Τεχνολογια - Επιστημη

Μήπως η Siri της Apple είναι λίγο χαζή;

Γιατί το bot της Apple πρέπει να αναβαθμιστεί

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Siri της Apple
© Omid Armin / Unsplash

H Siri της Apple, η ελαττωματική της λειτουργία και η υπόσχεση της εταιρείας ότι θα εισαγάγει μια πιο έξυπνη Siri στις συσκευές της

Σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) διεκδικεί τις δουλειές των ανθρώπων και μπορεί να γράψει ακόμα και αξιοπρεπή ακαδημαϊκά άρθρα, τα chatbots και οι virtual assistants δεν μπορούν ακόμα να κάνουν κανονικές συνομιλίες. Στην πραγματικότητα, εξελίσσονται —όπως συμβαίνει με τον βοηθό της Google και με το Bing της Microsoft— αλλά εμφανίζουν μια σειρά ελλείψεις: ιδιαίτερα η Siri της Apple υστερεί πολύ. Και ενώ ο μεγάλος κατασκευαστής iPhone ισχυρίζεται ότι ο εικονικός του βοηθός έχει γίνει πιο έξυπνος, οι χρήστες επιμένουν ότι η Siri είναι αναξιόπιστη.

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές ενός έξυπνου βοηθού είναι η ικανότητά του να κάνει συνεκτικές συνομιλίες —πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν τα chatbots εξυπηρέτησης πελατών των επιχειρήσεων. Εφόσον οι εικονικοί βοηθοί δημιουργήθηκαν για να απλοποιήσουν τη ζωή μας, Οι χρήστες δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να σκέφτονται τρόπους για να επικοινωνήσουν με τους βοηθούς: εδώ έγκειται μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της Siri. Ενώ συνήθως μπορεί να χειριστεί μερικές απλές, διαδοχικές εντολές, μερικές φορές αποτυγχάνει. Γενικά, δεν τα βγάζει πέρα με σύνθετα δεδομένα. Οι χρήστες πρέπει να επαναλάβουν ορισμένες λέξεις-κλειδιά με κάθε ερώτηση για να βεβαιωθούν ότι η Siri βρίσκεται ακόμα στο πλαίσιο της συνομιλίας.

Τις περισσότερες φορές, η Siri, όταν ψάχνει για απαντήσεις εμφανίζει τα αποτελέσματα από το ίντερνετ: αν ο χρήστης κάνει αναζήτησή στο Google, θα πάρει άμεση απάντηση χωρίς να πει Hi Siri κτλ. Η αλληλεπίδραση με τη Siri απαιτεί προσεκτική επιλογή των λέξεων: αν μιλάμε με φυσικό τρόπο στον εικονικό βοηθό της Apple δεν πιάνει πάντοτε το μήνυμα. Η εκπαίδευση της Siri είναι, για τα σημερινά δεδομένα, πολύ περιορισμένη, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το Google Assistant. Αν και το τελευταίο δεν είναι τέλειο, η συνομιλία μαζί του είναι ευκολότερη και σπανίως απαιτεί να σκεφτούμε δύο φορές τη διατύπωση της εντολής. Αλλά, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Assistant σε iPhone, iPad, ακόμα και Mac Η/Υ, δεν έχει τα ίδια δικαιώματα σε επίπεδο συστήματος με τη Siri. Έτσι, η ενεργοποίηση και η εντολή παίρνει περισσότερο χρόνο.

Καμιά φορά η Siri σκάει μύτη από μόνη της. Σε τυχαίες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να εμφανιστεί όταν εντοπίσει, κατά λάθος, στη μουσική που ακούμε ή στα λόγια που λέμε κάτι σαν το Hey Siri, ακόμα κι αν ο πραγματικός ήχος που παράγεται δεν μοιάζει καθόλου με τον εν λόγω χαιρετισμό.

Η Siri είναι γρήγορη και αξιόπιστη όταν ελέγχει τον έξυπνο φωτισμό την αναπαραγωγή μουσικής και τον έλεγχο της πρόγνωσης του καιρού. Αυτά είναι σχεδόν πάντα ασφαλή στοιχήματα με το Siri. Για πιο σύνθετες ερωτήσεις ή εντολές, προς το παρόν συμφέρει να κάνουμε χειροκίνητα την έρευνα στον ίντερνετ. Η Apple πάντως υπόσχεται ότι το iOS 17 και το macOS 14 εισαγάγει μια πιο έξυπνη Siri στις συσκευές της Apple, συμπεριλαμβανομένου του HomePod mini. Το Apple HomePod Mini είναι ένα προσιτό ηχείο με δυνατότητα Siri που προσφέρει πολλές προσεγμένες έξυπνες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης θερμοκρασίας και υγρασίας. Ωστόσο, συνιστάται μόνο σε χρήστες του οικοσυστήματος της Apple.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.