Τεχνολογια - Επιστημη

Google: Τιμά τη Fanny Eaton με το σημερινό της doodle

Υπήρξε μούσα πολλών μεγάλων καλλιτεχνών κατά τον 19ο αιώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Fanny Eaton
Η Fanny Eaton © Google

Στο καλλιτεχνικό μοντέλο από την Τζαμάικα, Fanny Eaton, είναι αφιερωμένο το Google Doodle της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Το σημερινό doodle της google είναι αφιερωμένο στην Fanny Eaton, το σπουδαίο καλλιτεχνικό μοντέλο από τη Τζαμάικα, η οποία και υπήρξε μούσα πολλών μεγάλων καλλιτεχνών κατά τον 19ο αιώνα.

Η Fanny Matilda Antwistle, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στο Σάρεϊ, στην Τζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835, και μετακόμισε με τη μητέρα της στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Βικτωριανής Εποχής.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών, άρχισε να ποζάρει για πολλούς ζωγράφους της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και δεν άργησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μιας μυστικής κοινότητας ανερχόμενων καλλιτεχνών, των Προραφαηλιτών.

Όσον αφορά το καλλιτεχνικό ντεμπούτο της Eaton, αυτό έγινε στον πίνακα Simeon Soloman με τίτλο «The Mother Of Moses», ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία, με το μοντέλο να ποζάρει ακόμα και για τους Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais και Rebecca Soloman.

Η Eaton είχε εξέχουσα θέση στην κοινότητα των Προραφαηλιτών καθώς, εκείνη την εποχή, οι μαύρες γυναίκες δεν εκπροσωπούνταν στην Τέχνη ή απεικονίζονταν με αρνητική χροιά. Ως τελευταία γνωστή δουλειά της Eaton θεωρείται ο πίνακας του Millais, το 1867, με τίτλο «Jephthah». Η Eaton απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 1924, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ