Τεχνολογια - Επιστημη

Θέλεις να συνεχίσεις να ζεις και μετά το θάνατό σου;

Ο επιχειρηματίας και ερευνητής Hossein Rahnama έρχεται να δώσει λύση. Μάθε πώς στη νέα στήλη Techno Surfing της A.V.

thanasis_panagopoulos.jpg
Θανάσης Παναγόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
display-dummy-915135_1920.jpg

Θέλω να διοικώ την εταιρεία μου για πάντα. O X είναι διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλη πολυεθνική. Θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο και θέλει να αφήσει πίσω του ένα ψηφιακό avatar που θα τον αντικαταστήσει όταν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Φαντασιώνεται το Δ.Σ. της εταιρείας του να συμβουλεύεται το ψηφιακό alter ego του για μια σημαντική απόφαση και εκείνο να τους «δασκαλεύει» όπως έκανε ο Χ όταν ήταν εν ζωή.

Η εφαρμογή
Ο Hossein Rahnama έρχεται για να του δώσει λύση. Είναι επιχειρηματίας, αλλά και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Ryerson στο Τορόντο και στο περίφημο MIT της Βοστώνης. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει την εφαρμογή Augmented Eternity. Η «Ενισχυμένη Αιωνιότητα» θα μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή persona που θα μπορεί να αναλάβει τις δουλειές μας και να μας αντικαταστήσει στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις, όταν θα έχουμε πεθάνει.

Βαριέμαι να πάω στο meeting
Ένα καλό ψηφιακό avatar θα μπορούσε να έχει χρήση ακόμα και όταν είμαστε εν ζωή. Ένας δικηγόρος ή ένας γιατρός που χρεώνει αλμυρή τιμή για τις υπηρεσίες του θα μπορούσε να παραπέμπει τους πελάτες με το μικρότερο βαλάντιο στον ψηφιακό αντικαταστάτη του. Διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα θα μπορούσαν να ελαφρώσουν το πρόγραμμα τους δίνοντας δουλειές στις ψηφιακές τους εκδόσεις. Και εν τέλει γιατί να πας σε μια βαρετή επαγγελματική συνάντηση όταν θα μπορείς να στείλεις το avatar σου;

Future of Digital Identity and Augmented Eternity - Hossein Rahnama -2bAhead Berlin

20.000 προσωπικότητες
Οι δυνητικοί πελάτες του Rahnama είναι πάρα πολλοί, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια χρήστες του Facebook πεθαίνουν κάθε χρόνο. Καθημερινά δημιουργούνται πολλά gigabytes δεδομένων για τον καθένα από εμάς μέσω της αλληλεπίδρασης με τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο γενικότερα. Η υπολογιστική ισχύ και οι αποθηκευτικοί χώροι των υπολογιστών αυξάνονται συνεχώς. Οι αλγόριθμοι είναι (;) πλέον σε θέση προσεγγίσουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του καθενός από εμάς. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει κατορθώσει ακόμα να αντιμετωπίσει με επιτυχία: το context, το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους ανθρώπους. Αλλάζουμε συμπεριφορά ανάλογα με ποιον συνομιλούμε, πού βρισκόμαστε, την ημέρα και την ώρα κλπ. Δεν αρκεί να καταγράψουμε ότι κάποιος είπε κάτι. Πρέπει να γνωρίζουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε. Αστειεύτηκε; Ήταν ενοχλημένος; Το Augmented Eternity θα πρέπει να καταγράψει τουλάχιστον 20.000 προσωπικότητες για τον καθένα αν θέλει να αναπαραστήσει με επιτυχία τη συμπεριφορά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ