Τεχνολογια - Επιστημη

Οι αρουραίοι μπορούν (;) να αναπτύξουν κάποιου είδους φαντασία

Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρουραίοι: Έρευνα έδειξε πως έχουν κάποιου είδους φαντασία
Αρουραίοι: Έρευνα έδειξε πως έχουν κάποιου είδους φαντασία © Unsplash

Αρουραίοι: Έρευνα έδειξε πως έχουν κάποιου είδους φαντασία - Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

Eρευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι μπορούν να πλοηγηθούν σε ένα χώρο που έχουν εξερευνήσει προηγουμένως χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα τρωκτικά έχουν κάποιου είδους φαντασία.

Ο Chongxi Lai, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes Janelia Research Campus, δήλωσε ότι η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα τρωκτικά μπορούν, κατά βούληση, να ενεργοποιούν ευέλικτα αναπαραστάσεις του εγκεφάλου για μέρη που βρίσκονται μακριά από το σημείο όπου βρίσκονται εκείνη τη στιγμή.

«Αυτό είναι ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο ενός συγκεκριμένου τύπου φαντασίας, που μας επιτρέπει να προβάλλουμε τον εαυτό μας στο παρελθόν ή στο μέλλον, εντός ενός συγκεκριμένου σεναρίου», δήλωσε.

Γράφοντας στο περιοδικό Science, οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «ιππόκαμπος» περιέχει ένα είδος νοητικού μοντέλου ή χάρτη, που απεικονίζει περιβάλλοντα που έχουν εξερευνηθεί προηγουμένως. Όταν ένα άτομο κινείται μέσα από συγκεκριμένες τοποθεσίες μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, συγκεκριμένοι νευρώνες πυροδοτούνται στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν, κατά βούληση, να φανταστούν ότι πλοηγούνται μέσα από μέρη που έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν.

Για να διερευνήσουν αν οι αρουραίοι μπορούν να κάνουν το ίδιο και να ξεδιαλύνουν έναν πιθανό μηχανισμό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής στην οποία εμφυτεύτηκαν χειρουργικά ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των αρουραίων. Στη συνέχεια, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν σε έναν τροχό μέσα σε μια αρένα εικονικής πραγματικότητας (VR) 360 μοιρών και τους παρουσιάστηκε ένας στόχος στην οθόνη προς τον οποίο έπρεπε να τρέξουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ