Τεχνολογια - Επιστημη

Αφιερωμένο στην Eunice Newton Foote το σημερινό Google Doodle

Η Google τιμάει την επιστήμονα που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eunice Newton Foote: Αφιερωμένο στην Αμερικανίδα επιστήμονα το Google Doodle
© Google

Eunice Newton Foote: 204 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Tην Αμερικανίδα επιστήμονα Eunice Newton Foote (Γιούνις Νιούτον Φουτ), η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 204 χρόνια και ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τιμάει το Google Doodle.

Όποιος βρεθεί στην κεντρική σελίδα της μηχανής αναζήτησης μπορεί να παρακολουθήσει ένα slide show με τα επιτεύγματα της γυναίκας η οποία ήταν η πρώτη που έκανε τη σύνδεση μεταξύ των αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και της θέρμανσης της ατμόσφαιρας.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σημερινό Google Doodle.

Ποια ήταν η Eunice Newton Foote

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1819 στο Γκόσεν του Κονέκτικατ. Φοίτησε στο Troy Female Seminary, ένα σχολείο που ενθάρρυνε τις μαθήτριες να παρακολουθούν επιστημονικές διαλέξεις και να συμμετέχουν σε εργαστήρια χημείας

Την εποχή της, οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από την επιστημονική κοινότητα. Απτόητη, η Eunice Newton Foote έκανε πειράματα μόνη της.

Αφού τοποθέτησε θερμόμετρα υδραργύρου σε γυάλινους κυλίνδρους, ανακάλυψε ότι ο κύλινδρος που περιείχε διοξείδιο του άνθρακα θερμαινόταν περισσότερο από τον ήλιο. Έτσι, έγινε η πρώτη επιστήμονας που έκανε τη σύνδεση μεταξύ των αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και της θέρμανσης της ατμόσφαιρας.

Αφού η Foote δημοσίευσε τα ευρήματά της, συνέταξε τη δεύτερη μελέτη της για τον ατμοσφαιρικό στατικό ηλεκτρισμό στο περιοδικό Proceedings of the American Association for the Advancement of Science. Αυτές ήταν οι δύο πρώτες μελέτες φυσικής που δημοσιεύτηκαν από γυναίκα στις ΗΠΑ.

Το 1856, ένας άνδρας επιστήμονας παρουσίασε την εργασία της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν σε περαιτέρω πειράματα που αποκάλυψαν αυτό που είναι γνωστό στην εποχή μας ως φαινόμενο του θερμοκηπίου - όταν δηλαδή αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύουν τη θερμότητα από τον ήλιο με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης σταδιακά να αυξάνεται.

Παρότι η Foote ήταν το πρώτο άτομο που έστρεψε το ενδιαφέρον στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η έρευνά της αγνοήθηκε για τουλάχιστον 100 χρόνια.

Ενώ η επιστήμη έγινε πάθος της Foote για όλη της τη ζωή, αφιέρωσε επίσης χρόνο στην εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών. Το 1848, η Foote παρακολούθησε την πρώτη Σύνοδο για τα δικαιώματα της γυναίκας στο Seneca Falls. Ήταν η πέμπτη που υπέγραψε τη Διακήρυξη των Συναισθημάτων - ένα έγγραφο που απαιτούσε την ισότητα των γυναικών στο κοινωνικό και νομικό καθεστώς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ