Τεχνολογια - Επιστημη

Ανακαλύφθηκαν 2 νέοι αδέσποτοι πλανήτες

Η συναρπαστική ανακάλυψη πολωνών αστρονόμων στον γαλαξία μας

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xv4w03f-1068x668.jpg

Πολωνοί αστρονόμοι μόλις ανακάλυψαν δύο νέους πλανήτες στον γαλαξία μας. Αυτό όμως που κάνει την ανακάλυψη ακόμη πιο συναρπαστική, είναι πως σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους γνωστούς πλανήτες, αυτοί οι δύο δεν περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι.

Οι «αδέσποτοι» πλανήτες είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από εκείνους που περιστρέφονται γύρω από άστρα. Μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους εντοπισμού ενός εξωπλανήτη, είναι όταν περνά μπροστά από το άστρο του, μειώνοντας ελάχιστα την ακτινοβολία που φτάνει στα τηλεσκόπιά μας.  Στην περίπτωση των αδέσποτων πλανητών, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.

Για να εντοπίσουν αυτούς τους δύο νέους «αδέσποτους» περιηγητές του διαστήματος, οι αστρονόμοι του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται βαρυτικός εστιασμός. Η έρευνά τους, που (προ) δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στη πλατφόρμα ArXiv, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν την τεχνική για να βρουν σημεία όπου το φως των μακρινών άστρων ήταν στρεβλωμένο και παραμορφωμένο από τη βαρυτική έλξη των 2 πλανητών.

Ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκονται, η μάζα του ενός θα μπορούσε να είναι μεταξύ δύο έως 20 φορές τη μάζα του Δία, ενώ του δεύτερου μεταξύ 2,3 έως 23 φορές αυτή της Γης.

Πηγή: Πτήση & Διάστημα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ