Τεχνολογια - Επιστημη

Στους Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ' Ουιγιέ το Νόμπελ Φυσικής 2023

Για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στους Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ' Ουιγιέ το Νόμπελ Φυσικής 2023

Νόμπελ Φυσικής 2023: Στους Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ' Ουιγιέ - Για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα οι Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ.

Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 στους τρεις επιστήμονες «για τις πειραματικές μεθόδους που παράγουν παλμούς φωτός διάρκειας ενός δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Οι τρεις νικητές επέδειξαν έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια.

Να θυμίσουμε πως το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν επίσης τρεις επιστήμονες (όπως και του 2020 και 2021), οι Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger, «για πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα βραβεία Νόμπελ

Κάθε Οκτώβριο, οι επιτροπές στη Σουηδία και τη Νορβηγία ανακηρύσσουν τους νικητές σε μια σειρά βραβεύσεων στις επιστήμες, τη λογοτεχνία και την οικονομία, καθώς και στο έργο ειρήνης. Συνολικά, θα απονεμηθούν έξι βραβεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα Νόμπελ έχουν κάνει προσαρμογές. Το 2020 και το 2021, ορισμένες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν υπέρ μιας ψηφιακής τελετής για τους νικητές, ενώ η τελετή στο Όσλο για το βραβείο ειρήνης ήταν μικρότερη από ό,τι τα περισσότερα χρόνια, με περιορισμένο κοινό.

Οι βραβευθέντες θα παραλάβουν τα μετάλλια και τα διπλώματα των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο οργανισμός, ενώ θα προσκληθούν και οι νικητές των δύο προηγούμενων ετών.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για τα φετινά βραβεία.

Ποια είναι τα βραβεία;

Κάθε χρόνο απονέμονται έξι βραβεία Νόμπελ, το καθένα από τα οποία αναγνωρίζει την πρωτοποριακή συμβολή ενός ατόμου ή ενός οργανισμού σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Τα βραβεία απονέμονται για τη φυσιολογία ή την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, την οικονομική επιστήμη, τη λογοτεχνία και το έργο για την ειρήνη, το οποίο συχνά συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προσοχή λόγω του διαμετρήματος των ατόμων και των ομάδων που προτείνονται.

Πότε ανακοινώνονται τα βραβεία;

Ένα βραβείο θα ανακοινώνεται κάθε μέρα από τη Δευτέρα έως τις 6 Οκτωβρίου και ξανά στις 9 Οκτωβρίου. Οι ανακοινώσεις γίνονται στη Στοκχόλμη και το Όσλο και θα μεταδίδονται ζωντανά στα επίσημα ψηφιακά κανάλια του Βραβείου Νόμπελ.

  • Το βραβείο για τη φυσιολογία ή την ιατρική ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα.
  • Το βραβείο για τη φυσική ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη.
  • Το βραβείο για τη χημεία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.
  • Το βραβείο για τη λογοτεχνία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.
  • Το βραβείο για το έργο ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου.
  • Το βραβείο για την οικονομική επιστήμη θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Τι κερδίζουν οι νικητές;

Οι βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ θα λάβουν ένα δίπλωμα Νόμπελ, ένα μετάλλιο Νόμπελ και ένα έγγραφο που αναφέρει λεπτομερώς το ποσό του βραβείου Νόμπελ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ