- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί (εικόνα)
Ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα
Το πρώτο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης παρουσίασε η γερμανική εταιρεία Lilium.
Η νεοφυής γερμανική εταιρεία Lilium παρουσίασε στο Μόναχο ένα νέο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως τα επόμενα χρόνια.
Το σκάφος, που ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα, διαθέτει χώρο για ένα πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Μια μικρότερη έκδοση του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του νέου μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ήδη αντλήσει επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα στόλο αεροταξί, που θα ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) τύπου Uber, σε πολλές πόλεις έως το 2025.
Η Lilium εκτιμά ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομίες κλίμακας (μαζική παραγωγή και ζήτηση), ο ναύλος ανά άτομο θα είναι περίπου 70 δολάρια για μια εναέρια διαδρομή π.χ. από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ως το Μανχάταν.
Το σκάφος της Lilium κάνει μόλις το 2% του θορύβου ενός ελικοπτέρου, πετάει μακρύτερα από τους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν οχήματα τύπου drones και είναι ασφαλέστερο.
Όπως είπε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lilium Ντάνιελ Βίγκελαντ, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», στόχος είναι «ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορεί να πετάξει όπου θέλει, οποτεδήποτε θέλει».
Η παγκόσμια αγορά ιπτάμενων ταξί αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Πολλές μεγάλες εταιρείες (Uber, Airbus, Ehang κ.α.) αναπτύσσουν διαφόρων ειδών αεροταξί.
Ίσως ο Θύμιος Λυμπερόπουλος και οι συνάδελφοί του ταξιτζήδες θα έχουν νέους πονοκεφάλους στο μέλλον - εκτός και αν αποφασίσουν να πάρουν οι ίδιοι άδεια (και) πιλότου!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Sony και Warner ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ για παράνομη χρήση στίχων στην εκπαίδευση του Claude
Τι εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
«Δεν είναι φίλος σου. Είναι προγραμματισμένο να συμπεριφέρεται σαν φίλος σου», λέει η Λίνεα Λεστάδιους
Ιστορική στιγμή για τη Σοφί Αντενό, η οποία θα γίνει η πρώτη Γαλλίδα που πραγματοποιεί spacewalk
Οι αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια - Ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς πού βρίσκεστε
Το ΑΙ, το κόστος του hardware και το νέο digital divide
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.