τον κόσμο. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από Εθνικές Επιτροπές για την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και σχετικοί αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς. 

H παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη ή αλλιώς GenAI (Generative Artificial Intelligence) χρησιμοποιείται για τη βελτίωση απόδοσης, αυτοματοποίησης και εξέλιξης των διαδικασιών παραγωγής, μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης. Μία τεχνολογία ικανή να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και άλλους είδους δεδομένα, καθιστώντας την κατάλληλη σε διαφορών ειδών βιομηχανίες, από φαρμακευτικές μέχρι κατασκευαστικές, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις. Απώτερος σκοπός η βελτίωση ποιότητας των προϊόντων και φυσικά η μείωση κόστους παραγωγής. Σε παρόμοια φιλοσοφία κινείται και η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, επικεντρωμένη όμως περισσότερο στη βελτιστοποίηση αλγορίθμων μέσω εξελικτικών διαδικασιών.

GenAI: 2ο Συνέδριο Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης
Εικόνα που δημιουργήθηκε από την ομάδα του φετινού GenAI Summit SE Europe με χρήση generative ΑΙ εργαλείων και την καθοδήγηση designers. H παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι μία τεχνολογία ικανή να δημιουργήσει κείμενο και εικόνες.

Με αποστολές χωρών να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και συμμετέχοντες από 14 χώρες από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή μέχρι και την Ιαπωνία, ήδη 600 στελέχη από 250 διαφορετικές εταιρείες, έχουν αγοράσει εισιτήρια. Το φετινό συνέδριο αποτελεί ένα ορόσημο στη λήψη σωστών αποφάσεων, τόσο για την επιλογή κατάλληλων εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης όσο και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τρεις ημέρες γεμάτες δημιουργικότητα, πρωτότυπες ιδέες και καινοτομία, μαθαίνοντας πώς μπορεί να μεταμορφωθεί τεχνολογικά η εκπαίδευση, το μάρκετινγκ, οι άνθρωποι και η εμπειρία των πελατών. Εφαρμογές από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα διατεθούν στο κοινό και στις χώρες τους, βοηθώντας το να γνωρίσει και κυρίως να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν workshops, ξεκινώντας στις 29 Φεβρουαρίου με την Ελένη Βερτεούρη, Διευθύντρια στην UBS, φέρνοντας τα εργαστήρια ETH από τη Ζυρίχη στην Αθήνα. Το παρόν θα δώσει και ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσιάζοντας το 1ο ActionBot, ενώ παράλληλα θα γίνει η πρώτη Σύνοδος με OpenAI, Microsoft, Google, NVIDIA και AWS/Amazon να παρουσιάζουν τις δικές τους λύσεις GenAI. Θα μεταφερθούμε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με τη Marily Nika να φέρνει το εργαστήριό της «AI in Product» στην πόλη μας τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ενώ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θα υπάρχει χρόνος για networking.

Όπως αναφέρει ο CEO της εταιρείας 100mentors και υπεύθυνος της διοργάνωσης, Νικολετάκης Γιώργος, το 2023 ήταν μια χρονιά που ο κόσμος άρχισε να αναγνωρίζει και να αντιλαμβάνεται τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης, όμως ερχόμενοι στο 2024 περνάμε στο επόμενο στάδιο. Πλέον βλέπουμε πώς μπορεί να ενσωματωθεί πρακτικά η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας, γνωρίζοντας τα ρίσκα και τους κινδύνους. Στο φετινό συνέδριο, το ζητούμενο είναι να εκδημοκρατιστεί η νέα αυτή δυνατότητα, ώστε ακόμα και άτομα που δεν έχουν καμία γνώση κώδικα να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα τεχνολογικά εργαλεία. Αυτή ακριβώς είναι η επανάσταση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και για αυτό είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί σωστά. Σκοπός είναι να ενισχυθεί η δημιουργικότητα, εξοικονομώντας χρόνο και αποφεύγοντας το στοιχείο της επανάληψης. Φυσικά, κάθε τεχνολογία που δεν χρησιμοποιείται με σωστή καθοδήγηση και υπευθυνότητα, προκαλεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

GenAI: 2ο Συνέδριο Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης
Εικόνα που δημιουργήθηκε από την ομάδα του φετινού GenAI Summit SE Europe με χρήση generative ΑΙ εργαλείων και την καθοδήγηση designers. Χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα και στα social media του συνεδρίου, από το λανσάρισμα έως τώρα.

Πώς θα φτιάχνονταν άλλωστε εικόνες με επιδρομή ροζ φλαμίνγκο και τον Παρθενώνα στα σύννεφα; Σύμφωνα με την ομάδα του φετινού GenAI Summit SE Europe, οι εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα και στα social media του συνεδρίου, είναι προϊόν generative ΑΙ εργαλείων και εργαζομένων. Δημιουργήθηκε μία βιβλιοθήκη εντολών η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους υπαλλήλους, έχοντας την επίβλεψη των designers που είναι οι ειδικοί για το visual identity, υιοθετώντας έτσι όλοι μια κοινή αισθητική. Με την καθοδήγηση της head of design & της υπεύθυνης για το instagram account «Athens surreal» της Τίνας Μαρινάκη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο υπάλληλος οποιουδήποτε τμήματος μπορεί σε φυσική γλώσσα να φτιάξει τέτοιου είδους εικόνες. Πρόκειται για κάτι τόσο απλό, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους, το οποίο όμως συμβαίνει πρώτη φορά. Αυτή είναι η μαγεία του GenAI, δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη τεχνική γνώση, όλοι πλέον μπορούν αρκεί να είναι ενημερωμένοι σωστά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ