Τεχνολογια - Επιστημη

Μπορούν οι πύραυλοι να αντικαταστήσουν τα μεταφορικά αεροσκάφη;

Θα σας φαινόταν εξωφρενική η εκτόξευση πυραύλων για την παράδοση φορτίων οπουδήποτε στον κόσμο σε μόλις 30 λεπτά; Για τις ΗΠΑ μάλλον όχι!

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15608404916_4e19561d89_k-1068x506.jpg

Θα σας φαινόταν εξωφρενική η εκτόξευση πυραύλων για την παράδοση φορτίων οπουδήποτε στον κόσμο σε μόλις 30 λεπτά; Για τις ΗΠΑ μάλλον όχι!

Σύμφωνα με το «Popular Mechanics», η Αμερικανική Αεροπορία (USAF) μίλησε με ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες για το ζήτημα την προηγούμενη εβδομάδα, σε στρατιωτική εκδήλωση που έγινε στο Ντάλας. Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρόωρο στάδιο, με την USAF να δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε δαπάνη κονδυλίων, παρατηρώντας μόνο το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν οι ιδιώτες να προχωρήσουν την ιδέα. 

Οι ΗΠΑ διατηρούν σε υπηρεσία έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταφορικών αεροσκαφών, για την ανάπτυξη δυνάμεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ωστόσο, η χρήση πυραύλων θα μπορούσε να εκμηδενίσει τον χρόνο που απαιτείται σήμερα. Ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-5 μπορεί να μεταφέρει για παράδειγμα 150t φορτίου στην άλλη άκρη του κόσμου σε 10 ώρες, αλλά ένας πύραυλος θα μπορούσε να μεταφέρει μια κάψουλα στο ίδιο σημείο σε μόλις 30 λεπτά! Αυτή η χρονική διαφορά θα μπορούσε να έχει σπουδαία σημασία, εφόσον το φορτίο θα ήταν κρίσιμο για την επίτευξη της νίκης ή την επιβίωση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Αμερικανική Αεροπορία έχει εμπειρία αξιοποίησης πυραύλων, για την εκτόξευση δορυφόρων ή την επίτευξη αποτροπής. Η χρήση των διηπειρωτικών πυραύλων θα μπορούσε να είναι επιλογή, εφόσον αφαιρεθούν οι πυρηνικές κεφαλές τους. Οι πύραυλοι που θα μεταφέρουν τα μεταφορικά φορτία θα μπορούσαν να είναι πάντως μεγαλύτεροι από τους διηπειρωτικούς. Ένας από αυτούς, ο SpaceX Big Falcon Rocket θα μπορούσε να αντικαταστήσει το C-5, σύμφωνα με την USAF. Τα φορτία θα μπορούσαν να ανακτηθούν με ακρίβεια, αλλά το κόστος του εγχειρήματος ακόμη προβληματίζει.

Πηγή: Πτήση & Διάστημα 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ