Τεχνολογια - Επιστημη

Take it Down, το νέο ψηφιακό εργαλείο που εξαφανίζει από το διαδίκτυο φωτογραφίες ανηλίκων

Πώς λειτουργεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Selfie ανήλικοι
© Unsplash

Meta: Χρηματοδοτεί ψηφιακό εργαλείο που εξαφανίζει από το διαδίκτυο φωτογραφίες ανηλίκων - Πώς λειτουργεί

Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο έχει ως στόχο να δώσει ξανά κάποιο έλεγχο σε εφήβους, αλλά και μεγαλύτερους, που θέλουν να κατεβάσουν από το διαδίκτυο απρεπείς εικόνες και βίντεο του εαυτού τους.

Το εργαλείο ονομάζεται Take It Down και λειτουργεί από το National Center for Missing and Exploited Children, ενώ χρηματοδοτείται εν μέρει από την Meta Platforms, την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook και του Instagram.

Ο ιστότοπος επιτρέπει σε οποιονδήποτε ανώνυμα να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα ψηφιακό αποτύπωμα της εικόνας. Αυτό το δακτυλικό αποτύπωμα (ένα μοναδικό σύνολο αριθμών που ονομάζεται "hash") στη συνέχεια μπαίνει σε μια βάση δεδομένων και οι εταιρείες τεχνολογίας που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο έργο αφαιρούν τις εικόνες από τις υπηρεσίες τους.

Οι πλατφόρμες που συμμετέχουν είναι, από τη Δευτέρα, το Facebook και το Instagram της Meta, η Yubo, η OnlyFans και η Pornhub, που ανήκει στη Mindgeek. Αν η εικόνα βρίσκεται σε άλλο ιστότοπο ή αν έχει σταλεί σε κρυπτογραφημένη πλατφόρμα, όπως το WhatsApp, δεν θα κατέβει.

Επιπλέον, αν κάποιος αλλοιώσει την αρχική εικόνα - για παράδειγμα, την περικόψει, προσθέσει ένα emoji ή τη μετατρέψει σε meme - γίνεται μια νέα εικόνα και συνεπώς χρειάζεται νέο hash. Εικόνες που είναι οπτικά παρόμοιες - όπως η ίδια φωτογραφία με και χωρίς φίλτρο Instagram, θα έχουν παρόμοια hashes, που θα διαφέρουν μόνο σε έναν χαρακτήρα.

«Το Take It Down είναι φτιαγμένο ειδικά για ανθρώπους που έχει αναρτηθεί μια εικόνα τους στο διαδίκτυο αλλά δεν ξέρουν πού ακριβώς», δήλωσε ο Gavin Portnoy, εκπρόσωπος του NCMEC. «Είσαι έφηβος και βγαίνεις με κάποιον και μοιράζεσαι μία εικόνα σου. Ή κάποιος σε εκβιάζει και σου λέει: "Αν δεν μου δώσεις μια εικόνα ή μια άλλη εικόνα σου, θα κάνω το τάδε"».

Ο Portnoy δήλωσε ότι οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να απευθυνθούν σε έναν ιστότοπο από το να εμπλέξουν τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες δεν θα ήταν ανώνυμες, για παράδειγμα.

«Για έναν έφηβο που δεν θέλει αυτό το επίπεδο εμπλοκής, θέλει απλώς να ξέρει ότι έχει κατέβει, είναι μεγάλη υπόθεση», είπε. Το NCMEC παρατηρεί αύξηση των αναφορών για διαδικτυακή παρενόχληση παιδιών. Η μη κερδοσκοπική γραμμή CyberTipline έλαβε 29,3 εκατ. αναφορές το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 35% σε σχέση με το 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ