Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άσθμα
© Pixabay

Έρευνα: Πώς ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο άσθματος - Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, σύμφωνα με μια δεκαετή μελέτη.

Το άσθμα επηρεάζει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν την πάθηση ενώ άλλοι όχι.

Τώρα, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί να ενισχύσουν τη γενετική ευαισθησία στο άσθμα, διπλασιάζοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο να διαγνωστεί η πάθηση.

Ένα υγιές μοτίβο ύπνου φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος, γεγονός που ωθεί τους ερευνητές να προτείνουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των διαταραχών του ύπνου μπορεί να μειώσει τους κινδύνους, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Open Respiratory Research.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Shandong στην Κίνα χρησιμοποίησε δεδομένα από μελέτη για να εξετάσει 455.405 άτομα ηλικίας 38 έως 73 ετών. Ανέπτυξαν ένα μοντέλο κινδύνου και χαρακτηριστικών ύπνου και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους, συμπεριλαμβανομένου του αν ήταν πρωινός τύπος ή όχι, πόση ώρα κοιμόντουσαν, αν ροχάλιζαν, αν είχαν αϋπνία και αν παρουσίαζαν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ως υγιές μοτίβο ύπνου ορίστηκε το να είναι κανείς περισσότερο πρωινός τύπος, να κοιμάται επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, να μην έχει ποτέ αϋπνία ή να την βιώνει σπάνια, να μην ροχαλίζει και να μην έχει συχνή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η γενετική σύνθεση όλων όσων συμμετείχαν στη μελέτη χαρτογραφήθηκε και καταρτίστηκε μια βαθμολογία κινδύνου άσθματος. Διαπιστώθηκε ότι περίπου ένας στους τρεις είχε υψηλό γενετικό κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ένα τρίτο είχε ενδιάμεσο κίνδυνο και ένα άλλο τρίτο είχε χαμηλό κίνδυνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ