Τεχνολογια - Επιστημη

Βραβεία για αράχνες που «αναστένονται» και τουαλέτες με... μάτια

Tις πιο ευφάνταστες και περίεργες επιστημονικές ανακαλύψεις τιμούν τα Ιg Nobel

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραβεία για αράχνες που «αναστένονται» και τουαλέτες με... μάτια
Ο Seung-min Park ως άλλος «Σκεπτόμενος» κάθεται στην εφεύρεσή του © Twitter

Τα βραβεία εστιάζουν σε μια πλευρά της έρευνας που δεν έχουμε συνηθίσει - Στόχος είναι να «κάνουν τον κόσμο πρώτα να γελά κι έπειτα να σκέφτεται»

βραβεία Ιg Nobel τιμούν τις πιο ευρηματικές και αλλόκοτες επιστημονικές ανακαλύψεις, φέτος την τιμητική τους είχαν ακόμη και... νεκρές αράχνες που πιάνουν αντικείμενα.

Τα 32α βραβεία Ig Nobel

Ειδικότερα, τα βραβεία Ig Nobel εστιάζουν σε μια πλευρά της έρευνας που δεν έχουμε συνηθίσει και στόχο έχουν να «κάνουν τον κόσμο πρώτα να γελά κι έπειτα να σκέφτεται», όπως μεταδίδει ο Guardian, και υπό αυτήν την έννοια διαφέρουν κατά πολύ με τον θεσμό των Νόμπελ, των οποίων οι ανακοινώσεις ξεκινούν από τον επόμενο μήνα.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομική τους επιβράβευση σε σχέση με τα Νόμπελ δεν έχουν την ίδια αξία. Ενδεικτικό είναι πως οι φετινοί νικητές θα λάβουν από ένα χαρτονόμισμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων… από τη Ζιμπάμπουε.

Στην online τελετή απονεμήθηκαν σε ερευνητές από όλο τον κόσμο δέκα βραβεία σε μορφή αρχείου pdf που μπορεί να εκτυπωθεί και να συναρμολογηθεί σε τρισδιάστατο βραβείο.

«Αναγέννηση» νεκρών αραχνών

Αναλυτικά, το βραβείο μηχανολόγων μηχανικών κέρδισε η ομάδα νεαρών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ για την «αναγέννηση» νεκρών αραχνών με στόχο να πιάνουν εργαλεία. Μέσω της μεθόδου αυτής η ομάδα ουσιαστικά δημιούργησε μια λαβή με βάση την αράχνη που θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να πιάσει αντικείμενα με ακανόνιστα σχήματα.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Τε Φάγιε Γιαπ, που συμμετείχε στην ομάδα: «Ενώ στήναμε το εργαστήρι μας, προσέξαμε μια νεκρή, κουλουριασμένη αράχνη στην άκρη ενός διαδρόμου. Η ιδέα μας ήρθε ακριβώς την στιγμή που διαπιστώσαμε πως οι αράχνες διαθέτουν καμπτήρες μυς μόνο για να μαζεύουν προς τα μέσα τα πόδια τους και βασίζονται στην υδραυλική πίεση για να τεντώνουν τα πόδια τους προς τα έξω». 

Zombie spiders and smart toilets win 'Ig Nobel' prizes

Έξυπνη τουαλέτα με... μάτια

Επιπρόσθετα, το βραβείο για τη δημόσια υγεία δόθηκε στους ερευνητές που ανέπτυξαν μια έξυπνη τουαλέτα που με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών παρακολουθεί τα ανθρώπινα περιττώματα για τυχόν ενδείξεις ασθενειών και περιλαμβάνει έναν αισθητήρα πρωκτικού αποτυπώματος για την ταυτοποίηση του χρήστη.

Μεταξύ των νικητών ήταν και ο Γιαν Ζαλασιέβιτζ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο οποίος κέρδισε το βραβείο χημείας και γεωλογίας επειδή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πολλοί επιστήμονες αρέσκονται να γλείφουν τα πετρώματα.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ενώ ο Ιταλός γεωλόγος του 18ου αιώνα Τζιοβάνι Αρντουίνο χρησιμοποιούσε τη γεύση για να βοηθήσει στην αναγνώριση πετρωμάτων και ορυκτών, οι σύγχρονοι γεωλόγοι πεδίου εφαρμόζουν συχνά τη γλώσσα τους πάνω τους για διαφορετικό λόγο.

«Το κάνουμε για να ενισχύσουμε την αίσθηση της όρασης, όχι της γεύσης, καθώς σε μια υγρή επιφάνεια τα ορυκτά σωματίδια εμφανίζονται καλύτερα απ′ ό,τι σε μία στεγνή», εξήγησε. 

Ηλεκτρικά τσόπστικς και καλαμάκια

Ο Χομέι Μιγιασίτα από το Πανεπιστήμιο Μεϊτζί και ο Χιρόμι Νακαμούρα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο κέρδισαν το βραβείο διατροφής για την έρευνά τους στα ηλεκτρικά… τσόπστικς και καλαμάκια.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως εκτός από τα βραβεία, η εκδήλωση του 2023 περιελάμβανε την πρεμιέρα επτά τραγουδιών με κεντρικό θέμα το νερό, καθώς και την εμφάνιση διακεκριμένων ερευνητών που εξηγούσαν τα θέματά τους μέσα σε μόλις 24 δευτερόλεπτα κι έπειτα με μόνο επτά λέξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ