Τεχνολογια - Επιστημη

DW: Εργοστάσια στο διάστημα, μπουλντόζες στη Σελήνη

Εργοστάσια στο φεγγάρι, επιχειρηματικά ταξίδια στο διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σελήνη
Σελήνη © Unsplash / NASA

Σελήνη: Κίνα και Ρωσία ανακοίνωσαν κοινό σταθμό στη Σελήνη - Το όραμα του ιδρυτή της Amazon και το νομοθετικό πλαίσιο.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ανακοινώσει κοινό πρόγραμμα για τη δημιουργία δικού τους σταθμού στο φεγγάρι, όπως και οι ΗΠΑ

Ο Τόμας Τσουρμπούχεν, διευθυντής επιστημονικών μελετών της NASA, με καταγωγή από την Ελβετία και ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας, υποστηρίζει ότι «είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη Γη ζωντανή. Κι αν το διάστημα μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό, πρέπει να το εξετάσουμε». Ακόμη κι αν χρειαστούν δεκαετίες, επιχειρηματικά μοντέλα που αφορούν το διάστημα είναι πιθανό να εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται μάλιστα να κατασκευαστούν από το 2024 ξενοδοχείο, εργαστήρια και εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Για το διάστημα υπάρχουν ήδη διεθνείς συνθήκες, που ρυθμίζουν το ζήτημα της ευθύνης. «Αναφορικά με την περιοχή κοντά στη Γη απαιτούνται νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος και σαφείς οδηγίες για μια καλή σχέση μεταξύ πιθανών εταίρων», αναφέρει ο Τσουρμπούχεν. Ωστόσο ζητήματα οικολογικής προστασίας του διαστήματος δεν φαίνεται να απασχολούν επιχειρηματικούς κολοσσούς που προσβλέπουν στην οικονομική εκμετάλλευση του διαστήματος. Πάντως γεγονός είναι ότι τα σχέδια προχωρούν. Αυτό ισχύει συγκεκριμένα και για τη Σελήνη. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ανακοινώσει κοινό πρόγραμμα για τη δημιουργία δικού τους σταθμού στο φεγγάρι, όπως και οι ΗΠΑ.

Για την ώρα η Σελήνη θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη, αργότερα ίσως ο Άρης. Στη Σελήνη υπάρχουν πολύτιμα μέταλλα όπως «σπάνιες γαίες» που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική βιομηχανία. Ο Τζον Θόρτον από την εταιρία Astrobotics σχεδιάζει ήδη μια εταιρία παράδοσης υλικών που θα φτάνει μέχρι το φεγγάρι. «Μπορούμε να μετατρέψουμε το παγωμένο νερό στο φεγγάρι σε καύσιμο πυραύλων. Θα είναι σαν τη βιομηχανία πετρελαίου στη γη», εκτιμά.

Όπως στον πλανήτη μας υπάρχουν κανόνες για την προστασία των φυσικών πόρων είναι σημαντικό να γίνει κάτι αντίστοιχο και για το διάστημα, αναφέρει ο Τσουρμπούχεν. Για τον επιστήμονα της NASA πάντως πρέπει να προέχει η επιστήμη σε αυτή τη φάση και όχι η βιομηχανία. Είναι σημαντικό να υπάρξει μελλοντικά ισορροπία μεταξύ τους, αλλά και ουσιαστικός διάλογος για την οικολογική οργάνωση της διαστημικής βιομηχανίας. «Πρέπει να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε πιο είναι το πεδίο δράσης του κάθε τομέα. Για παράδειγμα θεωρώ κρίσιμου, αν για παράδειγμα εταιρείες φτάσουν στον Άρη, να μην καταστρέψουν επιστημονικά δεδομένα. Είναι σημαντικό αυτή η συζήτηση να γίνει τώρα θέτοντας τους όρους».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.