Τεχνολογια - Επιστημη

Η Γιούτα απαγορεύει τη χρήση social media σε ανήλικους χωρίς γονική άδεια

Θα επιτρέπει επίσης στους γονείς ή τους κηδεμόνες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις αναρτήσεις των παιδιών τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Social Media
© Unsplash

ΗΠΑ: Η Γιούτα απαγορεύει τη χρήση social media σε ανήλικους χωρίς γονική άδεια - Θα επιτρέπει επίσης στους γονείς ή τους κηδεμόνες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις αναρτήσεις των παιδιών τους

Ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, υπέγραψε νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία απαιτεί ρητή γονική άδεια για όσους είναι κάτω των 18 ετών να χρησιμοποιούν social media όπως το TikTok, το Instagram και το Facebook. Υπέγραψε επίσης νομοσχέδιο που απαγορεύει στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιούν τεχνικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στους ανηλίκους "εθισμό" στις πλατφόρμες.

Ο πρώτος είναι ο πρώτος πολιτειακός νόμος στις ΗΠΑ που απαγορεύει στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης να επιτρέπουν την πρόσβαση σε ανηλίκους χωρίς γονική συναίνεση. Το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικό σώμα της πολιτείας ενέκρινε και τα δύο νομοσχέδια νωρίτερα αυτόν τον μήνα, παρά τις αντιδράσεις ομάδων για τις πολιτικές ελευθερίες.

«Δεν είμαστε πλέον πρόθυμοι να αφήσουμε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνεχίσουν να βλάπτουν την ψυχική υγεία της νεολαίας μας», ανέφερε ο Κοξ, Ρεπουμπλικάνος, σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά έχει γίνει θέμα αυξανόμενης συζήτησης μεταξύ των νομοθετών σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Την ίδια ημέρα που ο Κοξ υπέγραψε τα νομοσχέδια στη Γιούτα, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok κατέθεσε στο Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια, την προστασία των δεδομένων και την ψυχική υγεία των εφήβων χρηστών.

Ο νέος νόμος που απαγορεύει την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους θα επιτρέπει επίσης στους γονείς ή τους κηδεμόνες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις αναρτήσεις των παιδιών τους. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να αποκλείουν τους χρήστες κάτω των 18 ετών από την πρόσβαση στους λογαριασμούς μεταξύ 22.30 και 6.30 π.μ., εκτός εάν οι γονείς τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις.

Οι νόμοι απαγορεύουν επίσης στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να διαφημίζουν σε ανηλίκους, να συλλέγουν πληροφορίες για αυτούς ή να στοχεύουν περιεχόμενο σε αυτούς.

Οι ομάδες πολιτικών ελευθεριών έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι διατάξεις αυτές θα εμποδίσουν τους περιθωριοποιημένους νέους, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβων, να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακά δίκτυα υποστήριξης και πληροφόρησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ