Τεχνολογια - Επιστημη

Το λυκόφως πρόδωσε τον «αστεροειδή - δολοφόνο» που κρυβόταν στη λάμψη του Ήλιου

Πόσο επικίνδυνος είναι για τη Γη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αστρονομία: Ανακαλύφθηκε μεγάλος και δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής

Αστρονόμοι εντόπισαν τρεις αστεροειδείς κοντά στη Γη που παραμόνευαν απαρατήρητοι μέσα στη λάμψη του ήλιου. Ένας από τους αστεροειδείς είναι το μεγαλύτερο δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο που αποτελεί κίνδυνο για τη Γη και ανακαλύφθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι αστεροειδείς ανήκουν σε μια ομάδα που βρίσκεται μέσα στις τροχιές της Γης και της Αφροδίτης, αλλά είναι απίστευτα δύσκολο να παρατηρηθούν επειδή η φωτεινότητα του ήλιου τους προστατεύει από τα τηλεσκόπια. Για να αποφύγουν τη λάμψη του ήλιου, οι αστρονόμοι άρπαξαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους κατά τη διάρκεια του σύντομου παραθύρου του λυκόφωτος.

Μια διεθνής ομάδα εντόπισε τους διαστημικούς βράχους χρησιμοποιώντας την κάμερα σκοτεινής ενέργειας που βρίσκεται στο τηλεσκόπιο 4 μέτρων Víctor M. Blanco που βρίσκεται στο Διαμερικανικό Αστεροσκοπείο Cerro Tololo στη Χιλή. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο «The Astronomical Journal».

Ένας από τους αστεροειδείς, με την ονομασία 2022 AP7, έχει πλάτος 1,5 χιλιόμετρο και τροχιά που θα μπορούσε να τον φέρει στο μέλλον στην πορεία της Γης, αλλά είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να γνωρίζουν πότε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αστεροειδής διασχίζει την τροχιά της Γης, αλλά αυτό συμβαίνει όταν η Γη βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του ήλιου - αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί για αιώνες, καθώς ο αστεροειδής χρειάζεται πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από τον ήλιο. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η τροχιακή κίνηση του αστεροειδούς θα συγχρονιστεί περισσότερο με τη Γη. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την τροχιά του αστεροειδούς με αρκετή ακρίβεια για να πουν πόσο επικίνδυνος θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, «θα μείνει πολύ μακριά από τη Γη». 

Ένας αστεροειδής κοντά στη Γη με μέγεθος 1 χιλιομέτρου ή μεγαλύτερο «θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή όπως την ξέρουμε», ανέφεραν οι επιστήμονες. Σκόνη και ρύποι θα γέμιζαν την ατμόσφαιρα για χρόνια, θα ψύχουν τον πλανήτη και θα εμπόδιζαν το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

Η ομάδα αναμένει να βρει περισσότερους αστεροειδείς που θα «σκοτώσουν» πλανήτες στην έρευνά της τα επόμενα δύο χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν περίπου 1.000 αντικείμενα κοντά στη Γη με μέγεθος μεγαλύτερο από 1 χιλιόμετρο και οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν βρει περίπου το 95% από αυτά.

Οι άλλοι δύο αστεροειδείς, 2021 LJ4 και 2021 PH27, βρίσκονται σε πολύ πιο ασφαλείς τροχιές που δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Γη.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται για τον 2021 PH27, επειδή είναι ο πλησιέστερος γνωστός αστεροειδής στον ήλιο. Καθώς ο διαστημικός βράχος κινείται πιο κοντά στο άστρο μας, η επιφάνειά του φτάνει σε θερμοκρασίες αρκετά θερμές ώστε να συγχωνεύεται ο μόλυβδος.