Τεχνολογια - Επιστημη

Google Doodle: Τιμά τον πατέρα των φράκταλ, Benoit Mandelbrot

Με αφορμή τα 96 χρόνια από τη γέννηση του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Benoit Mandelbrot
O Benoit Mandelbrot © Google

Τον «πατέρα» των φράκταλ ή αλλιώς, της μορφοκλασματικής γεωμετρίας, τον Μπενουά Μανντελμπροτ, τιμά η Google με το σημερινό Doodle της.

Ο Μπενουά Μαντελμπρότ, ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός που επινόησε τον όρο φράκταλ και τη θεωρία τραχύτητας, τιμάται σήμερα από το Doodle της Google.

Γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1924 στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Δημοκρατίας της Πολωνίας, ο Μάντελμπροτ ήταν εκείνος που δημιούργησε την πρώτη «θεωρία της τραχύτητας», εντοπίζοντας «τραχύτητα» σε σχήματα βουνών, στη δομή των φυτών, στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και στην ομαδοποίηση των γαλαξιών. Ως σκοπό της αναζήτησής του έθεσε τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που θα μπορούσε να μετρήσει τη συνολική «τραχύτητα» τέτοιων αντικειμένων στη φύση.

Ο Μαντελμπρότ ήταν ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός ο οποίος αν και ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα, όπως μαθηματικά φυσικών επιστημών και ποσοτική χρηματοοικονομική ανάμεσα σε άλλα, ήταν εκείνο που έδωσε το όνομα «φράκταλ» στην κατηγορία των μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν διάφορα ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα που συναντώνται στη φύση.

Εξαιτίας των σπουδών του στις ΗΠΑ μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να απεικονίσει τα φράκταλ και να δείξει πως η οπτική πολυπλοκότητα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από απλούς κανόνες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.