Τεχνολογια - Επιστημη

Η Κίνα στον Πλανήτη Άρη: Πρώτες φωτογραφίες από το ρόβερ Zhurong

Πήρε το όνομα του από τον κινέζικο Θεό της φωτιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κινέζικο ρόβερ στον Πλανήτη Άρη
Το κινέζικο ρόβερ στον Πλανήτη Άρη © CSNA

Το κινέζικο ρόβερ τράβηξε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον Πλανήτη Άρη, που δείχνουν το επίπεδο τοπίο, με ελαφρά καμπυλότητα στον ορίζοντα.

Τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε το ρόβερ Zhurong από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA), κάνοντας ένα βήμα παραπάνω στην εξερεύνησή του.

Από μπρος, το ρόβερ τράβηξε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που δείχνουν το επίπεδο τοπίο, με ελαφρά καμπυλότητα στον ορίζοντα. Η δεύτερη έγχρωμη φωτογραφία, δείχνει το πίσω μέρος του διαστημικού σκάφους και αποτυπώνει τα ξεδιπλωμένα ηλιακά πάνελ και τις κεραίες.

Το κινέζικο ρόβερ στον Πλανήτη Άρη
Το κινέζικο ρόβερ στον Πλανήτη Άρη © CSNAΤο ρόβερ προσγειώθηκε με επιτυχία στη θέση Utopia Planitia, ένα τεράστιο έδαφος στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου. Από τη Γη εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο του 2020, έχοντας κρυφτεί στην κοιλιά του διαστημικού σκάφους Tianwen-1, που εισήλθε τον Φεβρουάριο στην τροχιά του Άρη.
 

China’s Zhurong Rover Lands on Mars | WSJ

 

China’s Zhurong Rover Lands on Mars | WSJ
China’s Zhurong Rover Lands on Mars | WSJ
Το κινέζικο ρόβερ στον Πλανήτη Άρη
Το κινέζικο ρόβερ στον Πλανήτη Άρη © CSNA

Πανηγυρισμοί στην Κίνα για την επιτυχή προσγείωση
 

Το Zhurong προσγειώθηκε το Σάββατο στις 7:17 ώρα Πεκίνου. Σύμφωνα με το Xinhua,
οι μετέχοντες στην αποστολή μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της προσγείωσης μία ώρα αφότου έγινε.

«Η Κίνα άφησε για πρώτη φορά ίχνος στον Άρη, ένα σημαντικό βήμα της χώρας μας για την εξερεύνηση του διαστήματος» έγραψε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ρόβερ για να αναλύσουν το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη, να τραβήξουν εικόνες, χάρτες γραφημάτων καθώς και να αναζητήσουν νερό και σημάδια ζωής.

Με την προσγείωση του ρόβερ, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που υλοποίησε επιχείρηση τροχιάς, προσγείωσης και μεταφοράς κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής της στον Άρη. Ρομποτικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής μόνον η NASA και η ΕΣΣΔ. 


Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη της αποστολής που μετέχουν στην αποστολή εξερεύνησης. Η αποστολή θεωρείται επίσης πρόβα για την εκτόξευση σκάφους που θα επιχειρήσει να φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη τη δεκαετία του 2030.

Το Zhurong έχει βάρος 240 κιλά και παραπέμπει στην εμφάνιση στα ρομπότ της NASA. Ωστόσο, η κίνησή του γίνεται με ηλιακή ενέργεια κι όχι με θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου. Το ρόβερ είναι εξοπλισμένο με κάμερες, λέιζερ για ανάλυση πετρωμάτων από απόσταση και με ραντάρ υπεδάφους. Τα δεδομένα μεταδίδονται αρχικά στον δορυφόρο Tianwen-1 και από εκεί στη Γη.
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.