Τεχνολογια - Επιστημη

Αστρονόμοι δημιούργησαν χάρτη με 25.000 μαύρες τρύπες

Δείτε τον εντυπωσιακό χάρτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
diastima.jpg
Διάστημα © UNSPLASH

Ομάδα αστρονόμων δημιούργησαν έναν αναλυτικό χάρτη με τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος - Δείτε την εντυπωσιακή εικόνα

Αστρονόμοι χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τηλεσκοπίων χαμηλών συχνοτήτων, υπερυπολογιστών και αλγορίθμων για να δημιουργήσουν έναν μεγάλο χάρτη με 25.000 υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Ο χάρτης δείχνει χιλιάδες κουκκίδες που μοιάζουν με αστέρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι τεράστιες μαύρες τρύπες, καθεμία από τις οποίες βρίσκεται σε διαφορετικό, μακρινό γαλαξία.

mavri-tripa.jpg

Οι ερευνητές εντόπισαν τα ουράνια αντικείμενα αναλύοντας τις εκπομπές που εκπέμπονταν από ύλη που εκτοξεύτηκε όταν πλησίασε τις μαύρες τρύπες.
Κάθε λευκή κουκκίδα στον χάρτη είναι μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον δικό της γαλαξία.

Αυτές οι εκπομπές εντοπίστηκαν από τη LOFAR (Low Frequency Array), ένα τεράστιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων που υπάρχει σε 52 σταθμούς σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Το LOFAR λειτουργεί στις χαμηλότερες συχνότητες που μπορούν να παρατηρηθούν από τη Γη. Ωστόσο, η τοποθεσία του είχε ένα μεγάλο πρόβλημα για τη μελέτη.

Οι παρατηρήσεις του LOFAR παραμορφώνονταν από την ιονόσφαιρα, ένα κέλυφος ελεύθερων ηλεκτρονίων που περιβάλλει τη Γη και δρούσε σαν ένας θολός φακός πάνω από το τηλεσκόπιο.

«Είναι παρόμοιο με όταν προσπαθείτε να δείτε ενώ βυθίζετε σε μια πισίνα», αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Reinout van Weeren του Παρατηρητηρίου του Leiden. «Όταν κοιτάζεις προς τα πάνω, τα κύματα στο νερό της πισίνας εκτρέπουν ακτίνες φωτός και παραμορφώνουν την θέα».

Οι ερευνητές ξεπέρασαν αυτήν την πρόκληση χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές και νέους αλγόριθμους για να διορθώνουν την επίδραση της ιονόσφαιρας κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Αυτό τους επέτρεψε να μετατρέψουν τα ραδιοσήματα σε εικόνες.

Ο νέος χάρτης καλύπτει επί του παρόντος το 4% του βόρειου ουρανού, αλλά οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν το έργο τους έως ότου χαρτογραφήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Τελικά, ελπίζουν να αποκαλύψουν νέες ιδέες για τη δομή του σύμπαντος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.