Τεχνολογια - Επιστημη

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA του φραπέ

Για την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών ποικιλιών καφέ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75799-152833.jpg

Στην αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του καφεόδεντρου προχώρησε μια διεθνής επιστημονική ομάδα προκειμένου να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικές ποικιλίες καφέ, σύμφωνα με στοιχεία της «Science». Από το συγκεκριμένο φυτό παράγεται η ποικιλία «Ρομπούστα» που αποτελεί το 30% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και χρησιμοποιείται κυρίως στον στιγμιαίο καφέ, τον φραπέ κ.α.

Επιπλέον, η ανάλυση του DNA του καφεόδεντρου μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της γεύσης του καφέ και στην αύξηση ή μείωση της καφεΐνης. Παράλληλα, η γενετική ανάλυση θα μπορεί να εξηγήσει γιατί η καφεΐνη είναι η πρώτη σε κατανάλωση ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καφεΐνη εξελίχθηκε για να προσελκύει ορισμένα έντομα, όπως οι μέλισσες, ώστε να επισκέπτονται ξανά το φυτό, αφού η καφεΐνη τούς αρέσει πολύ, όπως και στους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, η ίδια ουσία αποθαρρύνει άλλα φυτοφάγα έντομα να τρώνε τα φύλλα του φυτού, ενώ όταν τα φύλλα του πέφτουν στο χώμα και σαπίζουν, διασπείρουν την καφεΐνη, εμποδίζοντας άλλα ανταγωνιστικά φυτά να φυτρώσουν τριγύρω.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ