Τεχνολογια - Επιστημη

Αγχώνει τους επιστήμονες η προσεδάφιση του Philae στον κομήτη

Βρίσκεται σε απότομη πλαγιά και η μπαταρία του τελειώνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81220-164002.jpg

Πολλές είναι οι ανησυχίες των επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) για την αποστολή του ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι. Μετά την ιστορική προσεδάφιση του ρομπότ όλα λειτουργούν καλά και το ρομπότ αναμεταδίδει εικόνες κανονικά, αλλά βρίσκεται χωρίς αμφιβολία «σε μία απότομη πλαγιά», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας στην Τουλούζη. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το ρομπότ ίσως δεν βλέπει τον Ήλιο για αρκετές ώρες ώστε να φορτίσει τη μπαταρία του. Η μπαταρία του Philae επαρκεί για 60 ώρες λειτουργίας χωρίς νέα φόρτιση από τους ηλιακούς συλλέκτες. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στο σημείο που έπεσε έχει λιακάδα μόλις για μιάμιση ώρα κάθε «μέρα» του κομήτη, διάρκειας 12 ωρών.

Το Philae βρίσκεται κάτω από έναν γκρεμό, με τα δύο σκέλη προσεδάφισης να ακουμπούν το έδαφος και το τρίτο να αιωρείται στο κενό, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του οργάνου CIVA που μετέδωσε τις πρώτες εικόνες, από το αρχηγείο της ESA, Ζαν Πιέρ Μπιμπρίνγκ. Το απόγευμα της Τετάρτης το Philae αναπήδησε δύο φορές στην επιφάνεια του κομήτη και στη συνέχεια, κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να στείλει μηνύματα προς τη Γη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Στο μεταξύ, το μητρικό σκάφος Rosetta συνεχίζει να αναζητά την ακριβή θέση του ρομπότ, απέχει όμως δεκάδες χιλιόμετρα από τον κομήτη και δεν βλέπει ακόμα καθαρά. Η αποστολή του Philae είναι να πάρει δείγματα από τον κομήτη, η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη. Η NASA χαιρέτισε την επιτυχία «στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος», ως «βήμα-κλειδί για τη διεθνή συνεργασία», παραπέμποντας στα τρία αμερικανικά όργανα που μεταφέρει η Rosetta.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.