Τεχνολογια - Επιστημη

Artemis 1: Έφυγε η αποστολή για τη Σελήνη - Η στιγμή της εκτόξευσης (βίντεο)

Προηγήθηκαν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αποστολή Artemis 1 της NASA εκτοξεύεται με επιτυχία στο Διάστημα
Η αποστολή Artemis 1 της NASA εκτοξεύεται με επιτυχία στο Διάστημα | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter

NASA-Artemis 1: Με επιτυχία η νέα εκτόξευση της αποστολής με προορισμό τη Σελήνη - Δείτε το βίντεο

Εκτοξεύτηκε η αποστολή Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη από τη NASA. Χαμόγελα ικανοποίησης και αναστεναγμοί ανακούφισης ακολούθησαν την επιτυχημένη εκτόξευση, η οποία ήρθε μετά από από τρεις αποτυχημένες απόπειρες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων αλλά και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Την Παρασκευή, η NASA είχε ανακοινώσει πως συνεχίζει την προσπάθειά της για να προχωρήσει στην εκτόξευση της μη επανδρωμένης αποστολής Artemis 1 την προκαθορισμένη ημερομηνία. Όπως και έγινε τελικά.

Μετά από εκτεταμμένους ελέγχους, αποκάλυψε μόνο μικρές φθορές λόγω του κυκλώνα Νικόλ που έπληξε τη Φλόριντα. Ακολουθεί το βίντεο από την επιτυχημένη εκτόξευση, το οποίο δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της NASA στο Twitter:

Το πρόγραμμα Artemis φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025 ενώ στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Η εκτόξευση του πυραύλου SLS (Space Launch System), του ισχυρότερου που κατασκεύασε ποτέ η NASA, ήταν προγραμματισμένη στη 01:04 (τοπική ώρα - 08:04 ώρα Ελλάδος) και μεταδόθηκε live σε όλο τον κόσμο.

Artemis I Launch to the Moon (Official NASA Broadcast)

Η αποστολή Artemis της NASA - Πότε επιστρέφει στη Γη

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion. Η εν λόγω κάψουλα έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών. Τέλος, σημειώνεται πως η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Ο Space Launch System πύραυλος βρισκόταν στην εξέδρα εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κατά την έλευση του κυκλώνα Νικόλ. Ωστόσο, οι άνεμοι που τον συνόδευαν δεν ξεπέρασαν τα όρια αντοχής του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της NASA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ