Τεχνολογια - Επιστημη

Google: Τιμά την Eliska Junkova με το σημερινό της Doodle

Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Eliska Junkova
Η Eliska Junkova © Google Doodle

Τα 120 χρόνια από την γέννηση της σπουδαίας οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων, Eliska Junkova, τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Την θρυλική οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων, Eliska Junkova, τιμά με το σημερινό της doodle η Google με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Eliška Junková-Khásová, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1900 στην αυστροουγγρική πόλη Όλομουτς, που σήμερα αποτελεί μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

H Junkova έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η «Βασίλισσα του Τιμονιού», ενώ αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 εναντίον των κορυφαίων οδηγών της Ευρώπης, και το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix.

Το ενδιαφέρον της αυτό για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, το ανέπτυξε όταν ήταν ακόμα μαθήτρια στο Γυμνάσιο, όπου μαζί με τότε φίλο της και μετέπειτα σύντροφό της Vincenc «Čeněk» Junek (Σένεκ Γιούνεκ). Με το πάθος της για τα αυτοκίνητα να μεγαλώνει, έκανε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στην Τσεχοσλοβακία που έλαβε δίπλωμα οδήγησης. Όταν ο σύζυγός της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων, η Junkova κάθισε δίπλα του ως συνοδηγός και μηχανικός. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αναλάβει η ίδια το τιμόνι.

Η φήμη της Junkova άρχισε να μεγαλώνει καθώς έτρεχε με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης. Ανέπτυξε μάλιστα και μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Ettore Bugatti. Η Eliska Junkova αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, αλλά η «κληρονομιά» της διατηρήθηκε ζωντανή από τον Τσέχο συνθέτη Jaroslav Ježek (Γιάροσλαβ Γιέζεκ), με την κλασική τζαζ σύνθεση «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της «Η μνήμη μου είναι Bugatti».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ