Digital transformation
© DilokaStudio / Freepik
Τεχνολογια - Επιστημη

Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κλειδί για την επιτυχία

6 λόγοι που θα σε πείσουν να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στην επιχείρησή σου
labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Digital transformation: Τα στοιχεία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις επιχειρήσεις

Ενώ όλοι συμφωνούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμος για την επιτυχία των σύγχρονων χωρών, είναι ασφαλής ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία. Συχνά, όταν ένας επιχειρηματίας έρχεται αντιμέτωπος με τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται να κάνει στην επιχείρησή του, αισθάνεται όπως ένας χρήστης android μπροστά σε ένα iPhone: έχει άγχος, εκνευρισμό και αγωνία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολύπλευρος, περίπλοκος και γεμάτος προκλήσεις, ικανές να προβληματίσουν ακόμα και έμπειρους επιχειρηματίες. Τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού όμως, είναι θεμελιώδη για την επιτυχία μιας σύγχρονης επιχείρησης, ενώ το αποτέλεσμα των αλλαγών αποδεικνύει ότι αξίζει τον κόπο.

Ικανοποίηση των πελατών

Το πρώτο βασικό πλεονέκτημα για μια επιχείρηση που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του digital transformation είναι η ικανοποίηση των πελατών της. Οι πελάτες κάθε επιχείρησης επιθυμούν εξατομικευμένες υπηρεσίες και συγχρόνως αυτοματοποίηση. Οι ψηφιοποιημένες διαδικασίες ενέχουν και τα δύο.

Ικανοποίηση των πελατών
© Canva

© Canva

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων 

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ότι κάθε επιχείρησή έχει πλέον τη δυνατότητα να συλλέγει και να αναλύει τα δεδομένα της. Τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμες πληροφορίες με στόχο την παραγωγικότητα και τον κέρδο. Στο παρελθόν, τα δεδομένα των εταιρειών ήταν διάσπαρτα σε πολλές αποσυνδεδεμένες πλατφόρμες ή ακόμα χειρότερα, μπορεί να μην υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτρέπει την άμεση συλλογή, την αποθήκευση και τη δημιουργία εργαλείων για την ανάλυση και τη μετατροπή των δεδομένων σε πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές τελικά θα συμβάλλουν ορθή λήψη απόφασης.

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων
© pexels

© pexels

Νέες διαδραστικές εμπειρίες 

Μια εκσυγχρονισμένη επιχείρηση δεν προσφέρει στους πελάτες της απλώς προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά εμπειρίες υψηλής ποιότητας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτυγχάνει την δημιουργία τέτοιων εμπειριών με την αξιοποίηση της αυτοματοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών εργαλείων. 

Νέες διαδραστικές εμπειρίες
© Canva

© Canva

Αύξηση  παραγωγικότητας 

Μια επιχείρηση που στοχεύει στην καινοτομία, χρειάζεται να διαθέτει μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία να προωθεί την επικοινωνία και τη συνεργασία όλων των εσωτερικών της τμημάτων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξαλείφει την κυκλική επικοινωνία, τους αργούς χρόνους απόκρισης, τις χαμένες πληροφορίες και άλλες δυσκολίες επικοινωνίας. Όταν οι εσωτερικές επικοινωνίες μιας επιχείρησής ψηφιοποιούνται, αυξάνεται η παραγωγικότητα και δημιουργείται πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών εταιρειών.

Αύξηση  παραγωγικότητας
© Unsplash

© Unsplash

Εξάλειψη ανθρώπινου λάθους 

Ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της ψηφιακής μετάβασης είναι ότι τα νέα τεχνολογικά εργαλεία εξαλείφουν κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Οι ψηφιακές διαδικασίες είναι εγγενώς πιο ομαλές και λιγότερο επικίνδυνες από οποιαδήποτε άλλη που περιλαμβάνει τον ανθρώπινο παράγοντα. 

Εξάλειψη ανθρώπινου λάθους

Ώθηση για οικονομική ανάπτυξη 

Ο τελικός λόγος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι και το πιο σημαντικό: ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα αρχικό στάδιο, που θέτει τις βάσεις για μετέπειτα οικονομική ανάπτυξη. Αν μια εταιρεία αποφασίσει να μην επενδύσει στον ψηφιακό επιχειρηματικό μετασχηματισμό της, θα καταστεί γρήγορα ξεπερασμένη. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει κολοσσούς, όπως η Blockbuster, η Toys R' Us και η Kodak να χρεοκοπούν. Εσείς γνωρίζατε ότι ο λόγος της χρεοκοπίας τους ήταν η αποτυχία του digital transformation; Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ούτε προαιρετικός, ούτε το κερασάκι στην τούρτα μιας ακμάζουσας επιχείρησης. Για να επιβιώσει κανείς μέσα στον ψηφιακό καταιγισμό της σύγχρονης εποχής, χρειάζεται να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. 

 

Ώθηση για επιχειρηματική ανάπτυξη

Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα πολλές εταιρείες έβλεπαν τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού ως τρόπο για να διαφοροποιηθούν ή να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εξαιτίας όμως της πανδημίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πλέον απλώς μια επιλογή για μια επιχείρηση. Καθώς η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας έχει κατά μεγάλο ποσοστό ψηφιακά, πολλοί νέοι οργανισμοί δεν ακολουθούν το παράδειγμά των πρώτων. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τον ταχύτατο ρυθμό διάδοσης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Από το 5G και τους κβαντικούς υπολογιστές έως την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και το blockchain, οι νέες τεχνολογίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει θετικό αντίτυπό τους στον τρόπο ζωής μας. Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε τη δημιουργία νέων θέσεων και τρόπων εργασίας και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα