Τεχνολογια - Επιστημη

Η Apple αποσύρει το iPod, 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του

Ποιοι οι λόγοι πίσω από την απόφαση της Apple

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλος εποχής για τα iPod
Τέλος εποχής για τα iPod © Unsplash

Είκοσι και πλέον χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του iPod, η Apple ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την διάθεση του ipod.

Τέλος εποχής για το ipod, με την Apple να ανακοινώνει πως είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του πασίγνωστου και multiselling mp3 player, αποφάσισε να το αποσύρει από την αγορά.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θεωρεί ότι η συσκευή αναπαραγωγής μουσικής έχει αντικατασταθεί από άλλες και πλέον θεωρείται παρωχημένη. Το iPod touch, το τελευταίο μοντέλο της σειράς, θα κυκλοφορεί μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα. 

«Το πνεύμα του iPod ζει. Έχουμε ενσωματώσει μια απίστευτη μουσική εμπειρία σε όλα τα προϊόντα μας, από το iPhone μέχρι το Apple Watch έως το HomePod mini, Mac, iPad και Apple TV» δήλωσε ο Greg Joswiak, ανώτερος αντιπρόεδρος του παγκόσμιου μάρκετινγκ της Apple.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν κυκλοφορήσει διάφορα μοντέλα iPod, όπως τα Nano και Shuffle, που σταμάτησαν να παράγονται από το 2017. Οι τελευταίες εκδόσεις του είχαν χαρακτηριστικά smartphone, όπως δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, αποστολής email και βιντεοκλήσης.

Έως το 2011 η Apple διατηρούσε ένα μερίδιο 70% στην παγκόσμια αγορά συσκευών MP3 και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περίπου 450 εκατομμύρια iPods παγκοσμίως (πέρυσι πούλησε 3 εκατομμύρια έναντι 250 εκατομμυρίων iPhones). Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το iPod θα παραμείνει διαθέσιμο για αγορά, εωσότου εξαντληθούν τα αποθέματα του.

Δύο δεκαετίες πίσω, ο Στιβ Τζομπς στην παρουσίαση του πρώτου iPod, στις 23 Οκτωβρίου 2001, είχε προφητεύσει ότι «με το iPod η ακρόαση της μουσικής δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια». Το iPod χωρούσε περίπου 1.000 τραγούδια σε mp3, ήταν πολύ εύκολο στη χρήση και, βέβαια, είχε την ακαταμάχητη ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας.

Μέσα σε λίγα χρόνια όμως, σύμφωνα με το BBC, τη "Γκάρντιαν" και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", η συσκευή είχε δημιουργήσει μια νέα "γενιά iPod" με ακουστικά στα αυτιά τους όπου κι αν πήγαιναν, είχε αλλάξει την ίδια τη μουσική βιομηχανία και έβαλε την Apple στον δρόμο για να γίνει - χάρη και στο iPhone που ακολούθησε- η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ