Περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο δεν σημαίνει καλύτερη απόδοση
Η ετήσια αύξηση της αποδοτικότητας είναι η μικρότερη των τελευταίων 30 χρόνων
Εργασία και χαμηλή αποδοτικότητα: Το πρόβλημα της σύγχρονης εποχής και η λύση για τις επιχειρήσεις
Από την Βιομηχανική Επανάσταση – τουλάχιστον – και μετά το ζητούμενο κάθε επιχείρησης παραμένει το ίδιο, η αποδοτικότητα. Η αποδοτικότητα ως παραγωγικότητα, με την κλασική παραδοσιακή της έννοια, που επιθυμεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων στον μικρότερο δυνατό χρόνο.
Ωστόσο, αυτό το μοντέλο μπορεί να λειτουργεί μια χαρά, όταν μιλάμε για την εποχή του φορντισμού και για το πόσα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν σε μία μέρα, αλλά η εφαρμογή του στο τώρα μπορεί να αποδειχτεί μία όχι και τόσο καλή επιλογή. Σήμερα, ως επί το πλείστον, δεν παράγουμε προϊόντα – τουλάχιστον όχι με τον παλιό κλασικό τρόπο -, αλλά προσφέρουμε υπηρεσίες, δημιουργούμε δεδομένα και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, κάνουμε δηλαδή εργασίες, που απαιτούν σκέψη, αντί για σωματική δύναμη ή/και ταχύτητα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αν και τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται όλο και περισσότερα εργαλεία, τα οποία δυνητικά μπορούν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο, τα τελευταία 10 χρόνια η αποδοτικότητα μένει σχεδόν στάσιμη, με μόνο 1,4% ετήσια αύξηση, σύμφωνα με το Γραφείο Εργατικών Στατιστικών των ΗΠΑ.
Το ποσοστό αυτό ανάπτυξης, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων 30 χρόνων, έρχεται να συμπληρώσει και να υποστηρίξει η έρευνα, που πραγματοποίησε το Dropbox σε αμερικανούς εργαζόμενους. Σε αυτήν, τους ζήτησε να συμπληρώσουν κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με κάποιες φράσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ότι οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ πιστεύουν κατά 61% ότι η δυνατότητα να χαμηλώσουν την ταχύτητα εργασίας τους θα τους βοηθούσε να κάνουν τα πράγματα πιο σωστά, ενώ μόνο κατά 41% στηρίζουν την στάση να κάνεις τα πράγματα γρήγορα για να πετυχαίνεις περισσότερα.
Η αιτία των παραπάνω στατιστικών είναι σχετικά απλή. Όπως προαναφέραμε, πλέον το μέσο επάγγελμα απαιτεί σκέψη. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μετρήσεις την αποδοτικότητα της σκέψης, της φαντασίας και των πληροφοριών, κατά τον ίδιο τρόπο, που θα μετρήσεις την παραγωγή παπουτσιών.
Η αποδοτικότητα ενός προγραμματιστή δεν πρέπει να ισούται με το πόσες γραμμές κώδικα πληκτρολογεί ανά ώρα, αλλά με το πόσο αποτελεσματικός και «καθαρός» είναι ο κώδικας του, και παρόμοια η αποδοτικότητα ενός σχεδιαστή δεν θα πρέπει να μετράται, βάσει του αν σκέφτεται 10 ιδέες την εβδομάδα, αλλά του κατά πόσο οι ιδέες αυτές είναι καλές και καινοτόμες. Δεν μιλάμε για εργασίες που μπορούν να γίνουν αυτόματα και μηχανικά, αλλά που απαιτούν νοητικές διεργασίες και μια απαραίτητη άνεση χρόνου, ώστε ο εργαζόμενος να δουλέψει με όσο το δυνατόν καθαρότερο μυαλό.
Με λίγα λόγια, το πρόβλημα της χαμηλής αποδοτικότητας, παρά τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε, συμπυκνώνεται στην φράση του διευθυντή του Dropbox Ντρου Χιούστον στην ομιλία του στο Salesforce τον περασμένο Σεπτέμβριο: «Προσλαμβάνουμε ανθρώπους για τα μυαλά τους και μετά δεν τους δίνουμε καθόλου χώρο, για να σκεφτούν».
Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Dropbox, Μπεν Τέιλορ, στο κυνήγι της αποδοτικότητας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν στους ίδιους τους εργαζόμενούς τους και να αφήσουν τους ίδιους να τους εξηγήσουν πώς πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στην επιχείρηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.