Printec
Τεχνολογια - Επιστημη

Η στρατηγική ανάπτυξη της Printec στα χρόνια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ορίζεται με βασικό πυλώνα τους ανθρώπους της

«Ένα περιβάλλον που προσφέρει ευελιξία και το χαρακτηρίζει ο σεβασμός βοηθά τους ανθρώπους μας να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, νιώθοντας έμπνευση και ασφάλεια»
114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ελίνα Κουλούρη, Chief People Officer του Ομίλου Printec μιλάει στην ATHENS VOICE για τις προκλήσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εξοικειωμένου με την ψηφιακή πραγματικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις της αγοράς. 

Τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων επιταχύνεται διαρκώς, μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, των πρωτότυπων επιχειρηματικών μοντέλων, των στρατηγικών και των επιχειρησιακών πρακτικών. Αυτές οι τακτικές υιοθετούνται σε μεγάλο εύρος από τις σύγχρονες εταιρίες και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να επηρεάσουν όλο και περισσότερο τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε μια περίοδο που οι ανάγκες της αγοράς αλλά και των εργαζομένων αλλάζουν συνεχώς, η Printec πρωτοπόρος εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα αυτοματοποίησης συναλλαγών που στο χαρτοφυλάκιό της ανήκουν περισσότεροι από 500 πελάτες, παραμένει δυναμικά στο προσκήνιο των εξελίξεων αυτών. Μιλήσαμε με την Ελίνα Κουλούρη, Chief  People Officer του Ομίλου Printec, η οποία μοιράστηκε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρία, την συνεχή στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθεί αλλά και τους τρόπους που επιλέγει να εμπνέει τους ανθρώπους της.

Ελίνα Κουλούρη

Η παροχή λύσεων μέσω της τεχνολογίας συμβάλλει στο να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη. Γνωρίζουμε ότι η Printec είναι μία πρωτοπόρος εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα αυτοματοποίησης συναλλαγών. Πείτε μας λίγες περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία σας.

Ο Όμιλος εταιρειών Printec ηγείται της εξέλιξης στον τομέα Συστημάτων Αυτοματοποίησης Συναλλαγών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με έδρα την Βιέννη, η εταιρεία προσφέρει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες σε 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για περισσότερα από 30 χρόνια, δραστηριοποιούμαστε στον χώρο των συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών στον οποίο και έχουμε καθιερωθεί ως πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στις λύσεις αυτοματοποίησης συναλλαγών, καθώς το όνομά μας έχει ταυτιστεί με σημαντικά ορόσημα του ψηφιακού μετασχηματισμούστη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες Πληροφορικής παγκοσμίως, προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα αποδοτικών και αξιόπιστων λύσεων σε χρηματοπιστωτικούς και δημόσιους Οργανισμούς, καθώς και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ως εταιρεία υψηλών αποδόσεων, επενδύουμε συνεχώς στην έρευνα και την τεχνολογία, όμως για εμάς είναι εξίσου σημαντικό η ομάδα να απαρτίζεται από άριστα εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτήν τη στιγμή, πλέον στον Όμιλό μας ανήκουν πάνω από 900 άνθρωποι με αξιοσημείωτη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθεί η Printec τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους ανθρώπους της και πώς αυτή εξυπηρετεί την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας;

Οι άνθρωποί μας αποτελούν την «κινητήριο δύναμη» στην υλοποίηση των στόχων μας και συνδέονται άρρηκτα με την πορεία και την επιτυχία της εταιρείας. Υπό αυτό το πρίσμα, ένας βασικός, διαχρονικός πυλώνας της εταιρικής μας στρατηγικής είναι οι άνθρωποί μας. Η στρατηγική μας συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση και στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας μέσα σε ένα περιβάλλον που τους ενθαρρύνει να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Επενδύουμε συνεχώς στην ομάδα μας και στην εξέλιξή της, προσεγγίζουμε υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ταλαντούχους ανθρώπους, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση, στην ανάπτυξή και την ευημερία τους μέσα από καθιερωμένες πρωτοβουλίες και πρακτικές που εφαρμόζουμε εσωτερικά στον Όμιλό μας.

Έχοντας πρόσφατα επαναπροσδιορίσει το Όραμα και τις Αξίες της εταιρίας μας, επενδύουμε και χτίζουμε την ενιαία και συμπερηλιπτική κουλτούρα μας, στοχεύοντας στην συνεχόμενη αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας (reskilling – upskilling) με τελικό στόχο να «πλάσουμε» τα ηγετικά στελέχη του μέλλοντος. Την ίδια στιγμή, επενδύουμε ενεργά στην εμπειρία των εργαζόμενων μας (employee experience) στοχεύοντας σε ευελιξία, ευημερία (well-being) και εξατομίκευση, ενώ κάθε προσπάθεια που επιβεβαιώνει τις αξίες μας, αναγνωρίζεται και επιβραβεύεταιμε αποτελεσματικό τρόπο για να λειτουργεί ως παράδειγμα για όλους, αλλά και να δημιουργεί κίνητρο για δημιουργία και να παροτρύνει τους ανθρώπους μας να ξεδιπλώσουν το 100% του εαυτού τους.

Στην Printec γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και είναι αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε διαρκώς. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών και των ανθρώπων μας, και κατ’ επέκταση διασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Έτσι καταφέρνουμε να ενισχύουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και τη θέση της εταιρείας μας. Ταυτόχρονα, όμως, φροντίζουμε και τη δική μας ομάδα, καθώς οι άνθρωποι είναι το κινητήριο όχημα για την επιτυχημένη πορεία μίας εταιρίας.

Ως εκ τούτου, εστιάζουμε στη διαφοροποίηση και την προσαρμογή του χαρτοφυλακίου των στρατηγικών και των λύσεων που προσφέρουμε, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας μας. Για να το πετύχουμε αυτό, το 2022 επαναπροσδιορίσαμε τον τρόπο που δουλεύουμε ενδοτμηματικά και διατμηματικά και εντοπίσαμε περιοχές βελτίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης. Επανεξετάσαμε το μοντέλο λειτουργίας μας, με στόχο να αξιοποιήσουμε τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές συνεργασίες σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Εντός του 2022 προχωρήσαμε σε αναδιοργανώσεις, επενδύοντας περαιτέρω στη ενδυνάμωση των ομάδων μας και στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας μας. Στη συνολική αυτή στρατηγική, η ομάδα του Ανθρώπινου Δυναμικού έπαιξε καθoριστικό ρόλο, διασφαλίζοντας σταθερά μία διαρκή και ουσιαστική συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας, ώστε να επιτυγχάνονται οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί για την αναπτυξιακή πορεία της Printec αλλά και των ίδιων των ανθρώπων της

Printec team

Ζούμε σε μια εποχή πολλών ταχυτήτων και διαρκών προκλήσεων και μόνοι όσοι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα εξελίσσονται. Οι ανάγκες της αγοράς αλλά και των εργαζομένων αλλάζουν συνεχώς. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία εταιρεία όπως η Printec;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, πράγματι οι αλλαγές που καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές και ουσιαστικές. Κάτι που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν αφορά μεμονωμένα στη δική μας εταιρεία, είναι η έλλειψη ταλέντων σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο παρελθόν. Αναμφισβήτητα, η προσέλκυση και η διατήρηση ικανών στελεχών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα. Το συγκεκριμένο θέμα είναι πλέον εξαιρετικά επίκαιρο, μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό και αναζητούμε διαρκώς και εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να αναδείξουν όλα όσα καθιστούν την Printec ως εργοδότη επιλογής (employer of choice).

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η πανδημία συνετέλεσεσε μία νέα πραγματικότητα που όπως και όλες οι επιχειρήσεις, έτσι κι εμείς, κληθήκαμε από νωρίς να αποδεχτούμε. Το τοπίο έχει αλλάξει δραστικά, οι συνθήκες και τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις έχουν σε ένα βαθμό επαναπροσδιοριστεί. Η νέα ωστόσο αυτή πραγματικότητα ανέδειξε και ευκαιρίες νέες και ουσιαστικές αναφορικά με τον τρόπο εργασίας. Μία από αυτές είναι ότι σε διεθνές επίπεδο μάθαμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και πλέον το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί την νέα πραγματικότητα. Στην απαρχή της έξαρσης της πανδημίας έπρεπε μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα να προσαρμόσουμε την εσωτερική μας λειτουργία και να εφαρμόσουμε την απομακρυσμένη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, όπου αυτό ήταν εφικτό βάσει αρμοδιοτήτων. Κληθήκαμε λοιπόν να παρέχουμε την απαραίτητη τεχνολογία στους εργαζόμενούς μας και παράλληλα να τους βοηθήσουμε να ακολουθήσουν το νέο μοντέλο εργασιας προσφέροντας την ανάλογη εκπαίδευση. 

Ο υβριδικός τρόπος εργασίας έφερε στην καθημερινότητα των εργαζομένων αλλαγές, αλλά και ως εργοδότες, οι εταιρείες πλέον έχουν αναπτύξει μία νέα φιλοσοφία περισσότερο ανθρωποκεντρική, κατανοώντας τις ανάγκες των ανθρώπων μας, δείχνοντας τους εμπιστοσύνη και  δίνοντας τους την ευελίξία να επιλέξουν τον τρόπο εργασίας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσωπικές ανάγκες τους αλλά και στις ανάγκες της ομάδας τους.

Με ποιόν τρόπο καταφέρνετε να αντιμετωπίσετε τις παραπάνω προκλήσεις;

Οι νέες συνθήκες που βιώνουμε απαιτούν την άμεση προσαρμογή των εταιρειών, αλλά και την υιοθέτηση νέων πρακτικών και πρωτοβουλιών για να προλαβαίνουν τις εξελίξεις. Κι εμείς, λοιπόν, με τη σειρά μας προσαρμόσαμε ή σχεδιάσαμε εκ νέου, πρακτικές, για να περάσουμε στην νέα αυτή εποχή.

Ελίνα Κουλούρη

One Printec, ο επαναπροσδιορισμός των εταιρικών μας αξιών

Όπως  ανέφερα και νωρίτερα, το 2020 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για εμας καθώς ξεκίνησε σε συνεργασία με ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων μας, ο επαναπροσδιορισμός του σκοπού και των αξιών μας. Στόχος μας, να θέσουμε ένα σαφέστερο όραμα για το μέλλον, και να ενισχύσουμε την κουλτούρα μας με αξίες που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων. Ονομάσαμε το πρόγραμμα «One Printec» και με κοινό παρονομαστή τις πέντε αξίες μας, αυτό αντιπροσωπεύειμια κουλτούρα που μας καθοδηγεί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, παίρνουμε αποφάσεις, συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο, αλλά και στο πώς διαχειριζόμαστε τους πελάτες μας. Οι αξίες που πρεσβεύουμε, ο σεβασμός των στελεχών μας και των πεποιθήσεών τους είναι ο «συνδετικός κρίκος» που μας κρατά ενωμένους, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης ή ομάδας.

FlexWork, το νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας μας

Παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις και τάσεις της αγοράς, μία άλλη πρωτοβουλία που φέραμε στον Όμιλο είναι το Πρόγραμμα FlexWork. Κινηθήκαμε γρήγορα και υλοποιήσαμε το πρόγραμμα FlexWork εισάγοντας ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας που ενθαρρύνει τις ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις. Με στόχο την προώθηση των εταιρικών αξιών και την ενίσχυση μιας κουλτούρας που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και διαχείριση της απόδοσης με βάση τα αποτελέσματα. Συγκεντρώνοντας τα πλεονεκτήματα του γραφείου και της εργασίας εξ’ αποστάσεως, το πρόγραμμα βασίστηκε σε δύο διαστάσεις: το Flex Time (ευέλικτες ώρες εργασίες) και το FlexPlace (δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας). Κατά την διάρκεια του σχεδιασμού, αντιμετωπίσαμε αρκετές προκλήσεις, όμως με σύμμαχο την τεχνολογία και τη συνεργασία, οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Printec έχουν πλέον την ευελιξία και την αυτονομία να σχεδιάσουν το πρόγραμμά τους με βάση τις εργασιακές και προσωπικές τους ανάγκες. Είμαστε περήφανοι που οι άνθρωποί μας έχουν επιλογές, μπορούν να φέρνουν τον καλύτερο, χαρούμενο και παραγωγικό εαυτό τους στη δουλειά και να προσθέτουν αξία σε ό,τι κάνουν.

Printec

Printec Take-Off, διαδραστικό onboarding με πολλή γνώση αλλά και διασκέδαση

Η ραγδαία ανάπτυξή της εταιρείας μας τα τελευταία 5 χρόνια, δημιούργησε την ανάγκη ταυτόχρονης ένταξης όλο και περισσότερων εργαζομένων, καθώς και την ενίσχυση virtual ομάδων από διαφορετικές χώρες. Στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, υπήρξε ένας ακόμη λόγος για περαιτέρω ενδυνάμωση της επικοινωνίας και συνεργασίας. Λένε πως η πρώτη εντύπωση είναι το παν και για αυτόν το λόγο επενδύσαμε σε μια ιδανική εμπειρία onboarding για τους νέους συναδέλφους μας, το Printec Take-Off. Η ιστορία είναι απλή, κάθε νέος συνάδελφος είναι ένας «αστροναύτης», έχει τον co-pilot του (buddy) και μέσα από την διαδραστική εφαρμογή που χτίσαμε εσωτερικά (Pathfinder), τον προσκαλούμε να πλοηγηθεί στον γαλαξία της Printec. Έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα πάντα για την λειτουργία της εταιρίας, των τμημάτων αλλά και να ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα για ένα δυνατό ξεκίνημα.

Fostering Learning, πυξίδα μας για το μέλλον η διαρκής μάθηση

Η διαρκής μάθηση και η αφοσίωση στην ανάπτυξη των ανθρώπων βρίσκονται στο επίκεντρο της κουλτούρας της επιχείρησής μας. Η επένδυση στη μάθηση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων αποτελούν στρατηγική προτεραιότητά μας, καθώς αυτός είναι ένας τρόπος να θωρακιστεί ο ίδιος ο οργανισμός και οι άνθρωποί του απέναντι στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος. Με στόχο τον μετασχηματισμό της εμπειρίας μάθησης και τη δημιουργία εκπαιδευτικής ρουτίνας, η εταιρεία επενδύει στους ανθρώπους της και προσφέρει μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, στην Printec έχουμε εισάγει την ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης LinkedIn Learning, έχουμε σχεδιάσει εσωτερικά εξατομικευμένα πρόγραμματα μάθησης και υλοποιούμε μηνιαίες σύντομες Διαδικτυακές Συναντήσεις Γνώσης, τα «Learning Thursdays», δημιουργώντας θετικές εκπαιδευτικές εμπειρίες που ενισχύουν τη μάθηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των στελεχών.

Talent Hubs, δημιουργία δικτύων ταλέντων χωρίς σύνορα

Η έλλειψη ταλέντων είναι μια πραγματικότητα, επομένως πρέπει να διερευνήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους να διασφαλίζουμε την ενσωμάτωση των σωστών στελεχών στο δυναμικό μας. Στην Printec υποστηρίζουμε ανθρώπους που θέλουν να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια, δημιουργούμε διατμηματικές ομάδες για πολλά κομβικά project και προσφέρουμε την ευκαιρία σε στελέχη να μετακινούνται εσωτερικά, ώστε να γνωρίζουν νέες προκλήσεις. Παράλληλα, σε ορισμένες αγορές, επεκτείνουμε τον τρόπο που προσελκύουμε αξιόλογους επαγγελματίες, δημιουργώντας «virtual» ομάδες, τα λεγόμενα TalentHubs (Δίκτυα Ταλέντων), από εξειδικευμένο προσωπικό που λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Printec

Ποιές είναι οι αξίες της Printec και πως αυτές αποτυπώνονται στην καθημερινότητα των εργαζομένων; Σε ποιες άλλες ενέργειες προβαίνει το τμήμα HR για να συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους της Printec;

Οι αξίες που συνθέτουν την κουλτούρα της Printec είναι η εμπιστοσύνη (Trust), η ομαδικότητα (Teamwork), το ενδιαφέρον (Care), το πάθος (Passion) και η καινοτομία (Innovation). Αυτή είναι η ταυτότητά μας. Η πλήρης ενσωμάτωση των αξιών μας σε όλες μας τις διαδικασίες αλλά και την εργασιακή καθημερινότητα μας είναι ο τελικός στόχος του ταξιδιού που ξεκινήσαμε με το “One Printec”. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώσαμε τον επανασχεδιασμό του μοντέλου συμπεριφορών (Competency framework) που πλέον βασίζεται στις κοινές μας αξίες. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τα επιτεύγματά μας και η επιβράβευση είναι μέρος της κουλτούρας μας. Ως εκ τούτου, τα εσωτερικά «Printec People Awards», βασίζονται αντίστοιχα στις παραπάνω αξίες και competencies. Τα βραβεία αυτά δίνονται σε τριμηνιαία βάση σε εργαζόμενους ή ομάδες που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, αναγνωρίζοντας όσους «ζουν τις αξίες» αυτές και συμβάλλουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες σύμφωνα με την επιχειρηματική μας στρατηγική.

Η καινοτομία αποτελεί μια από τις αξίες μας. Επενδύουμε στους ανθρώπους και στις ιδέες τους ενεργά. Θέλουμε να εμπνευστούν αλλά και να εμπνεύσουν μέσα από το Innovation Initiative (Πρόγραμμα Καινοτομίας), στο οποίο μπορεί κάθε εργαζόμενος να προτείνει μια δική του ιδέα με βάση το καθορισμένο πλαίσιο του προγράμματος. Ακολουθώντας κάποια κριτήρια αξιολόγησης, κάποιες ιδέες προκρίνονται και υλοποιούνται από την εταιρία. Μάλιστα πολλές από τις ιδέες αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί από τις ομάδες μας εσωτερικά. 

Printec

Χτίζουμε μια ομάδα χωρίς σύνορα και τμήματα, με κοινό μια συλλογική νοοτροπία για το πώς λειτουργούμε, για το πώς παίρνουμε αποφάσεις, πώς συμπεριφερόμαστε. Εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η μεθοδικότητα, η συνέπεια και ο σεβασμός. Και ένα τέτοιο περιβάλλον βοηθά τους ανθρώπους μας να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, νιώθοντας έμπνευση, ενέργεια και ασφάλεια.

Όπως, γίνεται αντιληπτό, η Printec είναι μια επιχείρηση που αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες του Digital transformation. Συμβάλει στην διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος εξοικειωμένου με την ψηφιακή πραγματικότητα και τις ευκαιρίες που προσφέρει, ενσωματώνει τις ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών της, ενισχύει τη διαφάνεια και την ευελιξία και εκπαιδεύει συνεχώς με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία τους ανθρώπους της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα