Τεχνολογια - Επιστημη

Εκτοξεύτηκε ο «Λ- Sat»

Επιστημονικός δορυφόρος ελληνικής έμπνευσης 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72632-146137.jpg

Στις 19:52 (ώρα Ελλάδας) εκτοξεύθηκε χτες το βράδυ από τις εγκαταστάσεις της NASA (Βιρτζίνια, ΗΠΑ) και προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ο ελληνικής έμπνευσης δορυφόρος «Λ-Sat» (Hellenic Satellite), η εκτόξευση του οποίου είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας την Παρασκευή.

Λεπτομερέστερα, ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο «Antares», ο οποίος μεταφέρει το σκάφος «Cygnus» με επιστημονικό και υποστηρικτικό υλικό προς τον ISS, όπου θα φτάσει στις 16 Ιουλίου. Στόχος του δορυφόρου είναι να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς. Σύμφωνα με τη NASA, όλα «βαίνουν ομαλώς» μέχρι τώρα.

Τον «Λ-sat» σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνής ελληνική επιστημονική / φοιτητική ομάδα «Lambda Team», με επικεφαλής τον Μεσσήνιο Δρ. Περικλή Παπαδόπουλο, έδρα τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια και σλόγκαν «ελληνικά μυαλά με δράση» (Greek Minds at Work).

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, το κόστος κατασκευής του δορυφόρου ήταν περίπου 100.000 δολάρια, ενώ μελλοντική αποστολή του θα μπορούσε να είναι και η προστασία ελληνικών εμπορικών πλοίων από πειρατείες.

Γ.Σ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ