Τεχνολογια - Επιστημη

Γιατί ο CEO της Apple ζήτησε αυτοβούλως μείωση μισθού άνω του 40%

Λαμβάνει περίπου 1.500 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλο της εταιρείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιες εκπλήξεις αναμένεται να παρουσιάσει ο Tim Cook στο συνέδριο της Apple
Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ © ΕPA Pool

Apple: Ο CEO Τιμ Κουκ ζήτησε αυτοβούλως μείωση μισθού άνω του 40%

Έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους εργαζομένους στην Apple είχαν υπάρξει πριν από έναν χρόνο όταν έγινε γνωστό ότι οι απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Τιμ Κουκ, αυξήθηκαν κατά 569% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αγγίζοντας τα 100 εκατ. δολάρια ποσό περίπου 1.500 φορές μεγαλύτερο από αυτό ενός μέσου υπαλλήλου του αμερικανικού κολοσσού.

Η μείωση του πακέτου των αποδοχών του έρχεται αφότου η μετοχή της Apple υποχώρησε απότομα, λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο βασικός μισθός του Κουκ θα παραμείνει αμετάβλητος στα 3 εκατ. δολάρια, ενώ σταθερό θα παραμείνει και το μπόνους (έως 6 εκατ. δολάρια). Αυτό που αλλάζει, κυρίως, είναι οι μετοχές που θα λάβει. Το 2022, η Apple του είχε δώσει μετοχές αξίας 75 εκατ. δολαρίων, οι μισές από τις οποίες δόθηκαν εξαιτίας της καλής απόδοσης της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Πέρυσι, η συνολική αμοιβή που έλαβε ο Κουκ ήταν 99,4 εκατ. δολάρια, με το ποσό αυτό να περιλαμβάνει 630.600 δολάρια για την προσωπική του ασφάλεια και 712.500 δολάρια για τη χρήση ενός ιδιωτικού τζετ. Υπήρξαν, ωστόσο, αντιδράσεις για το πακέτο των αμοιβών, με συμβουλευτική εταιρεία να καλεί τους μετόχους να το καταψηφίσουν.

Όπως σημείωσε η Institutional Shareholder Services, η αμοιβή του Cook ήταν 1.447 φορές μεγαλύτερη από τον μισθό ενός μέσου υπαλλήλου της Apple.

Ο Κουκ έγινε διευθύνων σύμβουλος της Apple τον Αύγουστο του 2011, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Στιβ Τζομπς. Υπό την ηγεσία του η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε χρηματιστηριακή αποτίμηση 3 τρισ. δολαρίων, πριν πέσει περίπου στα 2,1 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους χρονιάς για τον κλάδο της τεχνολογίας.

 Η προσωπική περιουσία του 62χρονου ανέρχεται περίπου στα 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ