Τεχνολογια - Επιστημη

Google Doodle: Τιμά τον πατέρα της τυπογραφίας, Γουτεμβέργιο

Για τη συμβολή του στην εξέλιξη της επικοινωνίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
johannes-gutenberg-doodle_1.jpg

Κεντρικό πρόσωπο του σημερινού Google Doodle είναι ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ο οποίος θεωρείται πατέρας της τυπογραφίας.

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ο οποίος και θεωρείται ο πατέρας της τυπογραφίας, είναι το πρόσωπο που τιμάται από το σημερινό Doodle της Google.

Παρ' όλο που μεγάλο μέρος της ζωής του Γουτεμβέργιος καλύπτεται από μυστήριο, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι γεννήθηκε περίπου το 1400 στο Μάιντς της Γερμανίας και ασχολήθηκε με τη μεταλλουργία και το εμπόριο χρυσού.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1430, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Γουτεμβέργιος άρχισε να αναπτύσσει μια πιο αποτελεσματική συσκευή εκτύπωσης κειμένου σε μια προσπάθεια αποπληρωμής χρεών. Ύστερα από διάφορες προσπάθειες, ο Γουτεμβέργιος πέτυχε, το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.

Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου των 42 γραμμών στα Λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum), μια αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του.

Άλλωστε, αυτή είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου και αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Μέχρι τον 16ο αιώνα, περίπου 200 εκατομμύρια βιβλία είχαν εκτυπωθεί χάρη στην εφεύρεσή του, η οποία γέννησε μια νέα εποχή επικοινωνίας και έναν νέο κλάδο μέσων μαζικής ενημέρωσης: τον Τύπο.

Η κληρονομιά του Γουτεμβέργιου, που απεβίωσε το 1468, παραμένει ζωντανή μέσω του Project Gutenberg, που είναι μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη με πάνω από 60.000 δωρεάν βιβλία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ